Marcu Viorica – 3 decembrie a fost Ziua internaţională a persoanelor cu handicap

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Doamna Viorica Marcu:

“3 decembrie a fost Ziua internaţională a persoanelor cu handicap”

Suntem siguri că persoanele cu handicap s-au putut bucura în familie de această zi?

În judeţul Bacău, situaţia plăţilor salariale către asistenţii personali, respectiv a indemnizaţiilor, nu s-a mai realizat din luna septembrie. Există însă şi primării care nu au mai acordat aceste drepturi asistenţilor personali din luna mai.

Afirmăm că respectăm drepturile omului, dar, prin lipsa salariilor pe care asistenţii personali ar trebui să le primească conform legii, pe lângă problemele sociale şi socio-medicale cauzate de handicapul grav al persoanelor îngrijite în familie, se creează şi situaţii suplimentare de risc. Aceşti oameni sunt în pragul sărbătorilor de iarnă şi, pentru toată lumea, acestea sunt momentele în care familiile trebuie să fie reunite în jurul mesei, bucurându-se că există, că pot merge mai departe împreună, sunt momentele pe care, din strămoşi, le dedicăm familiilor noastre.

Asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav sunt de obicei membri ai familiei persoanei cu handicap. În condiţiile în care plata acestora nu a fost realizată din luna mai, aceste familii sunt obligate a trăi de azi pe mâine, la o limită pe care nu o merită şi pentru care nu sunt sub nicio formă vinovaţi.

Credeţi Domniile Voastre că le putem oferi familiilor persoanelor cu handicap garanţia că vor petrece împreună sărbătorile creştine aşa cum se cuvine? Vor simţi aceste persoane cu handicap că le respectăm drepturile, iar asistenţii personali ai acestora îşi vor primi salariile restante de atâta vreme?

Media
No rating yet

Comments are closed.