Marcu Nicu – Depopularea satelor româneşti

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Nicu Marcu:

“Depopularea satelor româneşti”

“Ţăranul nu pleacă nici de voie, nici de nevoie. El n-are unde să-şi mute sărăcia, pentru că, smuls de pe ogorul lui, ar fi osândit să piară ca un arbore smuls din rădăcini”. Aşa descriau marii noştri scriitori, precum Liviu Rebreanu, ţăranul român.

Însă situaţia actuală este sumbră. În condiţiile actuale de migraţie în exces, dacă ar fi să ne gândim că în afara ţării sunt milioane de români şi să ne întrebăm de unde au plecat aceştia, răspunsul ar fi unul deloc de neglijat pentru noi, cei care mai putem face înca ceva pentru aceasta ţară.

În lipsa unei strategii sustenabile în agricultură, în lipsa unor facilităţi şi a unei pieţe de desfacere a produselor, agricultura românească s-a prăbuşit, iar odată cu acestea şi satele româneşti, localităţile care ar fi trebuit să existe din producţia agricolă. Se fac studii, rapoarte şi chiar se promovează sub diferite forme viaţa în mediul rural, dar rezultatul este in fiecare an ce trece acelaşi: din punctul de vedere al standardului de viaţă, satele româneşti se află la periferia civilizaţiei europene.

Acesta este motivul pentru care fac apel la ministerele de resort să găsească politicile cele mai potrivite pentru a susţine acest segment vital al populaţiei, astfel încât să reuşim să atragem înapoi în ţară, în locurile de baştină, românii dezrădăcinaţi, mai ales acum, când agricultura a devenit o prioritate naţională.

Media
No rating yet

Comments are closed.