Luchian Dragos – Ucraina, între politicianism autoritar, oligarhie, corupţie şi revoltă populară

Domnul Dragos Luchian:

Domnule presedinte,

Declaratia mea politica se intituleaza „Ucraina, intre politicianism autoritar, oligarhie, coruptie si revolta populara”.

Domnule presedinte,

Doamnelor si domnilor senatori,

Situatia din tara vecina, Ucraina, este bine cunoscuta si nu cred ca o evocare a calendarului evenimentelor de acolo ar mai necesita, in acest moment, citare. Important este faptul ca la nord si est de granitele tarii noastre a avut loc o altfel de revolutie, o revolutie a ideilor si valorilor, opusa coruptiei, si falimentul unei clase politice care nu intelege nevoile unei natiuni.

Reprimarea manifestantilor din Piata Libertatii din Kiev, denumita si Euromaidan, aminteste, dar la un alt calibra social, de revoltele si evenimentele din Piata Universitatii din 1990 – 1991. Totusi, ceea ce s-a intamplat in capitala Ucrainei este o lectie de istorie. Nimeni nu se astepta ca, intr-o Europa a secolului al XXI-lea, autoritatile unui stat sa realizeze un masacru sangeros, ce aminteste de regimurile totalitar-comuniste.

Ca senator liberal, nu pot sa nu condamn acele abuzuri ale regimului lanukovici, mai ales ca ele s-au manifestat nu numai la Kiev, ci si in alte orase ucrainene, inclusiv in Cernauti, fost oras romanesc, unde, in urma cu cateva zile, manifestantii – printre ei, si multi bucovineni de origine romana – reusisera sa obtina demiterea Guvernului, Administratiei de stat a regiunii Cernauti si interzicerea, pe teritoriul regiunii, a activitatii Partidului Regiunilor si a Partidului Comunist, formatiuni proprezidentiale.

Evenimentele din Ucraina, momentan finalizate cu demiterea lui Viktor lanukovici si organizarea de catre Parlamentul ucrainean a alegerilor prezidentiale din 25 mai 2014, trebuie sa fie un moment de reflexie si analiza nu numai pentru opinia publica ucraineana, ci si pentru noi, vecinii de la sud-vest. Ucraina intra, incepand de duminica trecuta, intr-o noua era, dupa destituirea de facto a lui Viktor lanukovici din functia de presedinte si eliberarea fostului premier Iulia Timosenko.

Asa cum se precizeaza si in presa de specialitate, speranta de iesire din criza a Ucrainei este totusi afectata, in contextul in care comunitatea internationala isi exprima ingrijorarea ca aceasta tara, cu 46 de milioane de locuitori, este mai divizata intre estul rusofon si rusofil, majoritar, si vestul nationalist si ucrainofon.

Stimati colegi,

Am vrut sa am o scurta interventie asupra evenimentelor din Ucraina, mai ales ca, pentru multi dintre parlamentarii romani, acest subiect este unul periferic, in contextul actualelor dispute politice la nivelul nostru guvernamental. Totusi, exemplul Euromaidanului si efectul asupra societatii ucrainene trebuie sa fie privite ca o perspectiva dintr-un posibil viitor, in conditiile in care clasa politica romaneasca nu va intelege doleantele electoratului sau.

Va multumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.