Jos Pălăria pentru… Săptămâna Voluntariatului în Bacău
Trăim într-o lume care e la fel de zbuciumată ca o mare în timpul unei furtuni, o lume preocupată de felul ei de a fi, preocupată de ambalaje sau mai rău: de supraviețuire. E greu să mai încerci să trăiești după cursul firesc al vieții, să simți plăcerea unei trăiri autentice, atunci când te zbați pentru un statut în acest oraș, pentru a fi cineva dacă nu în fața cunoștințelor, cel puțin a copiilor tăi. Pe fondul acestor încercări dureroase, accentuate și de mecanismul de rutină care se instalează subtil în viața fiecărui orășean contemporan, se instalează un vid care ne face tot mai flămânzi de schimbare, de acapararea pentru sine a unei dimensiuni spirituale, de a prinde rădăcini în momentul prezent și de a trăi în el.
În acest gri general există unii care cred în pete de culoare, unii care nu își doresc să fie spectatori absenți, ci pictori care să arate întregului oraș că viața poate fi pictată nu neapărat frumos, ci cu pasiune. Acești „unii” la care mă refer sunt tineri sau au rămas tineri datorită forței de viață pe care au conservat-o în atitudine, în felul lor de a sări peste tipare. Astfel, săptămâna trecută, Săptămâna Națională a Voluntariatului a reprezentat o oportunitate deosebită pentru cei ce au descoperit împlinirea în timpul pe care-l umplu cu suflet. Ei au arătat oamenilor că pot să trăiască, prin dăruirea de sine, anotimpurile fiecărei clipe, acea senină curgere de viață. Sloganul celei de a 15-lea ediții a fost unul deosebit: „Prinde gustul!” Gustul de a fi voluntar, noțiune care a fost concepută să ofere fără să ceară. Cu alte cuvinte, sloganul reprezintă o chemare a oamenilor pe șantierul acestei societăți unde există o nevoie acută de verticalitate, creativitate, dedicare și mult curaj.
Pentru ONG-urile din Bacău acest slogan a fost un adevărat imn, întrucât activitățile pe care le-au avut, i-au reprezentat întru totul. Voluntarii de la Fundația de Sprijin Comunitar și cei de la Be Great România au oferit zâmbete, dulciuri, flori și baloane trecătorilor, demonstrând că lucrurile mici țes decorul unor amintiri frumoase. Același lucru l-au înțeles și cei de la Asociația Un Zâmbet, dăruind sincere îmbrățișări împreună cu citate motivaționale. Trecătorii au fost impresionați de acest gest, impresionați de faptul că unui om îi poate păsa de un destin străin. Alte două evenimente importante care au avut loc în Bacău au fost: „Marșul bicicletelor” și „Noapte muzeelor pe bicicletă”. Deși vremea a fost nefavorabilă, în cadrul evenimentului „Marșul bicicletelor” au participat peste 90 de persoane. Pe lângă maturi, dreptul la exprimare l-au cerut și cei mici. Băcăuanii și-au exprimat încă o dată dorința de a avea un oraș ecologic, un oraș european. În cadrul celui de-al 2 lea eveniment Cristian Ghingheș, inițiatorul „Băcăuanii vor piste pentru biciclete” împreună cu voluntarii FSC și voluntarii Asociației de Ecologie Veniți Cu Noi au susținut campania demarată de muzee în care fiecare băcăuan este motivat să susțină un obiectiv turistic sau muzeu, plătind un bilet. Nici voluntarii de la Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA) nu au stat pasivi, pentru că ei cred în ceea ce fac, pentru că ei cred în schimbare. Astfel, în săptămâna SNV au promovat la Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu” și Colegiul Național „Vasile Alecsandri” campania „Zilele Parcului Gherăiești” care va avea loc în septembrie, campanie prin care voluntarii ADA își propun să spargă stereotipurile parcului conform cărora acest spațiu este destinat doar consumului de alcool, mici și manele. Voluntarii vor organiza de-a lungul celor 5 zile workshopuri și alte activități culturale menite să valorifice potențialul uman. Târgul Voluntarilor Băcăuani a reprezentat un alt eveniment major, unde tineri din diferite ONG-uri au venit cu un program special, inspirând și amuzând băcăuanii. Cele câteva ore petrecute în Parcul Catedralei au avut scopul de a deconecta lumea de grija responsabilităților zilnice, de acea barieră psihologică pe nume „trebuie să…”.
L-am întrebat pe Cristian Mihai Purcaru, un tânăr talentat și implicat civic, ce înseamnă voluntariatul pentru el; în ce activități s-a implicat în cadrul SNV; ce a fost memorabil pentru el și cum vede voluntariatul în Bacău. Iată ce a răspuns tânărul:
Am petrecut o săptămână magică alături de băcăuani. După Gala Star și Zilele Porților Deschise de la Teatrul Bacovia, a urmat Săptămâna Națională a Voluntariatului care în Bacău a fost sărbătorită prin diverse activități civice. Pentru mine, voluntariatul nu mai înseamnă demult distracție împreună cu prietenii sau servicii aduse ONG-urilor la care ești înscris pentru că așa zice „șeful”. Voluntariat înseamnă implicarea în proiecte de dezvoltare a comunității civice în sectoare în care aceasta nu este dezvoltată sau are nevoie de sprijin (altul decât cel financiar). Atunci când vrem ca să introducem un serviciu care ar putea folosi comunității, cum populația este reticentă la nou, nu va plăti pentru acel serviciu și introducerea sa prin programe de voluntariat este o variantă de succes. În cazul în care anumite sectoare prestatoare de servicii existente sunt neglijate sau uitate, voluntariatul le poate da o nouă dinamică, le poate repune în mișcare sau le poate promova pentru a ajunge la linia de plutire.
Personal sunt voluntar la Asociația „Un Zâmbet”, Bacău, asociație de la care am învățat multe lucruri interesante, de asemenea, mai colaborez cu alți lideri ai altor ONG-uri băcăuane.
Săptămâna aceasta, deși nu am luat parte la toate activitățile la care inițial aș fi vrut ca să particip, am sacrificat câteva ore, pe zi, din timpul acordat mie, familiei și studiului, pentru pentru comunitate. Am pedalat alături de bicicliștii băcăuani la evenimentul „Noaptea Muzeelor pe Bicicletă”, vizitând toate muzeele deschise publicului larg din Bacău, Casa Memorială „Nicu Enea” și vernisajul de pictură de la Galeriile de Artă „Alfa”. Asociația „Be Great”, Bacău a organizat cursuri gratuite de dezvoltare personală unde am participat. Am rămas plăcut surprins să constat cum Festivalul Luminii de pe ultima sută de metri a săptămânii dedicate voluntariatului, dimpreună cu toate lămpile de hârtie din Parcul Cancicov, au putut aduna la un loc cetatea pentru a sărbători Lumina (speranței, compasiunii, interacțiunii). Eu însumi am reîntâlnit foarte mulți vechi prieteni, care cu ocazia aceasta au decis ca să se bucure de luminile din parc.
Bacăul se dezvoltă încet, dar sigur. Trendul este ascendent, însă aceeași comunitate are de învățat în mod continuu ce înseamnă o cultură a voluntariatului, o cultură a muzeelor, ceea ce este spiritul civic, democrația participativă. Și cred că voluntariatul băcăuan este acul incomod de pe scaunele aleșilor administrației locale, care trezește simțul creativității, dezvoltă cetatea.
Așa cum a menționat și Cristian, Festivalul Luminii, aflat la a 6-a ediție în Bacău, a fost unul de mare amploare. Organizatorii acestui eveniment au fost organizațiile de cercetași Insula Cercetașilor, Fericitul Ieremia, Nicolae Bălcescu, SF. Cruce Bacău, Sf. Nicolae-Karpen, Hei Gârleni în parteneriat cu asociațiile Sf. Don Bosco, Antidrog, Un Zâmbet, ADA.
Mioara Husanu, coordonator de proiect, ne-a spus că la organizarea acestui eveniment au participat 150 de voluntari plus participanți externi. Scopul festivalului a fost de a detașa lumea de cotidian, de a-i scoate de pe rețelele sociale, făcându-i să se bucure de lucrurile mărunte. În cadrul acestui eveniment s-au organizat 17 ateliere unde copiii și tinerii au învățat să facă noduri pentru cercetași, să facă figurine origami, brățări, picturi pe față și să se distreze, participând la diverse jocuri cercetășești. Două activități deosebite au fost o expoziție de artă fotografică și colțurile de lectură unde tinerii și adulții se puteau delecta cu lecturarea unei cărți dintre cele aproape 400 de exemplare. Voluntarii a pus cireașa de pe tort prin candelele de hârtie care au fost aranjate în tot parcul creând, astfel, pentru câteva ore un spațiu feeric.
I-am întrebat pe unii dintre tineri ce impresii au despre evenimentele din Parcul Cancicov.
Ioana: E primul Festival al Luminii la care am partcipat. Activitățile au fost impresionante, așa simple și bineînțeles, calde. E un festival original ce adună mulți oameni frumoși.
Ana: A fost prima mea particiare la un asemenea eveniment și cred că cel mai frumos din viața mea. Odată cu aprinderea fiecărei luminițe mi se trezeau noi speranțe.
Maria: Nu am știut că există așa ceva în Bacău. Acest parc, Cancicov, prima oară, cel puțin în ochii mei a fost gazda întregului oraș. M-au impresionat luminițele care au dat contur fiecărei alei. Orașul nostru are nevoie de astfel de evenimente pentru că tinerii care au potențial vor reuși să ridice cultura și spiritul inovativ în rândul tuturor localnicilor din Bacău.
Andrei: Activitatea din această săptămână a fost una de neuitat și de câte ori voi avea ocazia, o voi repeta cu mare drag.
Adelina: Este prima oară când am participat activ în cadrul festivalului și am rămas foarte plăcut impresionată. Toate oganizațiile au pregătit momente frumoase și au muncit mult pentru a ieși totul perfect. Cu siguranță voi mai participa cu multă plăcere.
Cu mult entusiasm și noi așteptări spunem Jos Pălăria pentru ONG-urile care au organizat Săptâmăna Națională a Voluntariatului la nivel local!
Sursă Foto: Deșteptarea