Grădina din Curtea Școlii este un proiect care își propune desfășurarea unei activități de educație non-formală, pe tema  ecologiei și grădinăritului, aplicând principii din permacultură. Acest proiect a fost creat și implementat de către Asociația România în Tranziție la Școala Ferdinand I din București, în luna martie a anului 2012. Mai târziu, inițiativa s-a extins și la Bacău, unde Asociația Iubim Natura, în parteneriat cu România în Tranziție, au ales Școala Gimnazială ”Mihai Drăgan” pentru a realiza proiectul pilot.

După încheierea acordului cadru de parteneriat în luna iulie a acestui an, am continuat în luna octombrie cu prima activitate, aceasta constând într-un curs de informare  adresat cadrelor didactice care și-au exprimat interesul și disponibilitatea pentru acest proiect. Astfel s-au înscris în program doar elevii doritori, din rândul claselor aIIIa până la aVIIa, a unui număr total de 10 diriginți și învățători.

Cursul a fost gândit ca un atelier vocațional la care copiii vin din plăcere și curiozitate, pentru a afla mai multe despre cum să îngrijească o grădină de legume, folosind metode alternative de grădinărit, ce practici sustenabile se pot aplica în grădină, și în viața de zi cu zi, și ce este permacultura.

Permacultura este o metodă sustenabilă de a amenaja așezările umane, și de a gestiona activitățile omului în teritoriu, după modelul ecosistemelor naturale. Cel mai bun exemplu este ecosistemul unei păduri. În același fel în care pădurea își desfășoară procesele necesare vieții, integrând tot ceea ce produce înapoi în ciclul dezvoltării și evoluției sale, activitatea omului poate tinde către acest ideal al autosuficienței, prin pemacultură.

Scopul cursului este de a crea o grădină în incinta școlii, care va putea folosi, în afara faptului de a produce o recoltă de care se vor bucura copiii, drept cadru de învățare aplicată pentru orele de curs. De asemenea, prin grădină, vom crea un model de gestiune sustenabilă a mediului prin practici sustenabile, precum compostarea resturilor vegetale, colectarea apei de ploaie, folosirea de îngrășăminte și insecticide naturale. Copii vor învăța cum să se hrănească sănătos și vor deveni conștienți de responsabilitatea lor față de mediu.

 

curtea din curtea scolii 2

Pentru toamna aceasta au fost planificate activitățile de amenajare a  grădinii și realizarea plantărilor de toamnă, desfășurate pe durata a  4 cursuri, câte două cu fiecare grupă de elevi. Din luna februarie a anului viitor vom relua cursurile, începând cu ciclul de viață al plantelor, vom pune răsaduri și vom planta straturile înălțate.

Inaugurarea cursului și a spațiului grădinii a fost făcută cu grupa de copii de la clasele V-VII, în data de 8 noiembrie 2014. Copii au participat activ la realizarea lucrărilor de amenajare a grădinii. Împreună am delimitat straturile urmărind planul proiectului, pentru ca apoi să le construim propriu-zis.

curtea din curtea scolii

“Câțiva tineri voluntari și entuziaști ne-au provocat să lucrăm împreună în proiectul Grădina din curtea Școlii. Fiind un bun prilej de a face educație ecologică elevilor noștri și totodată un curs opțional de grădinărit, ne-am apucat de treabă. Am constituit grupul de lucru alcătuit din elevi și cadre didactice, iar azi, 8 noiembrie am realizat împreună cu voluntarii prima activitate practică.”- Munteanu Sevastiana, consilierul educativ al școlii ”Mihai Drăgan” și coordonator al proiectului, din partea școlii.

În desfășurarea cursului se dorește implicarea activă, alături de voluntari și elevi, a cadrelor didactice și a părinților elevilor, urmărindu-se astfel crearea unei comunități în cadrul școlii ce va putea prelua și susține mai departe proiectul.

Colectivul de voluntari al asociației Iubim Natura, implicați în acest proiect, numără 12 persoane, dintre care 6 implicate în mod constant în organizarea și desfășurarea  activităților. În momentul de față cursul are 50 de copii înscriși, împărțiți în două grupe.

Fondurile principale din care se susține acest proiect sunt cele ale Asociației Iubim Natura, și din donații. Beneficiem și de sprijinul Direcției de Servicii Publice – Spații Verzi Bacău.

Pentru informații suplimentare privind proiectul „Grădina din Curtea Școlii”, puteți să o contactați pe Eva Dumitrescu, coordonator proiect, la adresa de email eva.dumi@yahoo.com.

 

Autori:

Emilia Ghergut

Voluntar Comunicare „Cetateni Activi pentru Bacau”, proiect finantat prin Granturile SEE, Fondul ONG in Romania

Sabina Roibu

Voluntar Comunicare „Cetateni Activi pentru Bacau” proiect finantat prin Granturile SEE, Fondul ONG in Romania

 

Media
No rating yet

2 Response Comments

  • Suciu Florin23 februarie 2015 at 18:17

    Multumim pentru postare. Ne vom stradui sa facem totul cat mai frumos si util.

    Cu drag,
    Echipa Iubim Natura