Iancu-Iulian

Conferinta “Romania Oil and Gas Conference” are loc in Bucuresti, la Radisson Blu Hotel, intre 18-19 noiembrie 2014.

Iulian Iancu a participat in calitate de vorbitor, discutand despre securitatea energetica si riscurile care pot aparea. “Suntem, cred, de acord ca astazi, intr-o economie globala dependentă in principal de petrol, securitatea energetică este o fictiune. O pandesc pericolele reale, imediate si nu ma refer doar la sabotaj sau bombe murdare”, a declarat domnul Iancu pe pagina personala de Facebook.

“In primul rand, actuala criza economica poate fi o amenintare. Pune frana industriei, inovatiei, modernizarii. Pune in pericol insasi supravietuirea.
In al doilea rand, exista zone clare, unde riscul pentru securitatea energetica este, cred, maxim.  Am identificat cateva: conducta care traversează Alaska, imensele instalații portuare din Rotterdam, Ras Tanura – gigantica instalație de export saudita prin care trec zilnic 7 mil de barili de petrol.  Sa mai socotim si Canalul Panama prin care trec zilnic 0,8Mb/zi (milioane barili pe zi), Canalul de Suez cu 3,8Mb/zi, Stramtoarea Bosfor 3,0Mb/zi, Stramtoarea Malacca 15Mb/zi, Stramtoarea Hormuz 17Mb/zi.  Sunt puncte aflate pe radarul exponentilor noului tip de razboi geopolitic global asa-numitul “cyber atack”. Vreau sa va reamintesc doar de cel mai grav atac de acest gen petrecut in 2006 asupra rafinariei Abqaiq (Arabia Saudita) cu o capacitate de procesare de 7 mil barili. Un bilant de prin 2012 arata ca atacurile asupra infrastructurilor critice din SUA au crescut cu 52%”. Acestea sunt declaratiile postate pe aceeasi retea de socializare, in urma participarii la conferinta.

Sursa: Facebook

Media
No rating yet

Comments are closed.