Jos pălăria pentru… ONG-urile care promovează valorile ecologiei în județul Bacău
Termenul „ecologie”, conform dicționarului explicativ al limbii române, desemnează știința care se ocupă cu studiul relațiilor dintre organisme și ambianța lor. Dar ce reprezintă de fapt acest cuvânt în comunitatea locală din zilele noastre?
Pentru unii poate nu reprezintă nimic mai mult decât ceea ce scrie în DEX. Pentru alții este un concept mult prea îndepărtat, care ține de domeniul viitorului. Însă pentru câteva echipe de voluntari implicați, ecologia este un stil de viață, un principiu care ar trebui urmat de orice comunitate care poate avea pretenția să se autointituleze „modernă”. Aceste persoane dedică mare parte din timpul lor promovării unui stil de viață eco-friendly, adică prietenos cu mediul înconjurător. Pentru că, haideți să recunoaștem, în stadiul la care ne aflăm în prezent, natura are mare nevoie de ajutorul nostru.
Educație pentru mediul înconjurător
O astfel de echipă care întinde o mână de ajutor mediului înconjurător este Asociația Iubim Natura. Deși pentru o perioadă nu se știau prea multe despre această asociație, aceasta a revenit cu forțe proaspete și a demarat o serie de proiecte (din domeniul ecologiei, bineînțeles) menite să ofere soluții pentru problemele din municipiul Bacău. Chiar în acest weekend, pe data de 7 martie, Asociația Iubim Natura a organizat „Piața Semințelor Libere”, concept răspândit în mai multe orașe din România și care facilitează, după cum sugerează și titlul, schimbul de semințe libere (adică și gratis și ecologice), cu scopul de a promova activitățile din domeniul agriculturii ecologice.
În ceea ce privește proiectele demarate de asociație, unul dintre acestea este intitulat „Mesaje pentru tine” și se adresează problemei de estetică a orașului, propunând curățarea zidurilor ce delimitează parcul Cancicov de Spitalul Județean de Urgență și înfrumusețarea lor prin aplicarea a diverse mesaje scrise, alese în urma unui concurs. Astfel, se dorește transformarea celor două ziduri dintr-o zonă murdară, inestetică, neatrăgătoare, într-un adevărat punct de atracție pentru trecători și, implicit, pentru orașul Bacău.
Un alt proiect, derulat în perioada 27 martie – 31 mai a anului trecut, s-a adresat problemei legate de lipsa locurilor special amenajate pentru parcarea bicicletelor. Bicicleta reprezintă o alternativă sănătoasă și nepoluantă pentru cei care-și doresc să evite circulația cu mașina în interiorul orașului. Cu toate că prin alegerea acesteia drept mijloc de circulație internă se poate realiza diminuarea ratei de poluare a orașului Bacău, procesul nu este încurajat de către autorități, dovada fiind lipsa parcărilor pentru biciclete. În lipsa unui astfel de loc special amenajat, la care se adaugă și o serie de alte dificultăți, adoptarea unui stil de viață „eco” prin folosirea bicicletelor poate deveni un concept de care mulți se lasă păgubași, descumpăniți de dezinteresul general. Iată de ce acest proiect a reprezentat un efort de care orașul Bacău avea nevoie: pentru a sensibiliza comunitatea cu privire la importanța unui lucru ce poate părea minor, însă care este o etapă, un pas către conștientizarea nevoii folosirii metodelor nepoluante.
„Grădina din curtea școlii” reprezintă un proiect în curs de derulare prin care elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Drăgan” din Bacău învață și pun în practică diverse metode de ecologizare ce țin de cultura plantelor. Subiect discutat într-unul dintre articolele noastre precedente (link-ul îl puteți găsi aici), proiectul continuă și se află deja la cea de-a treia etapă: desfășurarea unor abilități practice și teoretice, pornind de la ciclul de viață al plantelor.
Pasiune pentru conservarea favorabilă a speciilor și habitatelor de interes național/comunitar
Asociația SOS VIITORUL Bacău este o asociație non-profit de mediu și care își propune ca prin activitățile sale să crească nivelul de cultură și civilizație, dezvoltare socială, economică și comunitară a membrilor comunității locale. Obiectivul principal constă în participarea activă a tinerilor la deciziile de management ale ariilor naturale prin evaluarea biodiversității ecosistemelor naturale, conservarea și valorificarea durabilă a patrimoniului natural, conștientizarea autorităților locale în raport cu mediul natural.
Cel mai important proiect al Asociației SOS VIITORUL Bacău este ”Managementul durabil al trei arii protejate situate pe Râul Moldova”, cod SMIS-CSNR 43348, susținut financiar din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Sectorial Mediu, Axa 4.
Proiectul are drept scop asigurarea stării de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor de interes naţional/comunitar din ariile protejate ROSCI0363 Râul Moldova între Oniceni şi Miteşti, ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman şi ROSCI0365 Râul Moldova între Păltinoasa şi Ruşi, prin elaborarea și aprobarea planurilor de management în concordanţă cu legislaţia în vigoare si îmbunătățirea nivelului de informare şi conştientizare în rândul populaţiei din zonele limitrofe ariilor protejate şi a grupurilor interesate, cu privire la necesitatea protejării patrimoniului natural al siturilor ROSCI0363 Râul Moldova între Oniceni şi Mitesti, ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman şi ROSCI0365 Râul Moldova între Păltinoasa şi Ruşi”, a declarat Dan Tătaru, Președintele Asociației S.O.S Viitorul.
O altă organizație care face eforturi considerabile pentru natură este Centrul Regional de Ecologie. Administrând, conform site-ului Primăriei Bacău, ariile naturale protejate Lacul Șerbănești, Lacul Galbeni și Lacul Răcăciuni (deși site-ul CRE prezintă nu mai puțin de 5 lacuri ce formează situl „Buhuși – Bacău – Berești”) voluntarii organizației își propun să promoveze eco-turismul, activitățile sportive în natură și luptă pentru soluționarea problemelor legate de poluare. Aceste acțiuni sunt evidențiate printr-o puternică activitate de blogging, diversele evenimente fiind discutate într-o manieră deschisă cu toți cei interesați și pasionați de ecologie. Chiar mesajul organizației, expus pe prima pagină a site-ului lor, transmite pasiunea voluntarilor pentru mediul înconjurător, pentru ecologie: „Natura…departe de grijile și stresul cotidian, un loc în care timpul petrecut păstrează ritmul copilăriei. Pentru cei cu spirit de aventură, pentru ecologiști, pentru pescari, pentru iubitorii de natură și pentru toți băcăuanii care vor să vadă și o altă față a județului.”
Acțiunile unor astfel de organizații și de voluntari constituie o parte importantă în procesul de dezvoltare a Bacăului ca județ modern. Așa că propunem ca săptămâna aceasta noi, băcăuanii care vor să vadă și o altă față a județului, să spunem „Jos pălăria!” iubitorilor de natură, ecologiștilor, voluntarilor care luptă pentru un Bacău mai frumos, mai curat, mai atent la problemele ce țin de mediul înconjurător.
Sursa foto: http://iubimnatura.ro/
Autor: Adelina Sabău, voluntar Comunicare în cadrul proiectului „Cetățeni Activi pentru Bacău”, din partea „Asociației un Zâmbet Bacău”.