20 noiembrie a fost data când companiile, ong-urile, instituțiile publice, persoanele fizice și juridice ale Bacăului și-au canalizat eforturile și dorințele de a ajuta pe cei în nevoie la cel mai important eveniment comunitar, Swimathon. Evenimentul a fost organizat de Fundația Comunitară, care dorește strângerea de fonduri pentru diferite cauze care să contribuie la  schimbarea în bine  comunității băcăuane.

Aflat la a treia ediție în acest an, Swimathon-ul a reușit să strânga comunitatea băcăuană în jurul a 11 cauze care au nevoie de susținerea noastră.

12348186_534419310050343_1529349805_nFiecare cauză pentru care s-au făcut valuri în Bazinul Olimpic din Bacău a avut parte de susținători, persoane obișnuite să se implice în comunitate băcăuană. În acest an, Universitatea „Vasile Alecsandri” a înnotat pentru a forma un fond de burse școlare, destinate 33 de elevi din clasele a VII-a din comunele Livezi și Berzunți ce prezintă risc de abandon școlar din cauza situației precare familiale.

Din partea Universității au înotat: Prof. univ. dr. Dan-Nicu Mârza-Dănilă, Conf. univ. dr. Dan Alexe, Lector univ. dr. Gabriel Lupu, Asist. univ. dr. Alexandra Milon, Ionuț Neguroiu, studenți de la programele de studiu: EFS, KMS.

Universitatea „Vasile Alecsandri” nu a fost pentru prima data susținătoarea Swimathon-ului, anul trecut profesorii și studenții instituției de învățâmânt superior au înotat pentru reabilitarea Pasajului CFR. Înțelegând că scopul unei universități nu trebuie să se rezume doar  la formare și educare academică, ci trebuie să contribuie la soluționarea problemelor existente în comunitatea locală.

Parteneri cauzei susținute de universitate, au fost compania de IT, ISSCO, prezentă pe piața economică a Bacăului din 2009.

12351256_534419260050348_1534476228_nSocietatea „Big Panda” cunoscută în industria produselor lactate la nivel local de aproximativ 15 ani, a arătat că o corporație respectabilă cu produse de calitate, este și una responsabilă social. „Big Panda” a format echipa „Ursuleții Înotători” ce au fost solidari cu sufletul inocent a unei fetițe în suferință și cu mama acesteia.Echipa a fost formată din Dascălu Oana, Zotica Ovidiu, Ramona Lupu, Șerban Oana, Ailiesei Andrei. S-au mobilizat și au înotat pentru a ajuta la continuarea tratamentului fetiței ce suferă de o bolă neurologică.Pambac S.A este sinonim cu produsele de patiserie  și panificație ale județului nostru de zeci de ani. Iar campaniile de responsabilitate socială nu le sunt străine. În fiecare an, derulând proiecte prin care premiază elevii talentați, dar și copiii din familiile nevoiașe.

Nici acum nu putea să nu se implice și în cadrul Swimathon-ului, formând echipa „Inimă lângă inimă”. Aceasta a susținut dreptul la educație superioară unei tinere studente ce urmează cursurile ASE-ului din București, dar are posibilități reduse pentru a-și continua studiile.

SCC Services România și Barrier și-au dat  mâna și au spus da proiectului  Asociației „Lumina” care dorește construirea primului hospice din țară dedicat copiilor cu boli incurabile. Deși sunt două companii tinere la nivel local, niciodată nu au  refuzat implicarea socială.  Fiind prezenți și la edițiile anterioare a Swimathon-ului, dar și susținători ai diverselor proiecte sociale.

Echipa Lumina a avut susținerea și unor persoane publice din Bacău: Dragoș Luchian, Alin Nastasă, Dana Chiriac, Adrian Indreas.

Comfert s-a alăturat corporațiilor responsabile din acest eveniment, susținând programul de voluntariat YOUTHBANK, la fel și Organo Moldova care a luptat pentru a reda speranța la viață unei fetițe bolnave de cancer.

Nici ONG-urile nu au lăsat să treacă acest eveniment fără să arate încă odată că le pasă de semenii în nevoie.

 12336225_534419270050347_175307940_nAsociația „Iubim Natura” activă pe plan local din 2007, ne-a obișnuit cu proiectele pe care le inițează pentru a igieniza spațiile de recreere ale Bacăului, dar și campaniile de educare și informare ecologică.De data aceasta echipa Asociației „Iubim Natura” a dorit să se implice la nivelul comunității înotând. Proiectul susținut a fost grădina din curtea școlii gimnaziale „Mihai Drăgan” prin care se dorește ca elevii să beneficieze de un spațiu verde, curat, pentru învățarea aplicată. Asociația își propune să-i învețe pe copii că având grijă de mediul natural în care trăiesc au grijă de sănătatea lor. Asociația „Iubim Natura” nu a fost singurul ONG băcăuan ce a făcut valuri pentru comunitate. Și Fundația de Sprijin Comunitar s-a alăturat din nou Swimathon-ului care de aproape 20 de ani, ne-a obișnuit cu proiectele sociale desfășurate în Bacău.

Anul acesta echipa FSC a dorit să înoate pentru a reda zâmbetul pe chipul lui Alexandru. Din păcate, chipul băiatului păstrează urmele unei arsuri de gradul III  și IV ce au survenit în urma unui accident casnic. Alături de specialiștii Spitalului Județean Bacău, FSC va ajuta familia băiatului pentru a-i reface chipul.

Cauza Fundației a fost susținută de firme băcăuane precum BRD Groupe Societe Generale, CORA Bacău, Complexul Levisticum, TNT, ORGANO™ Holdings Europe Limited.

Ineer Wheel și  Romanian Youth Movement for Democracy, prin proiectul „Cetățeni Activi pentru Bacău” au fost alte două ONG-uri cunoscute la nivelul orașului, care  au înotat pentru o societate mai dezvoltată și educată. Ineer Wheel, singura organizație feminină de voluntariat, a susținut nevoia elevilor de la Colegiul de Artă „George Apostol” la o infrastructură educațională performantă. „Cetățeni activi pentru Bacău”, mereu preocupați de problemele civice și politice ale orașului, doresc construirea unui Laborator al democrației unde să se inițieze constant o comunicare bidirecțională între aleșii locali și băcăuani.

Proiectul „Un zâmbet – de Urgență” a fost susținut de un grup de inițiativă, care au înotat pentru a reda bucuria în ochii și sufletele copiilor de la Unitatea de primire urgență a Spitalului Județean.

Indiferent pentru ce cauză au luptat sau locul pe care s-au clasat la finalul competiției, toți  au arătat că le pasă, conștientizând că orice mic ajutor reprezintă de fapt un mare pas pentru ca problemele societății noastre să se rezolve,  merită „Jos Pălăria”.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

2 Response Comments

 • Avatar
  adrian  9 decembrie 2015 at 08:34

  Frumoasa, mobilizatoare si laudabila initiativa.

  Pe de alta parte, cati dintre cititorii dvs stiu ce inseamna „Ineer Wheel și Romanian Youth Movement for Democracy” , „Swimathon” sau „hospice” ?!!

  Banuiesc ca aceste actiuni se adreseaza si vor sa capteze publicul larg si nu cercuri restranse, ca sa nu zic elitiste…

  Ce ar fi sa folosim niste denumiri romanesti, usor de pronuntat si accesibile pt toata lumea? Let’s do it , Romania, HA ? !!!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.