Jos Pălăria pentru.. Gala Județeană a Voluntarilor Băcăuani
Fundația de Sprijin Comunitar a organizat vineri seara cea de a IX-a ediție a Galei Județene a Voluntarilor Băcăuani. A fost o seara când munca și dăruirea în folosul altora au fost răsplătite și aplaudate pe scena Teatrului de Vară „Radu Beligan”.
Evenimentul a reunit 15 organizații nonguvernamentale, permanent active la nivelul județului și sute de tineri entuziaști să sărbatorească implicarea voluntară în comunitatea locală. Pe lângă acestea, au mai fost prezente corporațiile băcăuane care susțin proiecte de responsabilitate socială, instituții locale, dar și zeci de părinți emoționați .
Primul ONG care a deschis seara și-a premiat voluntarii a fost Fundația„Sf. Ioan Bosco”. Aceasta desfășoară activități socio-educative pentru tinerii și copiii băcăuani din 2001, prin care și-a propus să corecteze anumite comportamente neadecvate ce sunt cauzate de situațiile precare din familie.
Festivitatea de premiere a voluntarilor din ONG-uri a continuat cu: Asociația „Iubim Natura”, care activeaza în domeniul ecologiei din 2007. Conform reprezentanților asociației, aceasta desfășoară o paletă diversă de activități, care s-au extins de la acțiuni strict de ecologizare la acțiuni informative, proiecte educaționale și concursuri școlare.
Pe scena teatrului de Vară au mai urcat: asociația „Valoare Plus”, Asociația „Eminența ProVrânceanu”, Asociația„ Un Zâmbet”Bacău ce derulează de 6 ani proiecte de dezvoltare personală, culturală și socială, voluntarii implicându-se în acțiuni: educative, sportive, sănătate. Alte organizații participante au fost Asociația pentru Dezvoltare Activă ( ADA) și Centrul de recuperare neuromotorie „Daniel”
Momentul mult așteptat al serii a fost decernarea premiilor Galei Județene a Voluntarului. Au fost opt categorii de premii: Proiectul de voluntariat al anului desfășurat de ONG-uri în domeniul tineret. La această categorie au fost nominalizate două proiecte, dar cel care a plecat cu premiul acasă a fost: Programul de voluntariat Youth Bank, coordonat de Fundația Comunitară Bacău.
Pentru proiectul de voluntariat al anului desfășurat de ONG-uri în domeniul social au concurat 3 proiecte: „BIG BUILD”, „Casa lui Andrei”, Pregătire generală pentru managementul și administrarea fermelor în teritoriul GAL BACĂUL VERDE. Deși toate cele trei proiecte au avut un impact social foarte mare, „Casa lui Andrei” desfășurat de Asociația „Valoare Plus” a fost cel câștigător.
Cel mai bun proiect al judetului Bacau 2015” desfasurat de o companie în domeniul social a fost câștigat de compania Vodafone. Proiectul a fost de fapt o campania de responsabiliate socială „Curățenie la bunici”, prin intermediul căreia s-au igenizat casele a 10 bătrâni din Bacău care nu se mai pot îngrijii singuri.
„Aici pentru tine” desfășurat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, și-a adjudecat Cel mai bun proiect al județului Bacău – 2015” desfășurat de o instituție. Voluntarii Centrului Antidrog au inițiat activități de educare și dezvoltare a abilităților de comunicare pentru 300 de copiii internați la Spitalul Județean Bacău,în secția de Chirurgie Ortopedică.
Și voluntarii au avut emoții, organizatorii pregătindu-le trei categorii de premii ca semn de recunoștință pentru dăruirea cu care acești tineri se implică.
Voluntarul anului 2015 în domeniul Educației, la această categorie au concurat trei adoloescenți, cu inițiativă și dornci de schimbare, care se pot lăuda cu peste 300 de ore de voluntariat. Câștigătoarea titlului de Voluntarul anului 2015 în domeniul Educației este Stegaru Oana Gabriela, nominalizată de Asociația Eminența PRO VRÂNCEANU.
Titlul Voluntarul anului 2015 în domeniul Tineret a fost acordat Smarandei Camber. Aceasta a contribuit la implementarea a două initiative locale, dar și proiecte de voluntariat din domeniul tineretului și educației.
Cel mai important moment al galei a fost aflarea câștigătorului premiului Voluntarul Județului Bacău pentru anul 2015. Acesta a fost acordat Mădălinei Roșu, voluntară la A.S.C.H.N „Daniel” de peste 3 ani. Tânăra s-a implicat în toate acitivitățile centrului, acumulând astfel 672 de ore de voluntariat.
Cea de a IX-a ediție a Galei Județene a Voluntarului Băcăuan a găzduit și finala Liceenii au talent în cadrul căreia 12 tineri talentați au pus în scenă momente artistice ce au cuprins scenete de teatru, momente de iluzionism, dans și interpretare.
Câștigătoarea concursului a fost Cristina Stratulat. Pe locul al doilea s-a clasat trupa „Unknown Crew”, iar locul al III-lea a revenit tinerei Pal Ema. Cei trei câștigători au primit premii în bani de la sponsorul galei.
Evenimentul dedicat voluntarilor băcăuani a fost susținut de Instituția prefectului județean, Consiliul județean, Consiliul local, Primăria Băcă, Inspectoratul Școlar Județean, și Kaufland, sponsorul galei.
Pentru răsplata și recunoasterea activitățiilor voluntarilor din județ, dar și pentru implicarea binevolă și dezinteresată a tinerilor băcăuani, spunem… Jos Pălăria.