Jos pălăria pentru… Festivalul Internațional Gala STAR
Sfârșitul lunii aprilie a însemnat, pentru lumea teatrului băcăuan, la propriu, o oază, care a permis actorilor și celor îndrăgostiți de arta teatrală să-și delecteze sufletele cu ambrozie.
Astfel, pe durata a cinci zile, 24-28 aprilie, 2015, Teatrul Municipal „Bacovia” a fost gazda celei de-a zecea ediție a Festivalului-concurs Internațional Gala STAR la care s-au putut înscrie artiști din România, însă li s-au deschis ușile și actorilor din afară, dispuși să-și dovedească măiestria în mai multe forme de spectacol de tip one man show: teatru, teatru-dans, teatru-circ, teatru de animație, stand-up comedy, pantomimă etc.
Acest festival cu renume a umplut sălile teatrului de lume bună și dornică să-și potolească setea de artă și frumos. Iată de ce, în acele cinci zile consacrate Galei STAR, băcăuanii au avut șansa de a admira stelele Carului Mare de pe „cerul” teatrului românesc și nu numai.
Prima zi de desfășurare a festivalului, 24 aprilie 2015, a debutat cu Festivitatea de deschidere, alături de doi prezentatori, tot din lumea teatrului: Florina Găzdaru și Matei Bogdan. Festivitatea a avut loc în Sala Mare a Teatrului Municipal „Bacovia”, începând cu orele 17:00, durând 30 de minute. Imdiat după aceasta, în Sala Studio, actrița Ingrid Robu din Piatra Neamț a dominat scena, intrând prima în competiție cu recitalul „Fetița-soldat”. Au urmat, conform programului prestabilit, încă alte două recitaluri de excepție: „Copii răi” susținut de actrița Katia Pascariu, iar cel de-al doilea – de Eliza Noemi Judeu.
A doua zi, 25 aprilie, chiar de dimineață, actrița Claudia Moroșanu a umplut, pentru 30 de minute, Sala Studio a teatrului datorită recitalului extraordinar „Noi două, noi doi și ea”. Tot în acestă zi, la Café du Théâtre, în intervalul 16:00 – 18:10 s-au recitat două monologuri de către doi actori plini de substanță artistică; este vorba de Isabela Neamțu și Matei Chioaru. Conform programului, Gala a readus publicul în Sala Studio, acolo unde, la nici o oră după ultimul monolog, Yumiko Tsuji din Japonia a susținut un minunat recital. Seara a fost încununată de Marius Manole și Alexander Bălănescu – oaspeți de la Centrul Cultural din București, cu un formidabil spectacol „Însemnările unui nebun”.
Alte personalități din lumea teatrului, ca George Ciolpan, un actor senzațional, a interpretat „Pasărea în văzduh” – un recital de pantomimă timp de o oră, în Sala Mare, Baczó Tünde care a impresionat publicul cu recitalul „7/7” și Daniela Vrânceanu care a interpretat „Amalia respiră adânc” sunt acelea cărora li se datorează culminarea artistică a celei de-a treia zi a Galei STAR.
Dacă unii și-au început săptămâna cu grijile de la birou, atunci amatorii de frumos au ales să meargă la teatru, acolo unde, de la ora 16:00, Ada Lupu a reușit să-i încânte cu recitalul „De ce”, un recital ce a stârnit spectatorilor dorința de-a-și da răspunsuri la multe întrebări retorice. Dana Maria Marineci, un alt ambasador al teatrului, dar și oaspete drag de la București, a incitat, la propriu, prin aplombul artistic și dăruirea în plenitudinea scenei de care a dat dovadă în recitalul „XXE-uri” – momente susținute în cea de-a patra zi de sărbătoare.
A cincea și ultima zi, 28 aprilie 2015, iubitorii de frumos au avut grijă să cumpere până la ultimul bilet, astfel, la orele 16:00, pe holuriile teatrului umblau tineri care, cu privirea, căutau vreo modalitate de-a ajunge la spectacol. Era imposibil, pentru că nici măcar în picioare nu se putea găsi vreun loc. Asta s-a întâmplat „din vina” bucureșteanului Adrian Loghin, care a jucat „I.O.N.A”. De la șapte seara, în Sala Mare, Marcel Iureș a fost, pentru 90 de minute, Ivan Turbincă, creând o stare de „Absolut” – recital extraordinar care ne-a lăsat cu ochi mirați și urechile ascuțite.
Gala de premiere a însemnat, pentru concurenți și spectatori, în egală măsură, 30 de minute de nebunie și suspans, întrucât scaunele și lojele erau pline de oameni cu sufletul la gură și cu pumnii strâns ținuți pentru favoritul lor. Astfel, la orele 20:40, imediat după ultimul recital, cei doi prezentatori au anunțat cine sunt câștigătorii marelor trofee ale ediției a zecea a Festivalului One Man Show „Gala STAR”. O misiune provocatoare și destul de grea a revenit unui juriu compus din elevi de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, pasionați de teatru. Juriul Elevilor a acordat lui Ingrid Robu, actrița de la Piatra Neamț, pentru recitalul „Fetița-soldat”, premiul Onorific „Ștefan Iordache”. A urmat apoi decernarea unui premiu nou-născut – premiul publicului activ – spectatorii care au vizionat toate recitalurile în cele cinci zile. Acesta a ajuns în posesia actriței Baczó Tünde pentru interpretarea de excepție a piesei de teatru-dans „7/7”. Concursul „Un spectacol într-o fotografie” aflat abia la prima ediție a provocat pe mulți fotografi profesioniști și simpli amatori să „lupte” pentru Premiul „Foto STAR”. Decizia juriului i-a adus mențiunea lui Adrian Grăjdeanu, iar trofeul a fost cucerit de către cameramanul și fotoreporterul de la „Deșteptarea”, Liviu Maftei. Spectacolul „XXE-uri” interpretat de actrița Dana Maria Marineci s-a bucurat de atenția bine meritată, obținând Premiul Special al postului EstTV și cel al revistei „Ateneu”. Premiile oferite de presă s-au împărțit cam așa: Premiul Cotidianul regional „Evenimentul” i-a revenit lui Ingrid Robu – actrița cu suflet de „Fetiță-soldat”, iar revista „Șapte Seri” i-a înmânat trofeul actorului Adrian Loghin pentru rolul inedit în spectacolul „I.O.N.A.”. Cu premiul Asociației „Muze colorate” și „Ferma politică”, dar și cu un tricou cu chipul lui Toma Caragiu – un mare actor, s-a ales Matei Chioaru pentru monologul din spectacolul „LSD Theatre Show”. Premiul „Dinu Apetrei” a fost cucerit de Isabela Neamțu, care a dat dovadă de performanță actoricească în spectacolul „Laughing Wild”.
Alte premii importante au fost decernate în cadrul concursului de Dramaturgie-Monodramă, ediția a doua. Astfel, dramaturgii Carmen Dominte, Edith Negulici, Ion Bogdan Martin s-au ales cu câte o mențiune specială, iar Premiul juriului „Valentin Nicolau” a ajuns în mâinile Cristei Bilciu pentru piesa de teatru „Pe jumătate cântec”.
Radu Ababei, viceprimarul orașului Bacău, a avut onoarea să înmâneze premiul „Best Woman Show” actriței din Piatra Neamț, Ingrid Robu, iar directorul Teatrului Municipal „Bacovia”, Anca Sigartau, a decernat premiul „Best Man Show”, care i-a revenit, în opinia juriului de preselecție alcătuit din actori din capitală și din orașul Bacău, lui Matei Chioaru. Președintele juriului, Emil Boroghina, a fost cel care a înmânat ultimul premiu și cel mai important al serii, Marele premiu, actorului George Ciolpan pentru prestația scenică inconfundabilă în spectacolul „Pasărea în văzduh” – prin care a adus un omagiu marelui artist Constantin Brâncuși.
Ca notă finală, președintele juriului a menționat că „această gală a fost undeva la mijloc, între „excepțional” și „foarte bine”! Seara a culminat cu un foc de artificii de excepție, chiar dacă ploaia ar fi putut sfida acest fapt.
Cu adevărat, spectatorii au avut parte, timp de cinci zile nemaipomenite, de momente de arhivă. De la mic la mare, pe fețele oamenilor se putea citi emoție împletită pe admirație și fascinație degajate de artiștii valoroși ai scenei. O tânără pe care am zărit-o pe holul teatrului și care m-a bucurat, aflând mai târziu că face parte, de fapt, din juriul elevilor, Ștefania-Grațiela Micu, n-a ezitat să-și exteriorizeze fericirea de a lua parte la un asemenea eveniment de anvergură: „Gala STAR – sunt doar două cuvinte și 20 de spectacole! Sunt mândră că am făcut parte din juriu și că am reușit să trăiesc niște emoții unice. Gala STAR a fost pentru mine cel mai frumos lucru care mi s-a putut întâmpla. Am stat cinci zile și cinci nopți în teatru. Ce poate fi mai frumos? Îmi doresc să pot merge în fiecare zi la teatru și aș vrea ca aceste minunate zile să nu treacă niciodată.”
Nouă ne-a rămas doar să felicităm din suflet organizatorii și toată echipa din spatele acestui eveniment grandios care a muncit umăr la umăr pentru ca și această ediție, cea de-a zecea, să se desfășoare la superlativ. Jos pălăria pentru pentru Festivalul-concurs Gala STAR, ediția a zecea, 2015.
Surse foto:
Arhivă Personală
De fapt, premiul “Stefan Iordache” a fost acordat celui care a jucat I.O.N.A. Asta daca nu am visat cum Miruna a menționat acest lucru pe scena si cum ceilalti elevi i-au strigat numele.
1.Baczó Tünde – „7/7”. Spectacol de teatru-dans. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara. Regie&coregrafie: Baczó Tünde.
2.George Ciolpan – „Pasărea în văzduh”. Recital de pantomimă. Producţie independentă, Braşov. Regia: George Ciolpan.
3.Matei Chioariu – „Seeking wild”. Monolog din spectacolul „LSD Theatre Show”. Regia: Horia Suru. Spectacol interactiv. Producţie Doctor’s Studio, Bucureşti.
4.Kocsardi Levente – „Arta pârţului sau Conferinţa Daliniană a contelui De La Trompette”, pe texte din „Jurnalul unui geniu”, de Salvador Dali. Regia: Kocsardi Levente. Producţie a Asociaţiei Culturale „Arte Factum”, Timişoara.
5.Adrian Loghin – „I.O.N.A.”, adaptare după Marin Sorescu. Regia: Danni Ionescu. Teatrul Mignon, Bucureşti.
6.Ada Lupu – „De ce”. Dramatizare după „De ce fierbe copilul în mămăligă”, de Aglaja Veteranyi. Regia: Dumitriana Condurache. Proiect independent, Iaşi.
7.Dana Maria Marineci – „XXE-uri”, după „E”-uri şi „Proiectul XX”, de Alina Nelega. Regia: Irina Crăiţă Mândră. Producţie independentă, Bucureşti.
8.Isabela Neamţu – „Laughing wild”. Monolog din spectacolul „LSD Theatre Show”. Regia: Horia Suru. Spectacol interactiv. Producţie Doctor’s Studio, Bucureşti.
9.Ingrid Robu – „Fetiţa soldat”, de Mihaela Michailov. Regia: Adrian Tamaş. Teatrul Tineretului Piatra Neamţ.
https://yorick.ro/concurentii-celei-de-a-x-a-editii-a-galei-star-de-la-bacau/
1.Baczó Tünde – „7/7”. Spectacol de teatru-dans. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara. Regie&coregrafie: Baczó Tünde.
2.George Ciolpan – „Pasărea în văzduh”. Recital de pantomimă. Producţie independentă, Braşov. Regia: George Ciolpan.
3.Matei Chioariu – „Seeking wild”. Monolog din spectacolul „LSD Theatre Show”. Regia: Horia Suru. Spectacol interactiv. Producţie Doctor’s Studio, Bucureşti.
4.Kocsardi Levente – „Arta pârţului sau Conferinţa Daliniană a contelui De La Trompette”, pe texte din „Jurnalul unui geniu”, de Salvador Dali. Regia: Kocsardi Levente. Producţie a Asociaţiei Culturale „Arte Factum”, Timişoara.
5.Adrian Loghin – „I.O.N.A.”, adaptare după Marin Sorescu. Regia: Danni Ionescu. Teatrul Mignon, Bucureşti.
6.Ada Lupu – „De ce”. Dramatizare după „De ce fierbe copilul în mămăligă”, de Aglaja Veteranyi. Regia: Dumitriana Condurache. Proiect independent, Iaşi.
7.Dana Maria Marineci – „XXE-uri”, după „E”-uri şi „Proiectul XX”, de Alina Nelega. Regia: Irina Crăiţă Mândră. Producţie independentă, Bucureşti.
8.Isabela Neamţu – „Laughing wild”. Monolog din spectacolul „LSD Theatre Show”. Regia: Horia Suru. Spectacol interactiv. Producţie Doctor’s Studio, Bucureşti.
9.Ingrid Robu – „Fetiţa soldat”, de Mihaela Michailov. Regia: Adrian Tamaş. Teatrul Tineretului Piatra Neamţ.