Întotdeauna am apreciat persoanele care pun pasiune în ceea ce fac și care reușesc să facă performanță în domeniile pe care și le-au ales, Bacăul putându-se mândri anul acesta cu peste 100 de elevi care excelează la o materie  pe care o studiază la școală.

 În ziua de astăzi nu este atât de ușor să faci performanță. De fapt, nu a fost niciodată ușor. Mai ales ca și tânăr adolescent, când trebuie să te ocupi și de școală, când există atâtea activități care nu necesită prea mult efort sau anturajul prost ales te poate îndepărta de țelul ales. Dar iată, există și elevi care reușesc să depășească astfel de tentații și să acceadă către ceva mult mai înalt, către performanță.

 Anul acesta, din județul Bacău, site-urile de specialitate prezintă un număr de aproximativ 100 de elevi participanți la Olimpiadă, etapa națională, în diferite domenii: limba română, engleză, franceză, matematică, fizică, biologie, chimie, profil tehnic, coregrafie, muzică, arte vizuale, arhitectură și istoria artei. Dintre aceștia, mai mult de jumătate s-au întors cu premii importante și medalii, făcând astfel cunoscut numele județului Bacău în toate regiunile țării.

jos palaria olimpiciDar acești elevi sunt mai mult decât niște cifre. Sunt tineri cu care ne putem mândri, care muncesc din greu și care încearcă în mod constant să se autodepășească. Chiar și atunci când acest lucru presupune multe sacrificii. Am selectat o serie de elevi premiați anul acesta pe diverse domenii și le-am adresat tuturor patru întrebări, pentru a putea înțelege mai bine procesul lor de pregătire și modul lor de gândire. Prima întrebare era strict legată de acest proces de pregătire. Toți au răspuns la fel de clar: nu poți face nimic fără pregătire suplimentară, fără ore întregi petrecute făcând esee, referate sau perfecționându-ți tehnica în domenii precum muzica sau dansul – de la 2 ore până la chiar 7-8 ore de studiu intens. Apoi a urmat, bineînțeles, întrebarea – cine îi ajută? Cine îi sprijină? Din nou, răspuns identic: părinții și familia – sprijin financiar și moral. În plus, toți și-au datorat performanța profesorilor dedicați, implicați, care alocau din timpul lor liber pentru a-și pregăti elevii olimpici, de multe ori fără a cere nimic în schimb.

A urmat o întrebare pe care eu, sincer, am considerat-o mai delicată: dacă se simt ajutați în vreun fel de autoritățile băcăuane. Deși am primit și răspunsuri negative, am fost plăcut surprinsă să aflu că majoritatea elevilor olimpici se consideră ajutați prin simplul fapt că este încurajată performanța. Această încurajare, la care se adaugă răsplătirea celor mai buni elevi prin diverse burse semestriale sau în cadrul Galei Învățământului Băcăuan, îi motivează pe mulți să încerce în mod constant să ofere tot ce au mai bun.

Prin ultima întrebare, am vrut să atrag atenția publicului băcăuan asupra faptului că, deși acești tineri fac diverse sacrificii și muncesc din greu să obțină rezultate spectaculoase, ei rămân totuși tineri, și este normal să aibă  preocupări specifice vârstei lor. Astfel, întrebați ce fel de hobby-uri și interese în afara ariei lor de specialitate mai au, după ce au specificat faptul că noțiunea de „timp liber” le este destul de străină, au recunoscut că se relaxează făcând sport, desenând, cântând, jucându-se pe calculator, practicând fotografia sau pur și simplu ieșind în oraș cu prietenii sau vizionând filme cu familia. Nu sunt nicidecum persoane închise, solitare, ci energice și pasionate de ceea ce fac. Iar acest lucru se observă în rezultatele lor. Așa că, pentru elevii olimpici din Bacău…jos pălăria!

Sursă Foto: Deșteptarea, Lege Start

Media
No rating yet

Comments are closed.