Jos pălăria pentru…cei 20 de ani de activitate ai Asociației Betania
Anul 2015 este unul aniversar pentru Asociația Betania datorită căruia pe data de 5 iunie a.c, între orele 10:00 și 16:00, echipa organizației a avut plăcerea să-și celebreze cele două decenii de activitate împreună cu toți cei interesați și curioși de aportul ei în cadrul societății băcăuane. Astfel, la sediul asociației, de pe strada Nordului, 19 bis, s-a adunat lume multă, inclusiv de peste hotarele țării, pentru a prilejui un eveniment important, Ziua porților deschise la Betania.
“Misiunea noastră este să le oferim o mână de ajutor celor care au nevoie de sprijin. Pe cât ne-a stat în putință, am ajutat copiii diagnosticați cu diferite afecțiuni, le-am fost alături tinerilor revocați din centrele de plasament sau victimelor traficului de ființe. Persoanele cu dizabilități au primit șansa învățării unei meserii, pentru a se putea integra pe piața muncii, alții au beneficiat de servicii profesionale de recuperare prin hidrokinetoterapie, logopedie și consiliere psihologică”, a declarat André Muit , președintele asociației.
Scurtă trecere în revistă a istoricului Asociației Betaniei
Cu adevărat, pentru că numai survolând trecutul asociației poți cu ușurință să-ți dai seama că aportul și sprijinul pe care-l oferă tuturor categoriilor defavorizate ale comunității este unul considerabil. Înființată în anul 1995, nașterea Asociației Betania a însemnat și încă mai înseamnă o apropiere frumoasă dintre România și Olanda, creându-se în acest mod punți de comunicare și, nu numai, între aceste două țări. Recunoscută de Guvernul României abia peste 9 ani de la înființare, în 2004, Asociația Betania este prima organizație de utilitate publică din județul Bacău, care se implică trup și suflet în numeroase cazuri și situații sociale.
Astăzi, asociația reprezintă o adevărată speranță, ba mai mult, pentru că, intervenind în mii de cazuri ale copiilor și tinerilor autiști, aceștia se bucură de atenția și ajutorul aparte din partea voluntarilor și a specialiștilor de valoare care activează în cadrul organizației. În cadrul conferinței de presă din 5 iunie, 2015, președintele Muit a vorbit despre grandoarea planurilor de viitor care au ca scop amplificarea resurselor pentru a oferi beneficiarilor un confort similar celui din vest. În ceea ce privește condițiile în care aceștia își petrec timpul, accentul va cadea pe crearea de locuri de muncă pentru tinerii cu dizabilități mintale și construirea unui parc pentru recreere, petrecerea timpului liber etc.
Facilitățile oferite de Asociația Betania oferite beneficiarilor : Centrul Delfinul, Sistemul de terapie comportamentală în sistem ambulatoriu, Serviciul de consultanță oferit familiilor
După conferința de presă, musafirii asociației au putut vizita Centrul Delfinul, care se găsește în imediata apropiere a sediului asociației și a fost inaugurat în anul 2005. Trebuie să știți că acest centru este unul dotat cu materiale, mobilier nou, astfel ca beneficiarii să se simtă ca acasă. În cadrul acestuia se prestează patru tipuri de servicii pentru copiii cu autism sau tulburări de dezvoltare: serviciul de terapie comportamentală intensivă, serviciu pe care tearapeuții îl oferă timp de patru ore zilnic, pe perioada întregii săptămâni, exceptând weekend-ul. Personalul și resursele sunt unicele piedici care fac ca locurile să fie limitate, ori asociația are brațele și porțile larg deschise pentru toate persoanele aflate în dificultate.
O confirmare a faptului că organizația oferă servicii de calitate este lista de așteptare a copiilor și tinerilor care speră la o astfel de șansă reală. Acestui tip de serviciu îi revin două camere, la fel de moderne, destinate actelor de socializare a beneficiarilor între ei, în fiecare zi de vineri, bucurându-se de plimbări prin curte, ieșiri la magazin și alte modalități de petrecere a timpului. De asemenea, datorită desfășurării evenimentului din 5 iunie, am avut ocazia să cunoaștem niște copii frumoși care formează Grupa Ursuleților, fiecare dintre aceștia beneficiind zilnic de ședințe de terapie unu la unu. Grupa Fluturașilor o constituie copilașii autiști care se întâlnesc cu terapeuți pentru diverse sesiuni, iar un element original, nu ne-a scăpat, a fost un orar vizual, compus din imagini sugestive, atârnat pe unul din pereții camerei, care indică succesiunea și structurarea activităților, fiind creat cu scopul de a anticipa acțiunile pe care copiii le au pe durata zilei. Ceea ce reprezintă un detaliu inovativ și absolut nou este camera senzorială, dotată conform standardelor occidentale, cu materiale necesare care să vină într-ajutorul copiilor cu dizabilități ce întâlnesc deficiențe în captarea senzorilor și au nevoie de sprijinul terapeuților pentru a se integra senzorial.
Un alt serviciu pe care asociația îl pune la îndemâna beneficiarilor este Sistemul de terapie comportamentală în sistem ambulatoriu. Pentru realizarea acestor proceduri, centrul Delfinul a pus la dispoziție trei săli moderne pentru 40 de copii care au nevoie de intervenții la nivel comportamental. Serviciul de consultanță reprezintă o altă posibilitate pentru familiile beneficiarilor care-și doresc să investească cu resurse proprii în găsirea unui specialist la domiciliu, reprezentanții Centrului Delfinul ocupându-se, efectiv, de coordonarea dintre cele două părți.
Am fost foarte plăcut impresionată de absolut tot ce oferă acest centru și, în general, Asociația Betania, acestei categorii de persoane. Păstrând porțile mereu deschise pentru absolut oricine, în special în ziua de 5 iunie, organizația în cauză reprezintă, pe bună dreptate, un ajutor imens pentru copiii cu dizabilități, dar și pentru familiile acestora.
Jos pălăria pentru Asociația Betania și îi urăm la mulți ani și succes în procesul de intervenție pentru ridicarea standardului vieții a celor mai puțin norocoși dintre noi.
Sursă articol: