În România, conform regulamentului Camerei Deputaților și al Senatului, fiecare deputat și senator poate adresa întrebări și interpelări Guvernului, miniștrilor sau altor conducători ai organelor administrației publice. Potrivit definiției, întrebarea constă într-o simplă cerere de a răspunde dacă un fapt este adevărat, dacă o informație este exactă, dacă Guvernul și celelalte organe ale administrației publice înțeleg să comunice Camerei informațiile și documentele cerute de parlamentari sau de comisiile permanente ori dacă Guvernul are intenția de a lua o hotărâre într-o problemă determinate. De exemplu, un deputat sau senator poate adresa o întrebare reprezentanților ministerului mediului referitoare la situația defrișărilor pădurilor din România sau celor din ministerul educației cu privire la situația numărului de elevi care au absolvit zece clase dintr-un anumit județ. Interpelarea constă într-o cerere adresată Guvernului de un grup parlamentar, de unul sau mai mulți deputați, prin care se solicită explicații asupra politicii Guvernului în probleme importante ale activității sale interne sau externe. Interpelarea primului-ministru trebuie să vizeze politica Guvernului în probleme importante ale activității sale interne sau externe. Un parlamentar ar putea fi  interesat să adreseze o interpelare pentru a afla ce măsuri de redresare  poate implementa guvernul pentru a ajuta o companie locală aflată într-o situaţie dificilă sau ce acțiuni poate întreprinde guvernul pentru a rezolva problemele existente la nivel național în domeniul emigrației.

Cât de mult utilizează parlametanii băcăuani întrebările și interpelările și care sunt principalele domenii de interes ale acestora?

Pentru a vedea dacă parlamentarii băcăuani și-au exercitat cu succes aceste drepturi, am analizat activitatea lor în perioada mandatului curent, începând cu luna ianuarie 2013 până în martie 2015. Astfel, în Camera Deputaților, din totalul de 8696 de întrebări și interpelări adresate de toți membrii desemnați să ne reprezinte în decembrie 2012, cei 13 aleși băcăuani au adresat un număr total de 182 de întrebări şi interpelări, adică un procent de 2%.

grafic-intrebari

Media pentru fiecare dintre cei 397 de deputați aleși în anul 2012 este de 22,6 întrebări și interpelări adresate. În ceea ce privește parlamentarii băcăuani, media celor 13 deputați aleși în 2012 nu este situată decât în jurul valorii de 14. Media crește însă dacă luăm în calcul plecările deputaților Nicu Marcu și Viorel Hrebenciuc de la jumătatea mandatului, ajungând la 16,5.

Din acest număr de întrebări și interpelări, reprezentanții noștrii  în Camera Deputaților au adresat  102  întrebări și interpelări a căror subiect este direct legat de județul și municipiul Bacău, reprezentând 56%, după cum reiese și din graficul de mai jos:

grafic-intrebari-bacau

Domeniile principale de interes pentru politicienii băcăuani, atât senatori cât și deputați, au fost legate de economie, agricultură și dezvoltare rurală, administrație publică și dezvoltare regională, justiție, cultură , mediu, protecție socială și educație.

situatie-domenii-de-interes

Prin această scurtă analiză am reușit să realizăm profilul activității politice, în ceea ce privește întrebările și interpelările redactate, pentru fiecare parlamentar băcăuan care a utilizat aceste mijloace cel puțin o dată. Trebuie menționat faptul că în cazul Camerei Deputaților doar 7 reprezentanți ai județului Bacău și-au exercitat acest drept.

Deputații Ciubotaru Lucian Manuel, Necula Cosmin,Iancu Iulian, Hrebenciuc Viorel,Vlase Petru Gabriel și Marcu Nicu nu au depus nici măcar o întrebare sau interpelare în această perioadă.

deputati-fara-intrebari

Întrebările și interpelările fiecărui parlamentar băcăuan

Vreme-ValerianDeputatul Valerian Vreme a adresat o singură interpelare în toată această perioadă. Interpelarea este legată de județul Bacău și are ca subiect reabilitarea Drumului Judeţean 119 Oneşti – Gura Văii – Dumbravă.

Sova-LucianÎn aceeași ipostază se află și un alt reprezentant băcăuan, deputatul PSD Lucian Șova, a cărui interpelare a avut ca subiect asigurarea finanţării în vederea terminării lucrărilor la investiţia “Lucrări civile de reabilitare a secţiilor de Obstretică şi Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău.

Marcu-VioricaParlamentara Viorica Marcu a depus 13 întrebări și interpelări dintre care 7 sunt legate de județul sau de municipiul Bacău. Principalele subiecte abordate de către deputata PNL au fost: Finalizarea investițiilor pentru Şcoala Gimnazială din Sohodor – Horgeşti, Drepturile salariale ale funcționarilor publici din cadrul ITM Bacău și AJPIS Bacău, Situația  finanţării proiectului „Refacerea capacităţii de tranzitare a acumulării lac de redresare aval captare UHE Bacău II judeţul Bacău şi Decolmatarea luciului apei în vederea modernizării Insulei de Agrement Bacău. 

Palar-IonelDeputatul Ionel Palar a redactat 3 întrebări și interpelări în această perioadă dintre care niciuna nu este legată de județul sau de municipiul nostru.

Melinte-IonÎn aceeași situație se află și parlamentarul Ion Melinte, care a redactat 15 întrebări și interpelări, dintre care una s-a referit la pagubele produse de mistreți fermierilor și proprietarilor de teren din județul Bacău . 

Avram-ConstantinPoliticanul Constantin Avram a transmis un număr total de 16 întrebări şi interpelări dintre care 9 sunt despre judeţul şi municipiul Bacău. Cele mai importante subiecte atinse de către Constantin Avram au fost: Sprijinirea SC RAFO SĂ Oneşti în vederea redresării, Continuarea proiectului „Modernizarea D.C.159. Km 0+930-3+230 comună Helegiu,  Finanţarea proiectului „Dig de protecţie, pe râul Trotuş, în comună Gura-Văii şi  Deschiderea finanţării proiectului „Reabilitare şi transformare a Clubului LIRA în Casa de Cultură” din Municipiul Moineşti. 

Smarandache-Miron-AlexandruDe departe cel mai activ om politic băcăuan la această secţiune a fost deputatul Smarandache Miron Alexandru. Acesta a redactat nu mai puţin de 151 de întrebări şi interpelări în această perioadă dintre care 84 au avut legătura cu municipiul sau cu judeţul Bacău. Cele mai importante subiecte abordate de către acesta au fost următoarele: Programele de investiţii în turismul băcăuan, Situaţia conflictului de muncă existent la nivelul combinatului de îngrăşăminte chimice AMURCO Bacău, Implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală în judeţul Bacău, Procentul de finanţare al proiectelor europene depuse de micii agricultori din Bacău, Facilităţile oferite prin PAC fermierilor din judeţul Bacău, Investiţiile referitoare la drumurile turistice, Situaţia pensionarilor de invaliditate din Bacău., Epuizarea stocurilor de vaccin din maternităţile din judeţul Bacău, Investiţiile în domeniul gazelor naturale din zona Poduri-Moineşti, judeţul Bacău, Memoriul UAT din comună Zemeş, judeţul Bacău, Închiderea combinatului Amurco din Bacău, Sistarea furnizării apei calde în municipiul Bacău şi  Stadiul înscrierilor în clasa pregătitoare în judeţul Bacău. 

Tataru-DanÎn privinţa senatorilor băcăuani am alcătuit doar trei analize întrucât senatorul Dan Tătaru nu a depus nicio întrebare sau interpelare pe parcursul mandatului său.

Bujor-Dumitru-MarcelÎn schimb, parlamentarul Bujor Dumitru Marcel a redactat 30 de întrebări şi interpelări ce au ca subiect judeţul sau municipiul Bacău dintr-un total de 90. Principalele probleme semnalate  de către acesta au fost  Îmbunătăţirea reţelei de drumuri a judeţului Bacău, Măsurile întreprinse în vederea reabilitării SC UTON SĂ şi SC RAFO SĂ Oneşti, Deficitul de personal al Spitalului de Urgenţă Bacău, Drepturile salariale cuvenite cadrelor didactice băcăuane şi obţinute prin hotărâri judecătoreşti, Epuizarea fondurilor lunare destinate laboratoarelor de analize şi investigaţii medicale din judeţul Bacău şi Deficitul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău şi unităţile din subordine.

Luchian-DragosSenatorul Luchian Dragoş a depus un număr de 25 de întrebări şi interpelări dintre care 13 au avut legătura cu judeţul sau municipiul Bacău.Cele mai importante subiecte ale întrebărilor şi interpelărilor senatorului au fost Stadiul finanţării Autostrăzii Bacău-Braşov, Stadiul alocărilor financiare prevăzute în bugetul 2013 pentru demararea investiţiei Centura ocolitoare a municipiului Bacău, Stadiul finanţării pentru decolmatarea iacului din jurul insulei de agrement din municipiul Bacău şi Alocarea de fonduri de la bugetul de stat în anul 2014 pentru blocurile de locuinţe din municipiul Bacău, finanţate prin Programul Naţional Multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe, conform OUG nr.18/2009.

Nistor-VasileChiar dacă a avut un număr de 75 de întrebări şi interpelări, senatorul Nistor Vasile a redactat numai 7 întrebări şi interpelări legate de municipiul sau judeţul Bacău. Principalele probleme semnalate de către senator au fost Memoriul doamnei Elena Sosu din Bacău, Modernizarea reţelelor de apă potabilă din judeţul Bacău, Situaţia Ansamblului Ghika din Comăneşti, Situaţia procedurii de reorganizare judiciară a Rafinăriei RAFO şi Evidenţierea datornicilor la bugetul statului din judeţul Bacău.

În urma acestei analize a profilurilor fiecărui parlamentar în parte putem spune că activitatea aleșilor băcăuani din Parlamentul României este sub media tuturor parlamentarilor români. Din comparațiile generale efectuate, lipsesc cele din Senat, acolo unde nu există publicată din oficiu o numerotare a tuturor întrebărilor și interpelărilor adresate, astfel că activitatea aleșilor băcăuani poate fi cu greu comparată cu a celorlați.

Un aspect foarte important rămâne însă gradul în care întrebările și interpelările adresate de parlamentari primesc un răspuns și duc la rezolvarea problemelor semnalate. Care este parcursul ulterior primirii răspunsurilor de către deputați și senatori reprezintă o analiză ce va face subiectul unui articol viitor.

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.