Stimaţi colegi,

Avem în dezbatere o ordonanţă de urgenţă care încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului, respectiv se adresează consumatorului casnic care utilizează energie termică.

În consecinţă, comisia noastră, Comisia pentru industrii şi servicii, a fost sesizată pentru dezbatere, în procedură de urgenţă, cu proiectul de lege menţionat.

Senatul a adoptat proiectul de lege.

De asemenea, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a avizat favorabil acest proiect, proiect care se adresează, cu preponderenţă, punerii la dispoziţie furnizorilor cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie, necesare acoperirii consumului clienţilor casnici, inclusiv cantităţile destinate producătorilor de energie termică, numai pentru cantităţile care sunt destinate utilizării la producerea de energie termică în centrale de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei.

În fond, aceasta era modificarea esenţială, absolut necesară, pentru a putea permite legislaţiei secundare, respectiv Autorităţii de Reglementare şi Guvernului, ca, prin hotărâre de Guvern, să stabilească noile preţuri la producerea de energie termică în România.

În consecinţă, membrii comisiei vă propun… propun plenului adoptarea proiectului de lege.

Stimaţi colegi, cu permisiunea dumneavoastră, o să încerc să am o intervenţie care s-ar putea să fie o intervenţie-surpriză, însă este o intervenţie absolut obligatorie.

Puţin mai înainte, prin vocea ministrului delegat, aţi auzit că nu era nevoie de nicio intervenţie legislativă, întrucât, prin Monitorul Oficial, menţionat de Domnia Sa, preţurile pentru energia termică din anul viitor erau deja stabilite de către Autoritatea de Reglemenentare şi, în consecinţă, nu exista niciun risc de creştere de la 1 ianuarie 2015.

Eu aş vrea să sancţionez, de la această tribună, în modul cel mai dur, o astfel de intervenţie mincinoasă, pentru că este o intervenţie, pe de o parte, periculoasă, pe de altă parte, sfidează Parlamentul României.

Vorbim aici de faptul că am invitat acest ministru la dezbaterile noastre, pentru că noi vorbim de populaţia României, noi vorbim de 4 milioane şi jumătate de consumatori. Nu a venit la dezbateri. Ba, mai mult, dacă intrăm pe Facebook la postările domniei sale, referirile la adresa Parlamentului şi a parlamentarilor sunt de genul: “corupţi”, “s-a terminat cu jaful” etc. Or, acest lucru nu este de admis.

Pentru că nu este de admis, vreau să v-o spun foarte deschis, Monitorul Oficial la care se face referire, de la 1 ianuarie 2015 pune în pericol toţi producătorii de energie termică, pentru că în acel Monitor Oficial autoritatea de reglementare face analiza din ultimele 18 luni şi, ca atare, stabileşte un preţ. Însă, trebuie să ia în calcul impactul de la 1 ianuarie. Iar impactul de la 1 ianuarie, dacă noi nu intervenim prin lege astăzi, este de creştere a preţului gazelor cu 40%. De aceea, noi astăzi prin amendarea legii ne adresăm consumatorului casnic, ne adresăm producătorului de energie termică şi corectăm această situaţie, dând posibilitatea, iată, graţie intervenţiei Parlamentului, dăm posibilitatea consumatorilor casnici din România să aibă acelaşi regim nediscriminatoriu şi în continuare.

De aceea, este foarte important să avem o abordare transparentă, sinceră unii cu alţii, şi să evităm pe viitor o abordare de natura distorsionării adevărului. Nu se poate în Parlament. Aici suntem obligaţi să avem atitudine şi o abordare sinceră faţă de consumatori şi faţă de cetăţeanul român.

Mulţumesc.

Stimaţi colegi,

După cum aţi observat şi din intervenţia colegilor de la Partidul Naţional Liberal şi UDMR, în cadrul comisiei noastre a fost o dezbatere extrem de constructivă şi am ajuns la o redactare, zic eu, corectă şi necesară a amendamentelor la această lege.

Sunt însă obligat să vă fac o precizare expresă pentru o înţelegere corectă a textului acestei legi. După cum aţi observat…

Nu! Eu fac o clarificare, domnule preşedinte, la intervenţia făcută de ministrul delegat care a venit aici, a arătat două Monitoare Oficiale, din 2010 şi 2014, susţinând în faţa Parlamentului că nu era necesară această intervenţie, că nu exista niciun risc al creşterii preţurilor de la 1 ianuarie, întrucât în conformitate cu aceste Monitoare prezentate de domnia sa plenului, din 2010 şi 2014, preţurile stabilite în baza acelor metodologii, iau în calcul media consumului şi preţurilor din ultimele 12 luni. Prin urmare, Autoritatea de Reglementare a stabilit preţurile pentru 2015 şi nu mai era necesară nicio altă intervenţie pentru că nu exista riscul creşterii preţurilor de la 1 ianuarie.

Vă menţionez că este în continuare o dezinformare, nu înţeleg de ce-o face domnul ministru delegat, şi eu sunt obligat să vin să spun acest lucru în faţa plenului, pentru că noi, comisia, având în vedere informaţiile primite de la toţi producătorii de energie termică şi, mai ales, cei în cogenerare de înaltă eficienţă din România, şi care ne-au atenţionat că de la 1 ianuarie creşte preţul gazelor naturale de la 53 la 90 de lei, şi subvenţia pentru anul 2015 se ridică la 500 de milioane de lei, adică mai bine de 100 de milioane de euro. Acest lucru ar fi introdus în faliment toţi producătorii de energie termică din România şi ar fi pus în pericol alimentarea cu energie termică. Motiv pentru care comisia a lut în dezbatere în regim de urgenţă, a dezbătut cum bine aţi văzut, cu colegii noştri, fără nici o turbulenţă sau lucruri neclare, am ajuns la un text pe care-l supunem plenului şi care este un text corect, susţinut şi de Guvern, iar eu n-aş fi avut nicio intervenţie contrară dacă nu s-ar fi făcut o afirmaţie mincinoasă care de fapt ataca Parlamentul, punându-ne pe noi într-o situaţie delicată în faţa populaţiei, deşi noi am salvat situaţia, într-un cuvânt.

De aceea, m-am simţit obligat să fac această precizare şi o fac în favoarea Parlamentului României, care s-a dovedit a fi înţelept şi cu atitudine corectă. (Aplauze.)

Media
No rating yet

Comments are closed.