Investiții în agrement la Tamași, registrul de spații verzi și 10.000 euro pentru un nou site al primăriei – investițiile din rectificarea bugetară a primăriei

rectificare bugetara 2016Pe ordinea de zi a ședinței CL Bacău de miercuri, 31 august, se află 22 de subiecte, cel mai important vizând rectificarea bugetară care prevede, printre altele, acordarea a 10.000 lei pentru efectuarea unor studii premergătoare construirii unui centru de agrement în comuna Tamași, la 20 km de Bacău. În total, pentru obiectivele de agrement ale municipiului Bacău se atribuie prin rectificarea bugetară din această săptămână suma de 2,5 milioane de lei, pentru următoarele investiții:

  • Insula de agrement – 1 milion de lei;
  • Creare și modernizare spații verzi – 40.7000 lei;
  • Registrul local al spațiilor verzi – 474.000 lei;
  • Documentații pentru reabilitarea Teatrului Municipal Bacovia – 100.000 lei;

Alte subiecte propuse pe ordinea de zi vizează decontarea integrală a transportului elevilor din municipiul Bacău (nu 50% ca până în prezent), 50% din costuri revenind bugetului local al municipiului Bacău, restul de 50% fiind asigurat de SC Transport Public SA, precum și premierea celor 10 elevi din municipiul Bacău care au obținut nota 10 la Evaluarea Națională sau Examenul de Bacalaureat cu câte 1000 de lei.

 

centru-agrement-bacau

Investiția la Tamași, proiectul de 20 milioane de euro al lui Stavarache 

Pentru cei care se întreabă de ce urmează să fie investită o sumă din bugetul local al Bacăului la Tamași, aflați că municipalitatea deține în zonă peste 300 de hectare de pădure, iar presa locală scria despre posibilitatea acestei investiții încă din 2007. Curios este însă faptul că ideea e legată de apropiații fostului primar Stavarache, Liviu Goian și Ion Rotaru, cei care, potrivit unui articol al ziarului Deșteptarea din 2012, dețineau 17 hectare de teren pe care ar fi dorit să înființeze o fermă piscicolă, iar cele două proiecte de investiții ar fi fost, oarecum, complementare. Așadar, apare inevitabil întrebarea de ce ar scoate conducerea PSD a primăriei un astfel de subiect acum, în 2016, într-un moment în care banii sunt puțini, iar investiții începute și neterminate găsim la tot pasul în Bacău?

microsoft-windows-10Licențe Windows, antivirus sau laptop-uri la prețuri  generoase

La fel cum anunțam și cu câteva luni în urmă, pe vremea vechii administrații, primăria oferă bugete foarte generoase atunci când vine vorba de achiziții, fără să dea impresia că economia și cheltuirea responsabilă a banului public ar fi un obiectiv al acesteia. Astfel, potrivit noii rectificări, banii prevăzuți pentru licențe Office sau antivirus sunt la prețuri peste cele ale pieței: primăria dorește să achiziționeze 50 de licențe Windows la prețul de 1400 lei/bucata și o licență antivirus pentru 300 useri în valoare de 25.000 lei. De asemenea, primăria nu se zgârcește nici când vine vorba de echipamente intenționând să plătească pentru 8 laptop-uri câte 6000 de lei pe bucată, în timp ce pentru realizarea unui website cu sistem de petiționare online dorește să cheltuiască nu mai puțin de 45.000 lei. La cum arată platforma primăriei în prezent este limpede că aceasta necesită o îmbunătățire. Rămâne însă de văzut care sunt firmele cu care primăria va colabora atât pentru realizarea website-ului, cât și pentru furnizarea echipamentelor și licențelor IT și cât de transparentă va fi procedura prin care acestea urmează a fi selectate (actualul website a costat tot în jur de 10.000 euro, sumă de cinci ori mai mare decât cea meritată, după cum scria presa la vremea respectivă). Suma bugetată nu va fi obligatoriu și cea cheltuită, existând posibilitatea ca prețul plătit să fie, în final, mai mic. Însă, dacă autoritățile ar intenționa să cheltuiască eficient sumele pe care le gestionează, de ce nu ar prevedea încă din start niște prețuri corecte, redistribuind diferența către alte obiective?

Toate punctele de pe ordinea de zi a ședinței și programul ședințelor comisiilor de specialitate îl găsiți la acest link, iar proiectul de rectificare bugetară poate fi studiat aici.

Sursa foto windows: cel.ro

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

One Response Comment

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.