Dragos Luchian : „Deschiderea anului scolar preuniversitar – ocazie de demagogie politica!””
Doamnelor şi domnilor senatori,
A început un nou an şcolar şi au reapărut problemele din sistemul educaţional, care de 25 de ani încoace nu îşi mai găsesc rezolvarea. Colac peste pupăză, a mai apărut o nouă criză: cea a manualelor şcolare.
Cu câteva luni în urmă, cu surle şi trâmbiţe, domnul Ponta şi domnul ministru Pricopie anunţau o mare revoluţie la nivelul învăţământului… prin propunerea de introducere a manualelor digitale şi a unui noi tip de cărţi educaţionale. Dar, aşa cum ne-au obişnuit în ultimii doi ani, liderii PSD au analizat şi au ajuns la concluzia că nu e cazul să se implice în revitalizarea sistemului educaţional, pentru că interesul electoral al copiilor şi părinţilor este scăzut pentru a face parte din masa electorală necesară prezidenţiabilului PSD. Aşa că au uitat de aceste necesităţi şcolare şi au căutat vinovaţi în altă parte, neasumându-şi aceste responsabilităţi. Şi vorba marelui Ion Creangă: „La plăcinte înainte, la război înapoi!” Domnii Ponta şi Pricopie au preferat să taie panglici de deschidere a anului şcolar şi de a avea discursuri filosofico-populiste legate de importanţa şcolii, amintind de anii ’80 şi de discursurile propagandistice de atunci. Mai important este şi faptul că micuţii şcolari care asistă la prezenţa politicienilor – interesaţi de votul părinţilor şi profesorilor lor – doar la începutul fiecărui an şcolar înţeleg, cu dramă, la vârsta lor fragedă, că de fapt nimeni nu se ocupă concret de viitorul lor şi că orice aşa-zisă reformă a şcolilor româneşti este doar praf în vânt.
Culmea e că, mai nou, domnul ministru Pricopie doreşte introducerea treptată a învăţământului obligatoriu de la vârsta de trei ani, adică se doreşte o distrugere programatică a copilăriei pentru noua generaţie şi bulversarea mentalului pruncilor cu teoriile unor politicieni care nu înţeleg că rolul lor este de a dezvolta şi a forma generaţii pentru viitorul acestei ţări, şi nu de a-şi satisface interesele personale, care să devină permanente.
Stimaţi colegi social-democraţi,
Când veţi înţelege că îndobitocirea şi subzistenţa educaţională nu vă vor asigura veşnic un electorat care să vă voteze pentru a avea asigurate doar nevoile primare? Când veţi depăşi stadiul de politicieni care trăiesc în mentalul secolului trecut şi veţi înţelege provocările prezentului şi competiţia viitorului?
Vă mulţumesc.