Deputatul Valerian Vreme: declarație politică intitulată „RAFO Oneşti, între dispariţie şi relansare”

Vreme-ValerianStimate domnule preşedinte,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Am analizat la rece şi fără patimă subiectivă istoricul rafinăriei de la Oneşti şi o spun cu toată responsabilitatea: au existat în ultimii ani oportunităţi numeroase de dezvoltare şi relansare a activităţii RAFO. Acestea, însă, deşi aveau sprijinul statului român, nu au fost fructificate. E regretabil, dar, din fericire, nici astăzi nu este prea târziu.

RAFO poate fi relansată. N-o spun gratuit, mă bazez pe argumente solide. Mai întâi, trebuie spus că ne bucurăm, în acest moment, de un cadru de dezvoltare favorabil, România fiind în creştere economică. Doi. Estul este o piaţă bună pentru acest tip de produse, şi, trei, Iranul, după ridicarea sancţiunilor internaţionale, ar putea fi un partener important, mai ales că rafinăria oneşteană a fost construită tocmai pentru petrol iranian, oportunitate pe care îi îndemn să o fructifice şi actualii proprietari ai rafinăriei. Sunt suficiente companii interesate să producă la RAFO. Oportunităţi există, realitate de care sunt convins că sunt conştienţi şi cei de la conducerea rafinăriei.

În aceste condiţii, îmi este greu să înţeleg încrâncenarea acestora de a continua pe un drum ce ar putea fi fără întoarcere. Or, această alegere este cea mai păguboasă dintre opţiuni. Toate părţile implicate vor ieşi, inevitabil, în pierdere.

Eu cred în continuare că implementarea unor planuri profesioniste de relansare a rafinăriei vor avea succes, cu atât mai mult cu cât statul român a manifestat şi manifestă în continuare deschidere în a susţine planuri serioase şi fezabile de repornire a rafinăriei. În plus, şi pe plan local, instituţia se bucură de sprijin activ. Primăria, Consiliul local şi comunitatea au dat dovadă de susţinere a actualei entităţi de pe platformă, prin reducerea taxelor şi un lobby constructiv.

Doamnelor şi domnilor,

RAFO este parte a Oneştiului. A fost o companie de succes, care a adus beneficii majore României şi cred cu tărie că o poate face în continuare. Închiderea RAFO ar însemna o pierdere imensă pentru România, o pierdere pentru fiecare dintre noi.

De aceea, le recomand celor care decid astăzi viitorul rafinăriei din Oneşti să măsoare de şapte ori înainte de a tăia o dată. Le amintesc acestora că nimeni şi nimic nu poate fi mai presus de interesul României, de interesul oneştenilor, dar cred că este şi interesul lor în păstrarea acestei entităţi, pe care în anumite condiţii să o şi valorifice, dacă lipsa capitalului de lucru reprezintă o problemă.

Vă mulţumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.