Deputatul Miron Smarandache: întrebare cu privire la amenzile mari suportate de producătorii agricoli din zona rurală a Bacăului

Smarandache-Miron-AlexandruAdresată: Domnului Preşedinte Andrei Butaru. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară si pentru Siguranţa Alimentelor.

De către: Deputat PSD de Bacău. Miron Smarandache.

Obiectul întrebării: Amenzile mari suportate de producătorii agricoli din zona rurală a Bacăului.

Stimate domnule Preşedinte,

În ultima perioadă, în timpul deplasărilor pe raza judeţului Bacău, am constatat un fenomen îngrijorător cu care se confruntă crescătorii de animale, legat de cuantumul exagerat al amenzilor pentru sancţionarea contravenţiilor la normele sanitar veterinare. Practic, oamenii mi-au relatat că se află în imposibilitatea de a achita aceste amenzi, chiar dacă în termen de 48 de ore au posibilitatea de a plăti jumătate din sumele respective. Am întâlnit foarte mulţi ţărani disperaţi, din cauza faptul că nu pot să-şi valorifice animalele pe care le cresc cu mare greutate în gospodăriile proprii, deoarece majoritatea pieţelor de animale care au funcţionat anii trecuţi sunt închise, iar producătorii nu au nici o vină pentru această stare de fapt. Cei care încearcă totuşi să-şi vândă animalele riscă amenzi uriaşe, iar în final mulţi dintre ei rămân şi cu amenda plătită şi cu animalul nevândut, şi mai pierd şi banii cheltuiţi degeaba pe drumul de acasă spre piaţă.

Consider că Guvernul şi în special Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să se implice în diminuarea cuantumului acestor amenzi. Nu susţin să încurajam nerespectarea normelor sanitar veterinare, însă este necesar să facem diferenţa între micul producător care încearcă să-şi vândă un animal, de exemplu, într-un târg, şi care se află la prima abatere, şi, pe de altă parte, cei care îşi fac un obicei din nerespectarea legislaţiei în domeniu.

Având în vedere aceste aspecte, vă întreb respectuos domnule Preşedinte ce măsuri aveţi în vedere pentru diminuarea cuantumului acestor sancţiuni şi pentru raportarea lor la realitatea din teren, în aşa fel încât să nu descurajăm micii producători agricoli de a se ocupa de creşterea animalelor, singura sursă de venit pentru oamenii din unele zone ale ţării şi ale judeţului Bacău?

Solicit răspuns scris.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.