Deputatul Miron Smarandache: întrebare despre protestul elevilor băcăuani referitor la intentia de eliminare a orelor de educaţie muzicală

Smarandache-Miron-AlexandruAdresată: Domnului Ministru Adrian Curai. Ministerul Educaţiei Naţionale si Cercetării Ştiinţifice.

De către: Deputat PSD de Bacău. Miron Smarandache.

Obiectul întrebării: Protestul elevilor băcăuani referitor la intentia de eliminare a orelor de educaţie muzicală.

Stimate domnule Ministru,

Cei peste 400 de elevi din opt judeţe ale Moldovei care au participat recent la etapa zonală pentru învăţământ gimnazial a Olimpiadei Naţionale Corale au solicitat public menţinerea orei de educaţie muzicală în şcoli. Pentru a sublinia importanţa acesteia, elevii moldoveni, între care şi cei din Bacău, au purtat în timpul reprezentaţiilor avute pe scenă banderole albe inscripţionate cu cheia sol! Această modalitate inedită de grevă japoneză a avut drept scop transmiterea unui imbold Ministerului pe care îl conduceţi pentru a nu elimina orele de muzică din viitoarea programă şcolară a clasei a Vlll-a, fapt anunţat a avea loc începând cu anul şcolar viitor, 2016 – 2017.

Cadrele didactice şi inspectorii de specialitate s-au solidarizat cu elevii în demersul lor, solicitând păstrarea în programa şcolară atât a orelor muzică de la clasa a VII l-a, cât şi a celor de desen de la clasa a V-a. Profesorii susţin că eliminarea acestor ore ar fi o absurditate, deoarece materiile respective ajută copiii să se dezvolte frumos, armonios şi creativ. Mai mult, cadrele didactice din judeţul Bacău se pronunţă chiar pentru introducerea orelor de educaţie muzicală şi la învăţământul primar, aşa cum a fost pe vremuri, inclusiv a orelor de ansamblu coral-instrumentale, ele fiind considerate singurele ore, în afara celor de educaţie fizica, în care elevii învaţă să lucreze în echipă.

Demersul amintit este sprijinit şi de către Corul Naţional de Cameră Madrigal, care la rândul său a declanşat o campanie intitulată „Da pentru ora de muzică!”.

Vă întreb respectuos, domnule Ministru:

1. Care sunt raţiunile conform cărora ati initiat această propunere de scoatere a orelor de educaţie muzicală din programa şcolară?

2. Cum intenţionaţi să sprijiniţi copiii talentaţi la muzică, din judeţul Bacău şi din toată ţara, în cazul în care orele vor fi scoase?

3. Care este în prezent situaţia liceelor de muzică, respectiv câte dintre cele existente în 1990 mai funcţionează, atât la nivel naţional, cât şi în Bacău?

Solicit răspuns scris.

 

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.