Smarandache-Miron-AlexandruÎNTREBARE
Adresată: Domnului Ministru Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu. Ministerul Sănătăţii.

De către: Deputat PSD de Bacău. Miron Smarandache.
Obiectul întrebării: Răspunderea penală a medicilor implicaţi în externările la cerere.

Stimate domnule Ministru,

Vă supun atenţiei o situaţie prezentată de o serie de medici din judeţul Bacău, dar şi din alte zone ale ţării, atât din sistemul de stat, cât şi din cel privat, care doresc să cunoască un aspect neclar în ceea ce priveşte cazurile de externare la cerere. Concret, au existat numeroase cazuri în care conştienţa bolii l-a împiedicat atât pe bolnav, cât şi pe aparţinător, să estimeze corect riscurile şi implicaţiile solicitărilor de externare la cerere. Astfel, după externare un procent important dintre aceşti pacienţi externaţi la cerere s-au îmbolnăvit mai rău, iar în cazul persoanelor cu probleme psihice, acestea au comis infracţiuni ce au pus în pericol vieţile altor oameni, ba chiar şi omoruri.

Medicii vă mai solicită, de asemenea, găsirea unei soluţii pentru prevenirea situaţiilor în care cadrele medicale pot fi trase la răspundere penal sau anchetate în cazurile de infracţiune/fapte penale săvârşite de persoane cu afecţiuni de ordin psihiatric, cu atât mai mult cu cât, în astfel de cazuri, responsabilitatea este şi una socială.

În aceste condiţii, vă întreb respectuos stimate domnule Ministru dacă procedurile interne cu privire la externarea pacienţilor cu risc îi absolvă de vină penală şi administrativă pe medicii implicaţi în demararea procedurilor de externare?
Solicit răspuns scris.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.