Smarandache-Miron-AlexandruAdresată: Doamnei Ministru Claudia Ana Costea, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Obiectul întrebării: Lipsa specialiştilor şi a centrelor care deservesc copiii bolnavi de autism din judeţul Bacău.

Stimată doamnă Ministru,

Potrivit unor informaţii oficiale, centrele de îngrijire a copiilor cu autism din Bacău se confruntă cu o lipsă acută de specialişti şi de echipamente necesare pentru tratarea bolnavilor. În datele oficiale figurează peste 400 de copii care suferă de această tulburare, însă numărul real este mai mare, apreciază autorităţile. La această dată, din cele patru centre de specialitate din judeţul Bacău, doar unul este de stat. Mai mult, părinţii acestor copii sunt nemulţumiţi şi de lipsa specialiştilor în domeniu, dar şi de dotarea precară a acestor cabinete de specialitate.

Cea mai stringentă problemă a părinţilor acestor copii diagnosticaţi cu autism este lipsa locurilor de tratament pentru aceştia. Din cele patru centre specializate din judeţul Bacău, doar unul, respectiv „Ghiocelul”, se poate mândri cu specialişti cu bună pregătire în spectrul autism. În aceste condiţii, părinţii sunt trimişi de la un centru la altul, deoarece locurile sunt insuficiente, iar evoluţia afecţiunii se poate înrăutăţi până când se eliberează vreun loc.

Având în vedere faptul că numărul copiilor înregistraţi în prezent cu autism este în creşterea alarmantă, consider că Guvernul trebuie să dispună anumite măsuri speciale privind finanţarea corespunzătoare a acestui sector.

Vă întreb respectuos, doamnă Ministru:

1. Care este strategia MMFPSPV privind pregătirea Direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din ţară cu specialişti pregătiţi şi servicii pe măsura cazurilor înregistrate în prezent?

2. În ce mod v-aţi propus să finanţaţi pentru acest an centrele specializate în spectrul autism din judeţul Bacău?

3. Care este deficitul de specialişti pe acest domeniu, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Bacău?

Solicit răspuns scris.

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.