Smarandache-Miron-AlexandruÎNTREBARE
Adresată: Domnului Ministru Petre Tobă. Ministerul Afacerilor Interne.

Obiectul întrebării: Legalitatea contractelor de sponsorizare ale unităţilor din subordinea MAI.

Stimate domnule Ministru,

După cum ştiţi, indiferent de valoarea anuală a alocaţiilor bugetare, structurile din subordinea

Ministerului Afacerilor Interne pot atrage alte sume în mod cu totul legal, în urma unor contracte de sponsorizare. Astfel, Poliţia Română, Jandarmeria, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi celelalte componente ale MAI pot beneficia de finanţări externe, din contracte de sponsorizare, încheiate atât cu societăţi comerciale, cât şi cu asociaţii sau ONG-uri.

În ultima perioadă, mai ales după tragedia din clubul Colectiv, au apărut anumite informaţii conform cărora ar fi existat firme rămase necontrolate de către ISU-urile din ţară, pe considerentul că respectivele societăţi au donat sume de bani Inspectoratelor judeţene în cauză. De asemenea, există semne de îndoială şi cu privire la anumite sponsorizări primite de către Inspectoratele judeţene de Poliţie, din aceleaşi considerente amintite. Este adevărat, pe de altă parte, că ajutoarele respective au fost, de multe ori, absolut indispensabile unităţilor MAI, confruntate deseori cu lipsuri de tot felul, de la carburanţi, la articole de papetărie, respectiv de materiale indispensabile bunei desfăşurări a activităţii.

Pentru a evita în viitor apariţia unor asemenea controverse, consider că ar fi necesar un control riguros, în toate structurile judeţene ale MAI, pentru a se verifica originea sponsorizărilor, precum şi eventualele relaţii dintre donator şi instituţiile sprijinite.

Vă întreb respectuos, domnule Ministru:

1. Care este valoarea sponsorizărilor primite de structurile MAI, atât la nivel naţional, cât şi cele din judeţul Bacău, în ultimii ani?

2. în ce mod au fost folosite sumele provenite din sponsorizări private de către unităţile din subordinea MAI?

3. Având în vedere insuficienţa permanentă a bugetului MAI, consideraţi benefică primirea unor astfel de ajutoare din exterior?
Solicit răspuns scris.

Media
No rating yet

Comments are closed.