Smarandache-Miron-AlexandruAdresată: Domnului Preşedinte Gheorqhe Duţu, Agenţia Naţională pentru_Resurse Minerale(ANRM).

De către: Deputat PSD de Bacău. Miron Smarandache.

Obiectul întrebării: Cuantumul redevenţelor plătite statului român pentru exploatarea resurselor.

Stimate domnule Preşedinte,

Plata redevenţelor către statul român constituie un subiect încă delicat pentru România, în contextul în care din ce în ce mai mulţi responsabili acuză cuantumul extrem de scăzut al acestora. Astfel, anumiţi specialişti în domeniu invocă faptul că, în cazul în care ar fi achitate corect şi conform cu bogăţiile exploatate, redevenţele noastre ar putea acoperi integral suma plătită anual de stat pentru

toate formele de ajutoare sociale suportate din bugetul naţional!

Din nefericire, sumele de bani plătite în acest moment statului pentru dreptul de folosinţă a resurselor subsolului sunt mult prea mici comparativ cu ceea ce oferă România. Mai mult, există şi o inechitate din acest punct de vedere, din moment ce în primul semestru al anului trecut sumele încasate de statul român din redevenţe au scăzut cu 50 de milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Vă întreb respectuos, domnule Preşedinte:

1. Care este suma colectată de România în ultimii ani din redevenţele plătite de firmele care exploatează resursele subsolului nostru, atât petroliere, cât şi minerale?

2. Aveţi în vedere o nouă lege a redevenţelor şi ce modificări va aduce aceasta?

3. Când a avut loc ultima renegociere a valorii redevenţelor, şi care este suma totală ce va fi obţinută în acest an, faţă de anul trecut?

4. Care sunt previziunile ANRM referitoare la explorarea şi exploatarea resurselor existente în judeţul Bacău?
Solicit răspuns scris.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.