Vreme-ValerianStimate domnule preşedinte,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Avem în România probleme cât să ne ţină ocupaţi trei vieţi. Aş fi putut vorbi astăzi despre ameninţările externe, criza imigranţilor sau securitatea spaţiului. Toate, veţi spune, chestiuni complexe şi suficient de sofisticate pentru o declaraţie pretenţioasă în faţa instituţiei legiuitoare a acestei ţări.

Prefer însă să vă aduc în atenţie o problemă locală. Dezbaterea cea mai arzătoare, astăzi, în Oneşti este despre gunoi. Mai exact, discuţia se frământă în jurul preţului încasat pentru colectarea acestuia şi a modalităţii lipsite de transparenţă a alegerii operatorului.

În fapt, la sfârşitul anului trecut, după un proces îndelungat, început încă în 2010, pe vremea vechii administraţii, Consiliul Local Oneşti a aprobat o taxă de salubrizare în valoare de 9,25 lei/persoană/lună, un preţ abuziv, nejustificat şi, mai important, incorect din punctul de vedere al tarifelor licitate. Decizia, motivată superficial, a provocat, pe bună dreptate, nemulţumirea întregii comunităţi, dând naştere unor dezbateri aprinse şi iniţiative civice de admirat, unice în România.

O problemă aparent nesemnificativă, jenantă chiar pentru unii, a avut puterea, în virtutea nedreptăţii ridicate la rang de lege, de a solidariza o întreagă comunitate. Peste 5.000 de oneşteni au semnat o iniţiativă corectă de recalculare şi reducere a taxei de salubrizare. Mai mult, peste 500 dintre aceştia au participat şi la o dezbatere pe marginea acestui subiect. Timp de câteva ore, aceştia au avut răbdarea de a analiza argumente şi calcule anevoioase, de a le contrazice, dacă a fost cazul, de a protesta, dacă au ochit nereguli. Pe scurt, s-au implicat la modul sincer şi responsabil în rezolvarea unei probleme care afectează întregul oraş. Evenimentul a fost un model de acţiune comunitară, profund democratică, pentru care oneştenii merită să fie felicitaţi.

Stimaţi colegi,

Dincolo de valoarea propriu-zisă a taxei, oamenii, de fapt, s-au revoltat împotriva nedreptăţii, împotriva unor decizii luate în pripă şi, în unele cazuri, din rea-voinţă. Locuitorii Oneştiului au dat o lecţie. Au transmis, prin reacţie imediată şi extrem de hotărâtă, că nu vor permite celor aleşi să le reprezinte interesele, să-i dispreţuiască.

Este rândul aleşilor locali să demonstreze o atitudine demnă de funcţia pe care o ocupă. Această problemă trebuie tratată dincolo de angajamente şi interese politice înguste. Decizia, în acest caz, va trebui să fie motivată temeinic şi direct proporţională cu interesul cetăţeanului.

Problema gunoiului în Oneşti nu este despre scump sau ieftin, este despre respect şi responsabilitate, iar acestea nu costă.

Mulţumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.