Senatorul Dragoș Luchian: declarație politică intitulată „Reforma administraţiei publice – punct de vedere privind salarizarea şi eficienţa salariaţilor din sistemul public”
Domnule preşedinte !
Doamnelor şi domnilor senatori!
în ultimele săptămâni am urmărit tot felul de analize şi dezbateri publice privind mult discutatul proiect de lege al salarizării unitare din sistemul bugetar. Interesant este că pentru prima dată în ultimii 25 de ani un Executiv al României încearcă să includă criterii de profesionalizare, formare continuă şi motivare privind funcţia publică. în Occident, în unele ţări statul finanţează pregătirea continuă, în altele şi cetăţeanul poate să îşi facă propria pregătire şi i se deduce din impozite sau se acordă alte facilităţi. Formarea e foarte importantă, nu se poate face o administraţie concretă care să dea servicii de calitate fără o formare de care să avem grijă.
O analiză a vicepremierului Vasile Dâncu aduce în evidenţă necesitatea reformării structurii umane a administraţiei publice româneşti. “Ce ne dorim în acest an de guvernare? Să realizam condiţiile pentru profesionalizarea angajaţilor din acest sistem şi pentru stabilitatea funcţiei publice. O dată construite aceste condiţii, funcţionarul public va fi motivat să performeze şi să se gândească cu prioritate la interesul cetăţeanului. Acum, statul e birocratizat şi nu îşi îndeplineşte funcţiile esenţiale. Cred că statul român va trebui să fie mult mai suplu, să coste mai puţin şi, în acelaşi timp, să fie prezent în spaţiul contractului colecţii. “Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va trebui să aibă un rol mult mai puternic în ceea ce înseamnă formarea, calificarea funcţiei publice şi monitorizarea programelor. Acum face mai degrabă o evidenţă a funcţionarilor publici, ANFP trebuie să fie agentul principal al formării, adică să planifice funcţia publică, să creeze modele, să avizeze trasee, un ghid al carierei şi să gestioneze dezvoltarea continuă a funcţiei publice. Nu va fi o restructurare, ci va fi un design nou pentru întreaga agenţie, va primi funcţii în plus
Formarea profesionala continuă a angajaţilor din instituţiile publice reprezintă una dintre condiţiile de baza pentru modernizarea sistemului public, susţine ministrul administraţiei publice: “Am găsit profesionişti foarte buni în administraţia românească, sunt oameni care ştiu foarte multe, care îşi fac treaba, dar uneori nu au toate condiţiile, ori una din condiţii este aceea să-i introduci într-un proces de formare continuă. Pe cine mai enervează faptul că ar trebui să facă în continuare,să înveţe, formarea continuă, asta într-adevăr este un motiv pentru ca acel om să plece din administraţie, numai cine nu vrea să înveţe, numai cine nu vrea să se perfecţioneze, cine crede că este proprietarul funcţiei.”
Nu doresc să îi aduc elogii vicepremierului şi sociologului Dâncu, dar afirmaţiile sale susţinute şi de prim-ministrul Dacian Cioloş, demonstrează că pentru a avea performanţă şi un sistem de salarizare bugetară echilibrat, este necesară îndeplinirea unor condiţii, precizate chiar de către premier însuşi: „promovarea specialiştilor izolaţi în funcţii executive de către şefii de instituţii numiţi politic – o practică a tuturor guvernărilor din ultimii 25 de ani revenirea în sistem a celor care l-au părăsit fie din cauza presiunilor politice, fie din cauza lipsei de perspectivă, fie din cauza imposibilităţii îndeplinirii obligaţiilor profesionale atragerea în sistem a celor specializaţi în plan intern sau care au efectuat sau efectuează stagii de pregătire în instituţii internaţionale, chiar a românilor care lucrează în prezent în acest tip de instituţii”.
Stimaţi colegi, am dorit ca prin această declaraţie politică să sprijin ideea privind necesitatea susţinerii unei reforme de fond, reale, care să fie în sprijinul cetăţenilor dar şi pentru motivarea funcţionarilor publici…şi de ce nu, chiar atragerea unor tineri specialişti în acest sistem al societăţii româneşti.
Vă mulţumesc.