Deputatul Ionel Palăr: solicită Ministrului Sănătății detalierea măsurilor pentru conştientizarea necesităţii vaccinării copiilor
Adresată: Domnului Ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu
De către: Deputat Ionel Palăr
Referitoare la: Măsuri pentru conştientizarea necesităţii vaccinării copiilor, probleme cauzate de întârzierea aprovizionării cabinetelor medicale cu vaccinuri
Stimate Domnule Ministru,
In ultimii ani, vaccinarea copiilor a devenit una dintre cele mai controversate probleme la nivel mondial. Adepţii non-imunizării au apărut şi în România, iar acest lucru se vede în statistici. Rata vaccinării la copii, la nivel naţional, a scăzut chiar şi cu 20%, sub nivelul de siguranţă de 95% recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la nivelul înregistrat anul trecut.
În România, a apărut o adevărată mişcare anti-imunizare, după modelul celor din Occident. Intemetul este plin cu bloguri şi forumuri, în care unii dintre părinţi se declară împotriva acestei proceduri medicale. Adepţii mişcării cred că vaccinurile contribuie la propagarea bolilor infecţioase. în plus, ei spun că în spatele Programului Naţional de Imunizare se ascund, de fapt, afacerile de succes ale industriei farmaceutice.
Statisticile Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că doar 1 % din copiii imunizaţi au avut reacţii adverse.
Potrivit datelor oficiale raportate anul trecut, în România, conform unui studiu al UNICEF, un sfert din părinţi nu aveau cunoştinţă despre importanta vaccinării, în lipsa unei informări în acest sens.
în timp ce tot mai mulţi părinţi decid să nu-şi mai imunizeze copiii, cei care totuşi vor să o facă întâmpină mari dificultăţi. Doctorii se plâng că Programul Naţional de Imunizăre este tot mai des blocat din cauză că nu există, niciodată, vaccin suficient. Problema există atât în maternităţi cât şi în cabinetele medicilor de familie. Spre exemplu, în judeţul Bacău,
judeţ pe care îl reprezint în Parlament, vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic, care potrivit calendarului de imunizare a copiilor în România 2015-2016 se administrează la vârsta de 6 ani a întârziat să fie distribuit în cabinetele medicilor de familie. Mi s-a adus la cunostintă situatii în care acest vaccin a fost administrat copiilor care au depăşit vârsta prevăzută în schema de vaccinare din cauza lipsei acestuia în cabinetele medicale.
Ca urmare a aspectelor semnalate, Domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeţi la următoarele întrebări:
- Prezumând faptul că o informare corectă în acest sens a părinţilor va determina şi înlăturarea scepticismului, care sunt măsurile pe care le aveţi în vedere la nivel guvernamental şi al instituţiilor subordonate abilitate pentru conştientizarea necesităţii vaccinării copiilor?
- Care sunt soluţiile pe care le vizaţi pentru a rezolva discontinuitatea în aprovizionarea cabinetelor medicale cu vaccinuri?
- Care este poziţia Ministerului pe care îl conduceţi cu privire la proiectul legislativ (susţinut de fostul Guvern condus de Victor Ponta) care prevedea obligativitatea unor vaccinuri pentru copii şi sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor?
Vă mulţumesc!