Palar-IonelAdresată: Domnului Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu

De către: Deputat Ionel Palăr

Referitoare la:      MĂSURI   SUPLIMENTARE    PENTRU   COMBATEREA BRACONAJULUI PISCICOL ÎN CONTEXTUL MAJORĂRII TAXELOR PERCEPUTE PENTRU PESCUITUL CREATIV-SPORTIV

Stimate domnule Ministru,

Braconajul piscicol reprezintă o realitate întâlnită chiar şi în ariile naturale protejate.

Spre exemplu, în judeţul Bacău, doar anul trecut, în timpul acţiunilor de monitorizare şi control desfăşurate pe Lacul Bacău, Centrul Regional de Ecologie (CRE) din Bacău, cu sprijinul instituţiilor abilitate, a predat organelor de control aproximativ 1300 m de plasă monofilament, 150 m de pripoane, 5 paraşute, precum şi 8 persoane care le deţineau, în vederea întocmirii actelor premergătoare. Au fost identificate şi sancţionate cu amenda/avertisment un număr de 36 persoane care nu respectau condiţiile de practicare a pescuitului recreativ-sportiv.

Domnule Ministru, am luat la cunoştinţă prevederile Proiectului de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură, proiect ce impune taxe de cinci ori mai mari pentru pescuitul recreativ-sportiv şi de până la patru ori mai mari pentru pescuitul comercial. Noile măsuri legale pe care le aveţi în vedere nu sunt încurajate de către ONG—urile care au ca obiect descurajarea activităţilor de braconaj. Astfel, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bacău şi Centrul Regional de Ecologie (CRE) şi-au exprimat public convingerea că noile reguli sunt greu de înţeles, acceptat şi asumat pentru pescari şi că acestea nu vor face altceva decât să încurajeze pescarii să treacă în ilegalitate.

În virtutea aspectelor semnalate, vă rog, Domnule Ministru, să îmi răspundeţi la următoarea întrebare:

– Care sunt măsurile suplimentare pe care le aveţi în vedere, împreună cu alte autorităţi competente, pentru diminuarea fenomenului braconajului piscicol, odată cu creşterea taxelor pentru pescuitul recreativ-sportiv şi pentru pescuitul comercial, existând prezumţia că aceste prevederi legale nu vor face altceva decât să încurajeze braconajul piscicol?

Vă mulţumesc!

Media
No rating yet

Comments are closed.