Deputatul Ionel Palăr: întrebare cu privire la îmbunătățirea programului guvernamental „Cornul și laptele”
Adresată: Domnului Ministru Achimaş Cadariu
De către: Deputat Ionel Palăr
Referitoare la: ÎMBUNĂTĂŢIREA PROGRAMULUI GUVERNAMENTAL „CORNUL ŞI LAPTELE”
Stimate domnule Ministru,
Programul naţional „Laptele şi cornul” este unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale din România, fiind deja în cel de-al 14-lea an consecutiv de implementare. în 2002, când a fost lansat programul naţional, a avut ca obiective susţinerea industriei laptelui şi asigurarea unei alimentaţii sănătoase pentru copii, dar şi priorităţi naţionale precum încurajarea participării şcolare, alături de obiective sociale.
Aproximativ 2.300.000 preşcolari (clasă pregătitoare şi elevi cls. I-VIII în învăţământul de stat şi particular) beneficiază de acest program, anual fiind alocate de la bugetul de stat aproximativ 435 de milioane de lei pentru implementarea sa. (sursa: STRATEGIA PRIVIND PROGRAMUL DE ÎNCURAJARE A CONSUMULUI DE LAPTE ÎN ŞCOLI PENTRU ANUL ŞCOLAR 2015-2016, elaborată de MADR)
D-le ministru, realitatea de pe teren infirmă, pe alocuri, rapoartele şi studiile de impact ale acestui program.
În calitate de parlamentar m-am confruntat deseori cu situaţii în care părinţii copiilor beneficiari ai acestui program reclamau fie inutilitatea acestuia, fie calitatea inadecvată a produselor. Au fost semnalate la nivel naţional mai multe cazuri în care părinţii reclamau faptul că produsele de panificaţie erau mucegăite sau laptele era stricat – în ciuda faptului că acestea erau în termenul de valabilitate inscripţionat pe ambalaj. E trist, dar de multe ori aceste produse ajung la gunoi sau la animale. Există situaţii în care clase întregi de la mai multe şcoli din ţară au decis să „doneze” produsele câinilor comunitari.
în mod clar, produsele oferite în cadrul programului prezintă unele carenţe nutritive şi calitative. Potrivit nutriţioniştilor, ca valoare nutritivă, pâinea albă care e făcută din bob nedecorticat îşi pierde toate B-urile, toate vitaminele, practic este o pâine albă care are 50 % carbohidraţi, doar cu aport de calorii. Din punct de vedere nutriţional nu are niciun beneficiu! Potrivit specialiştilor, beneficiul pe care îl avem când consumăm lapte – calciu, magneziu, fosfor- este anulat de combinaţia cu pâinea. Astfel, D-le ministru, există la nivelul specialiştilor voci care susţin că produsul de panificaţie ar trebui să fie realizat din faină integrală, dacă mergem pe ideea de educaţie si de alimentatie sănătoasă.
Sub aspectul legitimităţii, doresc să subliniez faptul că, Programul „Laptele şi cornul” reprezintă un răspuns la o nevoie socială reală. Pentru mulţi copii, proveniţi din familii cu o situaţie financiară precară, produsele oferite au reprezentat şi reprezintă, încă, masa principală din zi.
Astfel, Programul, cu toate carenţele lui, este util, însă, ar impune anumite îmbunătăţiri ce ţin de calitatea produselor, aspect ce implică, evident, controale mai drastice din partea instituţiilor abilitate, o selecţie mai riguroasă a furnizorilor, studii de impact etc..
În virtutea aspectelor semnalate, vă solicit, să îmi răspundeţi la următoarea întrebare:
Împreună cu ceilalţi factori responsabili, ce măsuri aveţi în vedere pentru creşterea eficienţei Programului? Aveţi în vedere înlocuirea (îmbunătăţirea, diversificarea) produselor incluse în Program cu unele care să răspundă unor condiţii de calitate mai riguroase, pentru a se diminua astfel şi risipa generată de comportamentul celor care utilizează produsele în alt scop decât cel dedicat ?
Vă mulţumesc!