Palar-IonelINTERPELARE

Adresată: Domnului Dacian Cioloş – Prim-ministru, domnului Lazăr Comănescu – Ministrul Afacerilor Externe, doamnei Claudia-Ana Costea – Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale si Persoanelor Vârstnice

De către: Deputaţi PNL, printre care şi deputatul băcăuan, Ionel Palăr

OBIECTUL INTERPELĂRII: Demersurile Guvernului României pentru susţinerea familiei Bodnariu

Opinia publică românească a fost informată în legătură cu situaţia dramatică în care se află în prezent familia Bodnariu Marius (cetăţean român) şi Ruth (cetăţean norvegian), cu domiciliul actual în Norvegia, în condiţiile separării lor la 16 şi 17 noiembrie 2015 de cei 5 copii minori (2 fete şi 3 băieţi), între care şi un sugar în vârstă de trei luni, de către instituţia norvegiană de protecţie a copilului -Barnevernet şi agenţi ai poliţiei norvegiene. în cursul zilei de 16 noiembrie a.c. părinţii au fost de altfel reţinuţi şi interogaţi de poliţie timp de mai multe ore, fiind ulterior eliberaţi, în condiţiile în care s-a considerat că nu sunt persoane violente sau periculoase.

Acţiunea Barnevernet a fost generată de o semnalare a preocupării (“concern”) exprimată de directoarea şcolii unora dintre copiii familiei Bodnariu, care ar fi calificat familia respectivă ca adoptând un stil de viaţă creştin radical, care are drept consecinţă îndoctrinarea copiilor. S-a semnalat, cu titlu de exemplu, faptul că una dintre fetiţe ar fi cântat la şcoală un cântec creştin. în fapt, instituţia norvegiană menţionată ar fi concluzionat şi aspura unei conduite abuzive a părinţilor asupra copiilor.

Din toate datele disponibile, dar şi din miile de precedente înregistrate în ultimii ani în special în cazul familiilor de străini stabilite în Norvegia, este vorba de o interpretare abuzivă a principiului “interesul superior al copilului” şi respectiv de acţiuni disproporţionate şi condamnabile ale instituţiei norvegiene Barnevernet. Sunt cunoscute de altfel reacţiile anterioare la nivel înalt ale unor responsabili politici din state de cetăţenie ale familiilor dezmembrate în mod abuziv, aşa cum este cazul reacţiei publice exprimate de preşedintele Republicii Cehe.

Având în vedere că atât tatăl, Marius Bodnariu, cât şi cei 5 copii minori sunt deţinători ai cetăţeniei române, cât şi faptul că dreptul la respectarea vieţii private şi de familie (art. 8), libertatea de conştiinţă şi de religie (art. 9) şi interzicerea discriminării (art. 14) sunt garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, instrument care a fost ratificat de Norvegia, vă solicităm să aveţi amabilitatea de a ne indica cât mai rapid posibil ce măsuri şi acţiuni urgente intenţionaţi să adoptaţi pe relaţia cu statul norvegian, pentru a facilita reunificarea familiei Bodnariu cât mai rapid posibil.

Totodată, dacă situaţia o va impune, vă rugăm să ne precizaţi dacă Guvernul României intenţionează să-şi asume obligaţiile care decurg din Constituţia României faţă de propriii cetăţeni, inclusiv prin intermediul unei posibile plângeri interstatale împotriva Norvegiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fundamentată pe art.33 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Solicităm răspuns scris şi oral.

Media
No rating yet

Comments are closed.