Necula-CosminStimaţi colegi,

În aceste momente, acest popor are nevoie de decidenţi politici lucizi şi orientaţi spre necesităţile acestei ţări.

Par vorbe mari, dar devine din ce în ce mai evident că România este supusă la diverse presiuni şi la jocuri prin care se încearcă rescrierea istoriei.

Noile repere pe care le va avea România de parcurs sunt deja impuse, însă ar fi ideal ca măcar o parte dintre acestea să fie negociate de ea însăşi, şi să nu fie accepte pe nemestecate diverse raţionamente şi strategii economice, politice şi geopolitice.

România are nevoie de decidenţi capabili să discearnă şi să înţeleagă faptul că nu sondajul care-i va favoriza luna viitoare sau peste 6 luni este beneficiul suprem pe care-l pot avea sau la care trebuie să spere ca unică dorinţă de realizare politică. Dincolo de politică şi satisfacţia personală a politicianului există oameni care speră, au dorinţe şi visează la o viaţă normală, decentă sau măcar aflată în certitudine.

Decidenţii naţionali sau locali trebuie să înţeleagă faptul că sunt strategii pe care le-am mai înghiţit pe nemestecate şi s-au dovedit a fi o nenorocire, inclusiv pentru cei care le-au creat şi care le-au impus. Poate că acea criză a datoriilor suverane a fost un paravan pentru băncile intrate în criză, şi poate de aceea ar fi bine să nu cădem în genunchi dacă băncile urlă ca din gură de şarpe că dau faliment, pentru că noi încercăm să aplicam o lege care există şi funcţionează de mulţi ani în ţările europene.

Poate că atunci când arunci sau ceri majorităţii ţărilor din UE austeritate şi măsuri de tăieri severe ale bugetelor de salarii sau sociale, nu faci decât să blochezi întreaga economie. Nu faci decât să blochezi consumul peste tot, iar cei care suferă cel mai mult sunt cei aflaţi la baza ierarhiei sociale: bugetari, muncitorii, copii din familii sărace sau pensionari, şi nu cei care primesc şi manageriază bugetele multinaţionalelor.

De aceea, este important să înţelegi şi nu doar să faci ceea ce ţi se spune de pe undeva din vreun birou european. Să încerci să calibrezi măsurile şi deciziile în funcţie de necesităţile reale pe care le avem ca popor, si nu pentru vreo companie multinaţională sau vreun mănunchi de multinaţionale care fac un lobby intens. Asta ar fi necesitatea pe care o avem ca popor, necesitatea de a avea decidenţi politici lucizi şi dedicaţi principiilor pur naţionale, decidenţi care să-şi poată asuma faptul că cedarea masivă de suveranitate nu este întotdeauna o soluţie, sau în orice caz nu este o soluţie la care sa se recurgă fără o logică şi o cercetare aplicată pe realele probleme sau necesităţi ale acestei ţări.

Pe de altă parte, îl rog pe domnul preşedinte Klaus Iohannis să nu intre în logica unor lideri europeni care încearcă să îşi justifice eventualele măsuri profund injuste sau neeuropene pe spinarea românilor şi mai ales pe banii românilor plecaţi în Marea Britanie, Austria, Ungaria sau Franţa. Înţelegem că în aceste momente sunt alte provocări pentru Europa, dar nu românii, care contribuie la economiile acestor ţări, trebuie să plătească preţul pentru creşterea procentelor electorale ale extremismului de dreapta.

Sunt români care îşi plătesc taxele şi impozitele la nivelul din Marea Britanie, Austria sau Franţa, de ce nu trebuie să primească şi aceleaşi ajutoare sociale, măsuri de protecţie socială exact la fel şi la acelaşi nivel cu ceilalţi cetăţeni din acele ţări? Să ne înţelegem, este nevoie de o Românie doar pentru piaţa de desfacere, teren de testare a medicamentelor, experimente economice, capitalizări de bănci străine, graniţe pe care să le păzim sau suntem egali în drepturi şi beneficii, aşa cum sunt toţi cetăţenii Uniunii Europene?

Vă repet, stimaţi colegi, că ne aflam la un capăt de prăpastie, vrem, însă, decidenţi politici sau tehnocraţi capabili să îşi asume în primul rând necesităţile acestui popor, şi mai apoi necesităţile structurilor transnaţionale din care facem parte. Iar comparaţiile cu alte ţări, gen Brazilia sau India, chiar nu ne sunt favorabile, ar trebui sa ne comparăm poate cu Polonia, poate cu Cehia şi să nu acceptăm sau să lansăm strategii şi teorii care nu ne sunt benefice.

Vă mulţumesc, stimaţi colegi.

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.