Stimate colege, stimaţi colegi,

Luna martie are un rol important în cultura românească, atât din punct de vedere al simbolurilor şi sărbătorilor tradiţionale, cât şi pentru reîntinerirea naturii prin apariţia primăverii. Dar poate mai important decât toate acestea, este o perioadă în care sărbătorim femeia. Cu ocazia Mărţişorului şi a sărbătorii internaţionale denumită Ziua Femeii, românii de pretutindeni îşi îndreaptă atenţia asupra doamnelor şi domnişoarelor din viaţa lor. Ieri, am avut onoarea de a ne declara recunoştiinţa faţă de mamele, soţiile şi fiicele noastre. Ele joacă un rol deosebit de important în viaţa noastră şi ne sunt alături la bine şi la rău.

Cu toate acestea, spre dezamăgirea mea, există şi acum probleme în ceea ce priveşte nivelul de respect acordat sexului frumos. Una dintre dificultăţile cu care acestea se confruntă este nivelul scăzut de siguranţă la care sunt expuse. Am remarcat un caz tragic desfăşurat acum o săptămână, în care o tânără de numai

16 ani a fost ucisă de către prietenul ei în Parcul Copou din Iaşi. Ambii adolescenţi erau elevi de liceu, ceea ce îmi ridică semne de întrebare în privinţa atitudinii generaţiilor tinere faţă de partea feminină.

Trebuie să realizăm că astfel de evenimente sunt un semnal de alarmă, care indică o realitate îngrijorătoare. Băieţii de astăzi, bărbaţii de mâine, nu conştientizează gravitatea vătămării, fie ea fizică, morală sau sufletească, a femeilor, lucru care duce la creşterea numărului de familii instabile din ţara noastră. Educaţia în acest sens joacă un rol esenţial, iar şcoala, împreună cu familiile tinerilor, are responsabilitatea de a forma băieţii de azi să ajungă domnii respectabili de mâine.

România are nevoie de femei puternice, dornice să se afirme. Nu putem clădi o ţară în care egalitatea de şanse este absentă, mai ales pentru că trăim într-un stat democrat modern. Nu toate persoanele de sex feminin au parte de respectul cuvenit, iar zilele dedicate lor reprezintă un prilej de a le oferi sprijinul moral mult meritat.

Nu doresc să subminez specificul acestor sărbători frumoase, care au un rol important în societate, dar consider că nu sunt de ajuns pentru a realiza necesitatea acordării atenţiei şi consideraţiei din partea noastră pentru femei. Atitudinea promovată în această lună trebuie să persiste şi în restul anului, pentru ca toţi cetăţenii României să se bucure de drepturile şi libertăţile lor.

Senator PC

Vasile Nistor

Media
No rating yet

Comments are closed.