Votul pentru preşedinţie a confirmat faptul că nivelul de aşteptare a românilor în raport cu instituţiile statului nu poate fi obiect de negociere. Sloganul “Lucrului bine făcut”, pe care românii l-au înţeles pe deplin, izvorăşte, în primul rând, din necesitatea unor instituţii funcţionale, în fruntea cărora să fie persoane cu integritate morală şi expertiză profesională care să nu poată fi puse sub semnul întrebării. Avocatul Poporului este o instituţie a cărei utilitate în ecuaţia statului de drept nu trebuie şi nu poate să facă rabat de la această necesitate. Am atras atenţia, în ultima perioadă, în cadrul intervenţiilor mele publice, asupra faptului că instituţia Avocatului Poporului, cu domnul Victor Ciorbea în fruntea ei, a devenit inutilă, este un consum iraţional de resurse financiare şi umane.

Raportul MCV, dat publicităţii la începutul acestui an, a confirmat faptul că domnul Victor Ciorbea nu este Avocatul Poporului, o instituţie fundamentală care ar fi trebuit să sancţioneze apetitul Guvernului de a legifera, ci avocatul lui Victor Ponta. Decizia privind neconstituţionalitatea OUG nr. 55/2014 a confirmat faptul că domnul Ciorbea este nociv în fruntea acestei instituţii. Ordonanţa privind migraţia aleşilor locali a produs efecte juridice, iar domnul Ciorbea se face direct vinovat pentru aplicarea ei. Prin lipsa de reacţie faţă de abuzul săvârşit de premierul Victor Ponta odată cu emiterea OUG nr.5/2014, PSD şi-a însuşit majoritatea primăriilor şi consiliilor locale din ţară. Avocatul Poporului era instituţia care avea obligaţia legală să sancţioneze cu celeritate acest abuz. Mai mult, domnul Ciorbea a făcut jocul premierului Ponta şi în cazul ordonanţei de urgenţă care permite persoanelor care deţin titlul de doctorat să renunţe la acesta. Avocatul Poporului avea obligaţia, ca şi în cazul aşa-zisei Ordonanţe a migraţiei aleşilor locali, să sesizeze Curtea Constituţională.

Ţin să vă aduc la cunoştinţă o situaţie de o gravitate maximă şi care, consider, explică în mare măsură relaţia de „subordonare” pe care domnul Victor Ciorbea a manifestat-o pe parcursul perioadei în care a deţinut funcţia de Avocat al Poporului în raport cu premierul Victor Ponta, ale cărui abateri trebuia, legal, să le sancţioneze. Printr-o discretă ordonanţă de urgenţă, Guvernul condus de Victor Ponta a acordat câteva noi privilegii Avocatului Poporului, printr-un act emis în perioada vacanţei parlamentare din vara anului trecut. În textul Ordonanţei de urgenţă nr.48/2014 instituţia a fost inclusă, alături de Guvern, Parlament, Preşedinţie şi CCR, pe lista scurtă a excepţiilor de la interdicţia impusă în 2012 pentru achiziţii de protocol, “inclusiv zile aniversare”, din raţiuni de economie la buget. În plus, pentru persoana care ocupă funcţia de Avocat al Poporului, cei 5 ani de mandat sunt asimilaţi vechimii în magistratură. Consider că relaţia de cauzalitate dintre acest cadou pe care premierul Ponta i 1-a acordat domnului Ciorbea şi modul slugarnic în care acesta s-a raportat la instituţia Guvernului devine, în acest context, o axiomă.

Nu în ultimul rând, ar mai fi de spus că raportul de activitate pe anul trecut al celui denumit, în acest context impropriu, Avocat al Poporului, confirmă aspectele mai sus menţionate cu privire la prestaţia domnului Victor Ciorbea: a promovat doar trei excepţii de neconstituţionalitate, însă nu uită să sublinieze colaborarea cu Guvernul. În finalul raportului, necesitatea atribuirii unui nou sediu, care să asigure condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii, arată încă o dată preocupările sale reale.

Schimbarea domnului Victor Ciorbea din fruntea instituţiei Avocatului Poporului a devenit o necesitate impusă de nivelul de aşteptare a populaţiei în raport cu drepturile care ar trebui apărate de această instituţie în prezent aservită intereselor şi ambiţiilor politice şi personale ale premierului Victor Ponta. În acest context, consider că Birourile permanente ale celor două Camere ar trebui să demareze procedurile legale pentru revocarea din funcţie a domnului Victor Ciorbea din fruntea acestei instituţii.

Media
No rating yet

Comments are closed.