Jos pălăria pentru… programele de sprijinire a copiilor aflați în situații de risc dezvoltate de către Asociația Casa de Copii „Sf. Maria”
Asociaţia Casa de Copii ”Sf. Maria” a fost înființată în anul 1997, la inițiativa Episcopiei Romano-Catolice de Iași şi a parohiei “Maria Frieden” din Vechta, Germania și încredințată în administrare Surorilor Oblate Asumpționiste, călugărite misionare.
Misiunea acestei asociații este să ofere un cadru prielnic desfășurării serviciilor sociale din domeniul protecției copilului, oferind oportunitatea copiilor de a-și găsi refugiul într-un loc ce stimulează creșterea și educația.
Copii provin din familii cu situații dificile, fie au fost abandonați sau au ambii părinți decedați.
O parte din copii care au fost primiți la centru au avut posibilitatea de a se întoarce înapoi la familiile lor, odată cu depășirea dificultăților.
Asociația a găsit necesar și benefic pentru copii, nu doar o găzduirea temporară a acestora, ci a elaborat un întreg program care are la bază interesul real manifestat față de acești copii și față de modul în care ei se vor dezvolta. Problemelor, cu care copii se confruntă, nu li se caută doar o soluție de moment, ci odată ajunși în cadrul asociației, pentru ei, începe un proces de pregătire și dezvoltare ce vizează întreg parcursul lor prin viață, urmărind reintegrarea în mediul social și în mediul familial din care provin.
Este foarte importantă păstrarea legăturilor cu mediul familial, astfel, unul din scopurile asociației este de a implica beneficiarii și familiile lor în procesul derulării serviciilor sociale. Se acordă ore de vizite într-un cadru benefic, ce dorește să susțină aceste relații.
Copiilor li se asigură condiții optime de locuit, siguranță și securitate. Ei beneficiază de servicii medicale, au parte de controale periodice, iar în caz de nevoie se acordă asistența medicală necesară.
Asociaţia Casa de Copii ”Sf. Maria”, se interesează ca procesul de educație a copiilor să continue. Toți sunt înscriși la diverse unități de învățământ din Barați, Bacău sau Trebeș, având la dispoziție toate materialele necesare ce le permite acestora să se poată duce în continuare la scoală și să desfășoare activitățile specifice. Înafara școlii li se acordă sprijin la realizarea temelor.
Consiliera psihologică face parte din procesul special adaptat pentru copii aflați în dificultate și acesta îi ajută să depășească momentele dificile. Se susține consolidarea relațiilor dintre copii și exprimarea liberă ca parte din modelul de relaționare și comunicare.
Având drept scop și dezvoltarea de lungă durată a copiilor, asociația creează oportunități de dezvoltare a deprinderilor de autonomie, a comportamentului social, precum și a abilităților care țin de autogospodărire, de îngrijirea personală și a spațiului în care locuiesc. Se încurajează responsabilizarea acestor copii, și dezvoltarea încrederii în ei înșiși și în autonomia lor. Ei pot participa la acțiuni care țin de bucătărie (pregătirea și servirea meselor), curățenia spațiilor comune, cumpărături ușoare și activități în mini-ferma locală.
De asemenea în cadrul atelierelor de meșteșug (pictură, informatică, croitorie, tâmplărie PVC, tâmplărie lemn) se sprijină dezvoltarea competențelor profesionale, pentru cei mai mari, asigurându-le, în viitor, posibilitatea de a se auto-susține și de a se integra mai ușor pe piața muncii.
Asociația are în subordine centrul rezidențial ”Sf. Maria” situat în satul Barați , cu o capacitate de 44 de locuri, centru de tip familial ”Rază de Soare”, unde sunt ocrotiți 4 copii cu dificultăți de adaptare și învățare, obiectivul fiind integrarea copiilor cu nevoi speciale în societate și dezvoltarea deprinderilor de autonomie, centrul de tip familial ”Armonia”, unde sunt ocrotiți 4 băieți cu vârste intre 10 și 14, scopul fiind asigurarea găzduirii pe o perioadă determinată, educația formală, sprijin emoțional, dezvoltarea abilităților pentru deprinderi de viață independentă, și pregătirea pentru reintegrarea familială.
În vederea asigurării unei autofinanțări a activităților sociale derulate de asociație, s-a înființat atelierul de tâmplărie PVC, atelierul de tâmplărie lemn, centru de fotocopiere din municipiul Bacău și magazinul din satul Barați
Astfel, spunem Jos Pălăria Asociației Casa de Copii Sfânta Maria din Bacău pentru modul în care se implică în dezvoltarea abilităților copiilor aflați în situații de risc cu scopul de a-i integra viața comunității locale.