Declaraţie politică Dragoş Luchian: „Falsa creştere economică asumată de Guvernul Ponta!”
Domnule preşedinte,
Doamnelor şi domnilor senatori,
La începutul acestei luni au fost date publicităţii o serie de analize ale INS privind evoluţia Produsului Intern Brut în 2014. Mai precis, marea creştere economica a României de 2,9% mult trâmbiţată de premierul Ponta a fost susţinută în principal de industrie (+3.5%), comerţ, auto, transport, restaurante, hoteluri (+2.2%), informaţii şi comunicaţii (+11%), activităţi profesionale, tehnice şi activităţi de servicii (+4.1%) şi… culmea, impozite şi taxe nete pe servicii şi produse (+3.4%). Dar o sene de domenii strategice ale economiei au stagnat. Astfel, construcţiile au mers prost (+0,2%), agricultura a avut o creştere relativă de numai 1,5% în condiţiile scăderii TVA-ului şi a preţurilor de 10%, sectorul bancar şi de asigurări a consumat 2,7% din ceea ce au produs ceilalţi.
Aşa cum afirma un analist cunoscut de la Ziarul Financiar... „acestea sunt nişte date seci, care arată ce se întâmplă în piaţă, ce sectoare merg, unde se duc banii şi cum se mişcă statul, care este principatul investitor în orice economie. La investiţii în economie, care sunt pe minus, statul a alocat şi cheltuit mai puţini bani, cheltuielile de capital înregistrând o scădere de 4%. Adică, în procente, guvernul a încasat mai mulţi bani din impozite şi taxe (3%) şi a întors mai puţini bani în economie”.
Dacă ne uitam puţin şi la faptul că a crescut valoarea creditării bancare şi ca consumul populaţiei a scăzut…putem observa că creditul guvernamental are în 2014 un plus de 5%, în timp ce creditul pentru IMM-uri a scăzut cu 4%, mai precis domnul Ponta şi domnul Vâlcov se preocupă prea puţin de ce se întâmpla în sectorul bancar, care a mâncat din creşterea economică.
Ca exemplu paradoxal la ce am afirmat mai devreme, un angajat din industrie, unde salariul mediu este de aproximativ 2 100 de lei/lună, are o contribuţie mai mare în economie decât un bancher, unde salariul mediu este de 4 500 – 5 000 de lei/lună.
Dacă investiţiile ar fi fost pe plus, dacă domnul Vâlcov ar fi transferat în economia reala banii pe care i-a luat din taxe şi impozite, dacă bancherii ar fi fost forţaţi să pună în aplicare previziunile pieţei financiare internaţionale din 2014, dacă construcţiile ar fi fost susţinute de un plan al Guvernului Ponta, sigur România ar fi avut un plus de peste 5%, nu 2,9%, aşa cum putem observa în părerile multor analişti de pe piaţa economică.
Domnul Victor Ponta vine din nou cu mesaje electorale privind reducerile de taxe şi impozite prin noul Cod Fiscal (adică promisiuni de genul TVA-ul se reduce de la 24% la 20%, dispare taxa pe stâlp, scade CAS-ul din 2017 etc)…dar, iar se intră într-o demagogie populistă şi o prognoză teoretică.Toate aceste scăderi de taxe şi impozite promise de Prim-ministru nu vor sta în picioare decât dacă economia are o creştere de peste 5% pe an. Dar pentru acest procent, stimaţi colegi, economia tării are nevoie de combustibil, nu de teorii.
Vă mulţumesc,
Senator PNL de Bacău