Guvernul Ponta, prin ministrul Transporturilor, domnul loan Rus, a prezentat acum o săptămână în faţa comisiilor reunite pe Transport din Senatul României şi Camera Deputaţilor, sinteza Maşter Planului de Transport, documentul strategic care stabileşte proiectele de infrastructură de referinţă pentru cel puţin următorii 15 ani.

Obiectivele domnului Rus sunt ultra-optimiste…acum să vedem cât de realizabile vor fi..Mai precis vorbim de peste 1.300 de km de autostrăzi noi – dublu faţă de varianta iniţială, aproape 1.900 de km de drumuri expres şi 2.800 de km de drumuri gen ransregio. Pentru realizarea tuturor proiectelor, România ar avea nevoie de peste 26 de miliarde de euro, o sumă ce depăşeşte posibilităţile reale de finanţare guvernamentale dar…aici va depinde şi capacitatea noastră de a atrage fonduri europene din acest domeniu. în sinteză sursele de finanţare ale Maşter – Planului nu au fost detaliate, iar Strategia de Implementare – documentul care stabileşte prioritizarea proiectelor – încă nu a fost finalizată.

Dar ca senator de Bacău..mă bucură faptul că Autostrada Bacău-Braşov este printre puţinele iniţiative ale Guvernului menţinute în Masterplanul General de Transport prezentat Comisiei Europene. Importanţa alegerii Bacăului, ca şi centru nodal rutier, este amplasarea geografică, în centrul Moldovei, şi costurile, care sunt de două ori mai mici decât varianta iaşi- Târgu Mureş (mai precis 2,113 miliarde euro faţă de 4,072 miliarde euro).De asemenea această Autostradă a fost varianta aleasă de Comisia Europeană, care a luat în calcul toate variantele, interesul fiind pentru o legătură cu zona fostului bloc sovietic (mă refer aici şi la legătura cu punctele nodale apropiate de Ucraina).

Stimaţi colegi, când este vorba de realizarea unor obiective de importanţă strategică pentru România consider că orgoliile politice trebuie lăsate deoparte. în acest sens realizarea Autostrăzii Bacău – Braşov rămâne o mare prioritate…este important să vedem şi aplicarea ei practică.

Vă mulţumesc,

Senator PNL de Bacău

Dragoş Luchian

Media
No rating yet

Comments are closed.