Stimaţi colegi,

Această primă sesiune parlamentară a anului 2015 se desfăşoară pe fondul unui context internaţional deosebit de fragil. Atacurile teroriste de la Paris din data de 7 ianuarie 2015 au şocat întreaga lume prin dimensiunea concretă şi sângeroasă pe care diferenţa dintre valorile diferitelor civilizaţii o pot urma. Iar după francezi, la sfârşitul săptămânii trecute, şi danezii au trăit coşmarul unui atentat terorist.

Libertatea de exprimare, o valoare fundamentală spre care civilizaţiile europene au tins de milenii întregi, a suferit o puternică lovitură. Repercursiunile acestor evenimente s-au resimţit în întreaga lume, inclusiv în România, unde pentru prima oară în mulţi ani, a apărut pe agendă politică idea de a limita libertăţile şi drepturile cetăţeneşti.

Dacă am fi de acord, am ajunge chiar noi a fi uneltele forţelor ce doresc limitarea libertăţii individuale şi până la urmă, limitarea propriilor noastre drepturi. Aşa cum a avertizat cândva Benjamin Franklin „Cei care vor renunţa la libertatea esenţială pentru a dobândi o fărâmă de siguranţă pe moment, nu merită nici libertate, nici siguranţă”.

Momentele dificile din istorie, precum cel în care ne aflăm astăzi, au fost folosite dintotdeauna ca scuză pentru adoptarea de „măsuri speciale”. Justificarea a fost aceea că în vremuri de criză, trebuie adoptate măsuri de criză, in afara regiumului legislativ existent. Aceasta abordare a fost deseori criticată, cel mai recent de filosoful italian Giorgio Agamben, in celebra sa carte „Starea de excepţie”, unde acesta explică faptul ca limitarea drepturilor individuale conţine chiar sămânţa totalitarismului. Uitându-ne înapoi în istorie putem observa că de cele mai multe ori, astfel de măsuri au avut efectul opus celui dorit, pregătind terenul pentru situaţii în care abuzurile şi nu legea au condus societatea.

Vă mulţumesc!

Senator PC de Bacău

Vasile Nistor

Media
No rating yet

Comments are closed.