Stimate colege, stimaţi colegi,

Săptămâna trecută, în data de 14 mai, 1.570 de absolvenţi ai ciclurilor universitare de licenţă, masterat şi doctorat din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, au defilat prin centrul oraşului cu ocazia Cursului Festiv al Absolvenţilor, promoţia 2015. Studenţii celor cinci facultăţi ale instituţiei de învăţământ superior băcăuan se vor alătura miilor de tineri români aflaţi în căutarea unui loc de muncă atât în ţară, cât şi în străinătate.

Conform unui comunicat de presă emis de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la data de 12 mai 2015, în România existau 19.051 locuri de muncă vacante, din care doar 15 posturi disponibile în judeţul Bacău. La sfârşitul lunii martie existau 485.878 de români şomeri, rata şomajului pe plan naţional fiind de 5,37%. Comparativ, în judeţul Bacău rata era de 6,63%, iar dintr-un total de 14.867 de şomeri băcăuani, 11.072 sunt neindemnizaţi.

Asta este realitatea cu care se confruntă tinerii din ziua de azi, precum cazul Universităţii din Bacău şi a celorlalte din ţară, după ce îşi termină studiile. Desigur, problema nu este numai una naţională, alte ţări europene confruntându-se cu aceleaşi provocări, însă acest lucru este şi mai îngrijorător, întrucât va face accesul studenţilor autohtoni pe piaţa internaţională a muncii cu atât mai dificil de realizat.

Pe 25 Aprilie am fost prezent la Sala Polivalentă „Nadia Comăneci” din Oneşti, în cadrul Bursei Locurilor de Muncă Oneşti, evenimentul făcând parte din proiectul „Măsuri Active de Succes pentru Şomeri”, prin care se doreşte facilitarea accesului pe piaţa muncii a şomerilor. Cei aproximativ 300 de participanţi au avut ocazia de a interacţiona cu reprezentanţi a 25 de firme de pe plan local, fiind puse la dispoziţie 350 de locuri de muncă.

Cu o zi înainte, acelaşi tip de eveniment a avut loc şi la Bacău, unde au fost prezentate aproximativ 1.000 de posturi vacante celor 850 de persoane participante. Doar jumătate din cei prezenţi au fost luaţi în evidenţă pentru un viitor interviu.

De ce se prezintă însă Bacăul ca fiind ultimul clasat în rândul locurilor de muncă disponibile din fiecare judeţ al ţării, dacă există astfel de evenimente ce ajută tinerii, şi nu numai, să se integreze pe piaţa muncii? De ce rata şomajului de aici este mai mare decât cea naţională?

Deşi, momentan oferta de muncă depăşeşte cererea, agenţii economici dornici să angajeze declară că şomerii tineri au un nivel al pregătirii profesionale modest, iar interesul lor pentru accesul pe piaţa muncii este unul redus. În declaraţia politică de săptămâna trecută am evidenţiat importanţa perioadei de voluntariat în ceea ce priveşte potenţialul său de a ajuta viitoarele generaţii să se adapteze mai bine la societate, precum şi dobândirea de către tineri a unor abilităţi ce pot fi utile pe parcursul carierei lor.

Desigur, trebuie să existe şi alte căi prin care astfel de rezultate se pot atinge, însă trebuie să existe dorinţa şi deschiderea către soluţii noi a autorităţilor, pentru a inspira tinerii români să se dedice mai mult viitorului lor profesional.

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.