Cosmin Necula – Semnalarea unor probleme care apar în relaţiile dintre angajaţi şi angajator

Domnul Cosmin Necula:

Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Vin în faţa dumneavoastră astăzi, dragi colegi, pentru a încerca poate să găsim soluţiile prin care noi ar trebui să ne unim, nu să vin în faţa dumneavoastră să prezint diferenţele, să prezint ceea ce ne desparte, să prezint exclusiv doar ceea ce este rău, ci doar ceea ce nu putem face împreună.

Vreau să vă prezint o speţă care se desfăşoară sau mai exact care s-a desfăşurat la nivelul municipiului Bacău, dar din păcate există 10 mii de oameni în situaţia pe care o voi prezenta, pe parcursul întregii ţări.

Dragi colegi,

Un număr de 380 de angajaţi din municipiul Bacău, angajaţi ai Grupului de firme Interagro, nu şi-au primit salariile de patru luni. Timp de patru luni aceşti oameni nu au avut bani de masă, nu au avut bani să-şi trimită copiii la şcoală, nu au avut bani să-şi întreţină familiile. După aproape 8 zile de greva foamei, patronatul s-a îndurat de cei 18 oameni care se aflau la limita existenţei şi a dispus plătirea salariilor în mod parţial către cei 380 de oameni. Nu mi se pare normal ca indiferent cum te cheamă, indiferent cine eşti, indiferent câţi bani ai să poţi să ajungi să te joci cu vieţile oamenilor într-un asemenea mod.

Dar, din păcate, legislaţia română, aşa cum este ea construită, va favoriza totdeauna mai mult patronatul, va favoriza mai mult angajatorul, iar pârghiile prin care statul român poate să intervină în acest tip de relaţii contractuale sunt foarte limitate. Mai mult decât atât, consider că este momentul ca dincolo de culori politice să încercăm să găsim o soluţie pentru modificarea Codului muncii, pentru modificarea relaţiilor dintre angajaţi şi angajator, ne aflăm într-o situaţie în care patronatul poate să dispună foarte uşor de viaţa omului, poate să dispună să nu plătească salariul său, poate să-l lase într-un mod derizoriu, fără niciun mijloc de subzistenţă, acesta neaflându-se practic în şomaj şi, practic, ne aflăm într-o situaţie în care toţi, fiecare dintre noi putem să ajungem acolo şi nu ştiu cum vom găsi o soluţie de supravieţuire.

Aşa că eu, cu sinceritate, vă rog, pe fiecare dintre dumneavoastră, în momentul în care vom găsi această soluţie şi vom modifica, vom avea în faţă mai exact modificările Codului muncii, să ne gândim la faptul că poate înainte de a fi patroni, înainte de a fi angajatori, cândva am fost angajaţi şi că există soluţii şi pentru aceştia, iar acest dezechilibru care este creat în momentul de faţă prin Codul muncii trebuie îndreptat.

Eu vă mulţumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.