Ştiu că, în democraţiile consolidate, majorităţile parlamentare care sprijină sau nu un guvern sunt date de votul popular exclusiv. În România, de la o vreme, s-a tot discutat de schimbarea acestor majorităţi prin alte procedee decât cele ale unui scrutin direct, prin alegeri anticipate sau la termen, adică prin transferul unor deputaţi sau senatori de la un partid la un altul. Sau, cum se mai spune în limba populară, prin traseism politic, iar odată pus în practică ar putea să ducă la căderea guvernului. De la începutul acestei sesiuni parlamentare asistăm cu toţii la un efort concentrat şi concertat al liderilor PNL, de a îndeplini dorinţa Preşedintelui României de a avea propriul Guvern.

Se discută cu fiecare deputat sau senator în parte, se fac diverse oferte, se fac promisiuni legate de conservarea mandatelor, se regrupează forţele politice în Parlament, în vederea schimbării actualei majorităţi ce sprijină Guvernul Victor Ponta. Eu cred că acest lucru nu se poate întâmpla, chiar dacă opoziţia va depune moţiune de cenzură.

Mă bazez pe faptul că, chiar dacă la Senat majoritatea este fragilă, la Camera Deputaţilor aceasta este una deja consolidată, iar tentativele de până acum ale opoziţiei de a racola deputaţi nu au dat roadele scontate, iar pentru căderea unui guvern este nevoie de o majoritate parlamentară solidă, ceea ce până acum nu s-a conturat.

Dar, dincolo de aceste majorităţi parlamentare dorite de unii, actualul Guvern Ponta a avut câteva reuşite notabile în plan economic şi social. Aş aminti aici creşterea economică înregistrată la nivelul Uniunii Europene, corectarea salariilor şi a pensiilor diminuate de Guvernul Boc, reducerea TVA-ului la produsele de panificaţie, reducerea CAS-ului la angajat şi angajator, ca să amintesc numai câteva din măsurile economice şi fiscale cu impact social. Ca să nu mai vorbim de sprijinul dat justiţiei pentru clarificarea marilor cazuri de corupţie, şi de plata tuturor obligaţiilor statului, rezultate din hotărâri judecătoreşti naţionale sau de la CEDO.

Deci Guvernul Ponta “are nişte realizări”, aşa cum spunea un coleg de-al meu, deputat din opoziţie, deci nu se întrezăreşte o dorinţă acerbă de a fi schimbat, chiar dacă presiunea pe acest demers este în continuă creştere. Noi, cei de la PC, ca partid al arcului guvernamental, ne-am propus să ducem mandatul dat de cetăţeni până la capăt, tocmai pentru a participa direct la punerea în practică a programului de guvernare al USL, din 2012. Este o datorie morală faţă de cei care ne-au încredinţat, prin votul lor, exerciţiul puterii. Şi dacă ţinem seama şi de contextul regional, total nefavorabil, generat de criza din Ucraina, atunci chiar că asta ne mai lipseşte: o criză guvernamentală!

Aşa că sfătuiesc opoziţia să mai aştepte până la dărâmarea Guvernului!

Media
No rating yet

Comments are closed.