Chiar dacă trebuiau să formeze opoziția în Consiliul Local Bacău, cei doi reprezentanți ai PSD au capitulat
În cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul PSD miercuri, 8 iulie, consilierul local Svetlana Zaharia a anunțat că și-a prezentat demisia din Consiliul Local Bacău, alături de colegul său, George Bogatu.
În timpul conferinței, deputatul Cosmin Necula a precizat că motivul principal pentru care cei doi aleși au plecat din CL îl reprezintă respingerea, de către executivul liberal, a propunerii de a da spre folosință blocul medicilor din strada Făgăraș, nr. 25. Ideea consilierilor PSD prevedea ca medicii de la Spitalul Județean de Urgență și Spitalul TBC să poată primi o locuință în blocul destinat specialiștilor din Spitalul Municipal, bloc care este gol. Deputatul a mai precizat că partidul său nu va mai desemna alți înlocuitori pentru cei doi.
„În momentul de față singura soluție este discuția directă și inițiativa cetățenească”, a mai spus Cosmin Necula, care a continuat făcând o afirmație cel puțin ciudată: a nu lua în seamă proiectele altor partide reprezintă starea de normalitate politică. Afirmația legitimează practic atât atitudinea PNL din Consiliul Local, cât și pe cea a PSD din Consiliul Județean, foruri în care dezbaterea pe subiecte de interes local lipsește cu desăvârșire, iar opoziția este practic inexistentă (atât din cauza atitudinii puterii, cât mai ales a propriei lipse de reacție). Rezultatul unei astfel de viziuni politice monopolare este vizibil inclusiv în această perioadă, cu precădere dacă vă deplasați pe străzile Ștefan cel Mare, Milcov sau priviți la nivelul investițiilor și locurilor de muncă create la nivelul județului Bacău în comparație cu alte județe.
„Reprezentanții cetățenilor, consilierii locali, nu sunt ascultați…Probabil este o stare de normalitate politică să nu dai crezare sau să nu susții proiecte care sunt inițiate de altă culoare politică” – Cosmin Necula, deputat PSD
PSD refuză să își mai reprezinte electoratul în fața unei administrații reticente față de dialogul cu societatea civilă și cu celelalte partide politice
Demisia din Consiliul Local a celor doi consilieri este una care demonstrează gravul vid de democrație existent la nivel local, acolo unde se evidențiază clar doi poli, în CL și CJ. În loc ca partidele din opoziție să încerce să promoveze proiecte în interesul cetățenilor care i-au desemnat să-i reprezinte, să semnaleze atunci când regulile bunei guvernări sunt încălcate ori ocolite sau să-și promoveze în spațiul public ideile, iată că ele apelează la cea mai ușoară soluție: capitularea și invocarea, practic, a neputinței. Dacă partidele locale afirmă că nu pot face nimic în privința reprezentării cetățenilor, unde mai regăsim rolul lor în toată această ecuație?
Ce activitate au avut cei doi consilieri PSD în perioada mandatului curent?
În ceea ce privește aportul celor doi consilieri demisionari în perioada în care au ocupat scaunul din CL, din analiza activității lor nu reiese că cetățenii băcăuani ar avea vreun motiv de temere asupra scăderii calității și cantității proiectelor de hotărâre adoptate de Consiliul Local. Drept dovadă, asemenea tuturor celorlalți consilieri, nici unul dintre cei doi nu s-a remarcat prin propuneri sau luări de cuvânt bine argumentate atunci când situația cerea o minimă reacție din partea opoziției.
Svetlana Zaharia a devenit consilier local în anul 2014, atunci când a înlocuit-o pe Irina Florea. A fost prezentă la un număr de 19 ședințe din totalul de 22 posibile (86%), având un număr de 16 intervenții în doar cinci ședințe, ceea ce înseamnă că alesul local a avut activitate doar în cazul a 26% din întâlnirile la care a fost în sală. Consiliera nu și-a depus declarațiile de avere și interese pentru acest an și nici raportul de activitate pe anul 2014, chiar dacă toate sunt obligatorii prin lege. Din activitatea consilierei amintim luările de cuvânt referitoare la acordarea unor sume prin legea 350/2005 privind finanțarea activităților non-profit. Dovedind însă o necunoaștere a legislației, aceasta a fost ușor pusă la punct de viceprimarul Radu Ababei cu un argument fals, și anume acela că ONG-urile nu pot desfășura activități în domeniul sănătății. Un astfel de argument putea fi ușor contracarat dacă alesul PSD ar fi fost cât de cât în cunoștință de cauză cu subiectul pe care l-a deschis, putând propune, de exemplu, desfășurarea de către ONG-uri a unor activități de educație privind sănătatea, programe de asistență sanitară în mediul rural sau furnizarea unor cursuri de igienă în comunitățile în care rata de îmbolnăviri este peste media națională. Pentru a vedea cu cât de multă convingere își susțin propriile idei consilierii băcăuani, redăm în continuare scurta conversația dintre Radu Ababei și Svetlana Zaharia extrasă din procesul verbal al ședinței din 4 mai 2015:
D-na Consilier Zaharia Gabriela-Svetlana – Compartimentul Tehnic şi cei care au iniţiat proiectul, de ce nu este niciun leu acordat către sănătate. Putea fi, pentru că este un domeniu cu probleme acute. Că la sport încontinuu….
DLViceprimar Ababei Radu – Legea 350 este a asociaţiilor şi a ONG.-urilor. Nu există ONG-uri care să poată desfăşura activităţi de sănătate în mod direct.
D-na Consilier Zaharia Gabriela-Svetlana – deci numai pentru Culte, Social, Educaţie, Mediu, atât?
DLViceprimar Ababei Radu – că nu există niciun ONG, că nu permite legea niciunui ONG. să facă activităţi directe de sănătate. Da? Pentru a desfăşura activitate în domeniul sănătăţii trebuie o acreditare. Ori acreditarea nu este permisă decât societăţilor comerciale. În cel mai bun caz societăţilor comerciale. Iar Legea 350 este destinată în exclusivitate ONG-urilor şi asociaţiilor şi Cultelor.
D-na Consilier Zaharia Gabriela-Svetlana – Mulţumesc.
Al doilea consilier demisionar al PSD, George Bogatu, este membru al forului legislativ local încă din anul 2004. În mandatul curent acesta a avut o prezență de 93% (76 din 81 de ședințe) și un număr de 60 de luări de cuvânt într-un număr de 16 ședințe. Astfel, consilierul a avut activitate în doar 21% din ședințele la care a fost prezent. Consilierul nu și-a depus raportul de activitate pe anul 2014, cel mai recent fiind cel din 2013. Spre deosebire de colega sa de partid, George Bogatu și-a depus declarațiile de avere și interese pe ultimii ani.
Proiecte promovate. Pe lângă susținerea proiectului privind blocul medicilor, acesta s-a implicat recent și în cazul cetățenilor din zona Mioriței care au solicitat întreruperea și modificarea lucrărilor de modificare a spațiilor verzi din apropierea blocurilor. Acesta s-a deplasat la locul lucrărilor, susținând ulterior în ședința CL din 29 mai următoarele: „dacă se mergea la faţa locului şi acest proiect se facea pe teren şi erau consultaţi cei din zonă, ce era bun era conservat, sunt garduri vii care au crescut în zeci de ani şi erau bine toaletate şi e păcat, e o crimă chiar să distrugi acele spaţii verzi”. Astfel, acesta a propus blocarea proiectului și consultarea cetățenilor care se opun acestuia.
În concluzie, reafirm faptul că decizia PSD de a se retrage din Consiliul Local duce la o lipsă de reprezentare la nivel local a unui electorat numeros, printre care cu siguranță se regăsesc mulți cetățeni care, în anul 2012, au votat USL pentru Partidul Social Democrat. Astfel, ieșirea nu este alarmantă în ceea ce privește funcționarea Consiliului Local sau impactul pe care l-ar fi avut cei doi asupra proiectelor supuse dezbaterii, ci ne dă de gândit asupra modului în care partidele, fie ele chiar cele mai mari și bine organizate, aleg să (nu) își reprezinte cetățenii.
Sursa foto George Bogatu: desteptarea.ro
1 Response Comment