Deputatul PSD Bacău Miron Smarandache a primit răspuns din partea ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Câmpeanu, la interpelarea referitoare la memoriul înaintat de câteva sute de cadre didactice din unităţile de învăţământ din judeţul Bacău, pe tema recuperării drepturilor salariale pierdute prin neaplicarea Legilor 330/ 2009 şi 285/2010.

„În numele mai multor cadre didactice din învăţământul preuniversitar, vă adresăm rugămintea să analizaţi situaţia care s-a creat, pe care dorim să v-o aducem la cunoştinţă şi să vă solicităm tot sprijinul pentru rezolvarea acesteia.
Datorită neaplicării legilor salariale 330/2009 (privind salarizarea unitara a personalului plătit din fonduri publice) şi 285/2010 (privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice), cadrele didactice şi didactice auxiliare nu au primit drepturile băneşti corespunzătoare. În urma unor procese, unele cadre didactice au câştigat, prin hotărâri judecătoreşti, aceste drepturi. Alte cadrele didactice care din diferite motive (pensionari după 2010, transferul/detaşare la alte şcoli în această perioadă, omisiuni de pe tabele, CNP scris greşit, neglijenţe ale sindicatelor, concediu creştere copil, lipsa posibilităţii de angajare a unui avocat care să le reprezinte în instanţă, etc.) nu au astfel de hotărâri judecătoreşti. nu primesc banii.
Considerăm că suntem discriminaţi toţi cei care nu-şi pot primi drepturile salariale, ţinând cont că toţi suntem cadre didactice şi ne aflăm pe aceleaşi state de plată cu cei care au primit şi primesc deja aceste drepturi.
Dorim ca toate cadrele didactice si didactice auxiliare, inclusiv cei care nu au obţinut drepturile salariale în instanţă, din diverse motive, să îşi recupereze drepturile salariale pierdute prin neaplicarea Legilor 330/ 2009 şi 285/2010 pentru perioada 1 ianuarie 2010-13 mai 2011.
În numele cadrelor didactice de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comăneşti, Liceul Tehnologic Dărmăneşti, Şcoala Gimnazială „Alexandru Sever” Moineşti, care nu au primit aceste drepturi, punându-ne speranţa că Excelenţa Voastră veţi găsi o soluţie oportună, vă solicităm sprijinul pentru rezolvarea doleanţei noastre”, se menţionează în documentul trimis de Miron Smarandache ministrului Educaţiei.
În răspunsul său, Sorin Câmpeanu a precizat sec: „Urmare a întrebării formulate de dumneavoastră, înaintată Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, vă comunicăm următoarele: Guvernul României a adoptat o serie de hotărâri prin care a fost suplimentat bugetul MCCŞ pentru plata titlurilor executorii prevăzute de OUG nr. 71/2009. În conformitate cu principiul relativităţii efectelor judecătoreşti, acestea produc efecte numai între părţile litigante. Drepturile şi obligaţiile dobândite în respectivul cadru procedural cad în sarcina părţilor implicate în proces”.
„Am cerut ministrului Educaţiei un răspuns ferm adresat acestor dascăli băcăuani, care, pe bună dreptate, se consideră discriminaţi. Răspunsul însă, după cum se vede, a fost extrem de simplist şi evident nu este mulţumitor nici pentru mine, nici pentru cadrele didactice care au apelat la o opinie autorizată. Voi reveni în viitoarea sesiune parlamentară cu o nouă interpelare adresată acestui domn ministru, deoarece nu cred că o problemă atât de importantă trebuie tratată atât de superficial, iar răspunsul pasat fără diplomaţie. Consider că instituţiile statului, inclusiv Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, trebuie să fie mult mai responsabile în raport cu salariaţii din teritoriu şi cu nevoile acestora”, a subliniat deputatul Miron Smarandache după primirea documentului din partea ministrului Educaţiei.

Media
No rating yet

Comments are closed.