Bujor Dumitru Marcel – Vulnerabilitatea justiţiei din România

EXTRAS

din stenograma sedintei Senatului din 28 mai 2013

Domnul Dumitru-Marcel Bujor:

Va multumesc, domnule presedinte.

Titlul declaratiei politice-„Vulnerabilitatea justitiei din Romania”.

Domnule presedinte,

Stimati colegi,

Romania continua sa fie afectata de coruptia prezenta Ia nivelul intregii societati, iar sistemului judiciar ii lipsesc independenta si impartialitatea, ramanand vulnerabil la influentele politice, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Stat al Americii.

Intitulat „Practici in materie de drepturi ale omului”, raportul precizeaza coruptia institutionala, care ramane un fenomen extins, afectand toate structurile societatii romanesti. Printre criticile dure la adresa Romaniei, mai sunt amintite conditiile precare din inchisori, dar si faptul ca Guvernul a luat masuri ezitante pentru a urmari injustitie si a pedepsi oficialitati care au comis abuzuri.

Si nu doar americanii sunt cei care pun la zid justitia din Romania, ci si Comisia Europeana, care a lansat o evaluare anuala a modului in care tarile din Uniunea Europeana solutioneaza cauzele civile, comerciale si administrative. Evaluarea indica o mediocritate a sistemului juridic din Romania, intre cele 27 de state membre, si recomanda o accelerare a reformelor din justitie, pentru a ajunge la nivelul standardelor aplicate in celelalte tari din Uniunea Europeana, prin eficientizarea aparatului administrativ.

Romania intampina probleme cu timpul acordat solutionarii dosarelor aflate pe rol, iar actiunile in instanta dureaza cel putin de doua ori mai mult decat in celelalte state membre. Astfel, dosarele aflate pe rol se acumuleaza si de aceea sunt esentiale metode alternative de solutionare a cazurilor, care pot reduce volumul de munca al instantelor si intarzierea sentintelor.

Raportul privind MCV-ul a evidentiat anumite progrese, dar a exprimat nevoia de atentie sporita privind respectarea statului de drept si independenta sistemului judiciar.

in Programul de guvernare, este mentionat ca „Ministerul Justitiei are obligatia de a promova o justitie moderna, care sa fie aproape de cetatean si care sa asigure egalitatea in fata legii” . Ar trebui sa acordati o importanta mai mare refonnarii aparatului judiciar si administrativ, raportat la normele Uniunii Europene.

in prezent, justitia din Romania nu este performanta, iar judecatorii, desi muncesc pe salarii similare Occidentului, nu se tem de a lua mita in schimbul obtinerii unor decizii favorabile in instanta. Avem legi, dar ducem lipsa de aplicarea acestora. O justitie vulnerabila nu poate furniza credibilitate, transparenta si incredere cetatenilor. Romania are nevoie de o imbunatatire a calitatii, independentei si eficientei justitiei.

in final, as dori sa punctez faptul ca, daca ne-am asuma criticile cu responsabilitate si demnitate, le-am reda romanilor increderea intr-o justitie moderna, perfonnanta si impartiala, confonn standardelor inalte ale Uniunii Europene.

Va multumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.