Bujor Dumitru Marcel – Realitatea crudă a bătrânilor din România

Domnul Dumitru-Marcel Bujor:

Va multumesc.

Titlul declaratiei politice: „Realitatea cruda a batranilor din Romania”.

Domnule presedinte,

Stimati colegi,

„Cine nu are un batran, sa-si cumpere”, spune un proverb romanesc, rar aplicat in realitatea cruda a varstnicilor Romaniei. Batranii reprezinta una dintre cele mai vulnerabile categorii de populatie, majoritatea dintre ei dependenti de serviciile de asistenta sociala, luptandu-se cu singuratatea, boala, izolarea sociala, neputinta si saracia.

Un studiu efectuat recent arata ca in Romania peste 640 000 de varstnici se lupta cu singuratatea, abandonati de copii si nepoti, dar si de autoritatile locale, care invoca lipsa banilor pentru ingrijirea lor. In urma unor estimari neoficiale, un milion de batrani au nevoie de asistenta sociala, medicala si psihologica, un numar dramatic in raport cu serviciile de asistenta sociala putine si de o calitate indoielnica.

De-a lungul timpului, autoritatile si-au pierdut interesul pentru aceasta categorie vulnerabila printre hartii si strategii necesare pentru sustinerea batranilor singuri, au risipit si blocat fonduri in camine neterminate, dezafectate si inutile pentru ingrijirea acestora, uitand ca aceste persoane au dreptul la o batranete demna si linistita.

Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala mentioneaza ca la nivel national functioneaza 393 de centre care furnizeaza servicii de ingrijire, un sistem rezidential pentru persoane varstnice, cu o capacitate totala de 17 000 de locuri. Dintre acestea, 140 sunt in sistem public asigurat de catre directiile generale de asistenta sociala, 245 functioneaza in sistem privat, apartinand unor fundatii, si 8 sunt asigurate in parteneriat public-privat. insa calitatea caminelor de batrani din Romania este departe de a raspunde necesitatii acestora, tinand cont de varsta inaintata si problemele de sanatate, lipsa spatiului reprezentand o problema acuta, multi dintre ei reusind sa prinda loc doar pe listele lungi de asteptare. La nivel national, doar 6 500 de batrani sunt ingrijiti la domiciliu cu finantare de la stat.

Dupa ani in care batranii au fost priviti mai mult ca o povara bugetara, Ministerul Muncii lucreaza, impreuna cu Banca Mondiala, la elaborarea Strategiei Nationale privind Persoanele Varstnice si imbatranirea Activa, cu scopul de a stabili, pe directii majore de interventie, masuri si actiuni concrete in vederea mentinerii in activitate a persoanelor varstnice cat mai mult timp posibil. Astfel, vor fi adoptate masuri adecvate destinate persoanelor varstnice, pentru a permite acestora sa ramana membri deplini ai societatii si pentru a asigura dreptul la o viata normala, implinita si demna.

Batranii Romaniei au dreptul ca statul sa construiasca camine de batrani in raport cu nevoile lor, unde sa primeasca asistenta medicala si o masa calda, sa finanteze ingrijirea la domiciliu, sa contribuie la ameliorarea conditiilor lor de viata si sa sprijine implicarea acestora in comunitate. Serviciile de asistenta sociala trebuie sa asigure respectarea drepturilor persoanelor varstnice asa cum sunt ele reglementate in tratate si conventii internationale.

Dupa o viata plina de munca si sacrificii, batranii nu trebuie abandonati in uitare si considerati doar niste voturi, statul avand responsabilitatea de a le imbunatati calitatea vietii si de a incuraja o imbatranire demna, bazata pe un sistem integrat de servicii si prestatii sociale pentru acest grup vulnerabil.

Va multumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.