Bujor Dumitru Marcel – Invazia românilor pe piaţa muncii din Marea Britanie

DECLARATIE POLITICA

Adresata de catre domnul senator: Marcel BUJOR

Circumscriptia electorala: Bacau

Colegiul electoral: 4

Grupul Parlamentar: PPDD

Sedinta Senatului din data de: 10.12.2013

Titlul declaratiei politice: “Invazia” romanilor pe piata muncii din Marea Britanie

Domnule presedinte,

Stimati colegi,

in calitate de presedinte al Comisiei romanilor de pretutindeni ma intriga campania agresiva a mass-media si a politicienilor din Marea Britanie cu privire la ridicarea restrictiilor de pe piata muncii pentru romani, de la 1 ianuarie 2014. in timp ce Guvernul este preocupat sa duca o lupta cu presedintele pe tema promulgarii Legii bugetului de stat si a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, romanii au devenit proscrisii Marii Britanii. Premierul britanic David Cameron doreste prelungirea restrictiilor impuse imigrantilor pe piata muncii pana in 2019, prin implementarea unor masuri dure pentru restrictionarea accesului romanilor si bulgarilor la locurile de munca din Marea Britanie, dar si pentru acordarea asistentei sociale pentru imigranti. Campania agresiva a mass-media si a politicienilor din Marea Britanie, cu privire la ridicarea restrictiilor de pe piata muncii pentru romani, evidentiaza nerespectarea regulilor legate de libera circulatie a lucratorilor in Uniunea Europeana. Premierul Victor Ponta declara, relaxat, ca “in prezent, in Romania, avem nu doar crestere economica, ci si o rata scazuta a somajului fata de media europeana si, cum spun adesea, chiar mai multe oportunitati decat in statele vestice membre ale Uniunii Europene”, insa britanicii isi continua intr-un mod acut actiunile de denigrare la adresa romanilor. Cotidianul britanic Daily Express a lansat o petitie intitulata “Cum somajul afecteaza aproape un milion de britanici, acceptarea unui nou val de imigratie din Romania si Bulgaria ar echivala cu o tradare a tinerilor din Marea Britanie care sunt in cautarea unui loc de munca”, acest demers impotriva imigratiei romanilor si bulgarilor fiind semnat de peste 150.000 de persoane. Totodata, pe strazile Londrei circula pliante realizate de un partid britanic, care militeaza impotriva unei asa-zise invazii iminente de romani si bulgari: “Anul viitor, Uniunea Europeana va da dreptul la 29 de milioane de bulgari si de romani sa vina in Marea Britanie. Guvernul a recunoscut ca nu poate face nimic, cat timp suntem in Uniunea Europeana”. Politicienii britanici sustin implementarea unor masuri pentru limitarea imigratiei, exercitand presiuni asupra Guvernului si solicitand mentinerea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari pentru inca cinci ani, motivand faptul ca britanicii intampina probleme in gasirea unui loc de munca si nivelul ridicat al somajului. Presa britanica este in asentimentul acestora si aduce in atentia opiniei publice, in fiecare zi , titluri si declaratii precum: “ Opriti migratia in masa a romanilor si a bulgarilor in 2014”, “Romania si Bulgaria sunt tari pline de coruptie si retele de crima organizata”, “Noii imigranti ne vor fura locurile de munca” etc.

Imaginea negativa a romanilor, promovata de anumiti factori politici si mediatici din Regat, nu ne este favorabila, in contextul consolidarii credibilitatii si respectabilitatii internationale ale Romaniei.

Pentru a rezolva intr-un mod rational si eficient aceasta problema, menita sa arate cu degetul intentia romanilor de a lucra in Marea Britanie, este necesar ca membrii Executivului sa ia atitudine in fata pozitiei anti-imigratie a Marii Britanii, care intrece orice limita, sfidand Uniunea Europeana.

Lipseste cu desavarsire o strategie privind accesul lucratorilor romani pe piata muncii din Marea Britanie, pentru garantarea dreptului fiecarui cetatean al Uniunii Europene de a lucra fara restrictii in orice stat membru, dar si sprijinirea comunitatii romanesti din Regat pentru asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si nediscriminarii.

Va multumesc!

Senator PPDD de Bacau,
Marcel BUJOR

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.