Avram Constantin – László Tokés, cetăţenia română înapoi!

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

“László Tőkés, cetăţenia română înapoi!”

“Dacă acest Consiliu de onoare (al “Ordinului Steaua României” – n.r.) solicită preşedintelui ridicarea Ordinului, preşedintele emite decretul. Dacă acest Consiliu de onoare ajunge la concluzia că nu trebuie ridicat ordinul, nu se poate ridica înalta decoraţie”, declara preşedintele României, în data de 3 septembrie a.c., referitor la repetatele solicitări de ridicare a distincţiei Steaua României a europarlamentarului român (oare?) László Tőkés. În 20 noiembrie, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României” decidea, cu cinci voturi pentru şi o singură abţinere, retragerea distincţiei acordate în decembrie 2009, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la revoluţie, în grad de Cavaler, lui László Tőkés. De atunci a mai trecut aproape o lună de zile, timp în care, după cum se vede, şeful statului a uitat să îşi ţină promisiunea făcută.

Până la această decizie finală şi retragerea de facto a unei distincţii extrem de importante a statului român, trebuie să spunem că domnul László Tőkés a fost cel mai antiromân cetăţean român din istoria postdecembristă a României! Domnia Sa a excelat în manifestări şi atitudini ostile la adresa ţării care, de fapt şi de drept, l-a trimis în Parlamentul European pentru a-i apăra interesele şi a contribui la creşterea imaginii pozitive a statului nostru în Uniunea Europeană. Că domnului Tőkés nu îi pasă câtuşi de puţin de decoraţia respectivă, aşa după cum singur a declarat, nu ar fi un lucru fundamental de condamnat.

Condamnabile sunt declaraţiile sale împotriva populaţiei majoritar româneşti din România, repetatele sale instigări la ură etnică, precum şi reacţiile şovine proferate de-a lungul timpului, dar mai ales în ultima perioadă. Mai mult, Tőkés pune toată această sarabandă îndreptată împotriva României şi românilor pe seama dreptului său la “libertatea de expresie”, ceea ce mi se pare de-a dreptul jignitor, în raport cu aberaţiile debitate cu o nonşalanţă demnă de cel mai mare duşman al ţării noastre…

Ceea ce depăşeşte însă orice limită a bunului simţ este modul în care domnul László Tőkés pozează în făuritorul revoluţiei române din 1989. Conform propriilor sale declaraţii, doar domnia sa a luptat pentru căderea comunismului, iar manifestările din decembrie 1989 i se datorează în exclusivitate. Decorat “în semn de înaltă apreciere a curajului şi a demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”, pastorul maghiar s-a comportat, din păcate, mult sub nivelul unui exemplu demn de urmat pentru tinerii români, între care se includ şi tinerii români de origine maghiară. În loc să fie un exponent activ pentru promovarea multiculturalităţii, a respectului şi toleranţei interetnice, pastorul László Tőkés s-a făcut remarcat, în România, în Ungaria şi în Parlamentul European, aproape în exclusivitate prin lansarea unor poziţii extremiste, antistatale, antiromâneşti şi generatoare de ură între românii şi maghiarii care convieţuiesc paşnic de sute de ani pe aceste meleaguri.

Demne de menţionat sunt şi cele peste 150 de luări de cuvânt pe care europarlamentarul “român” László Tőkés le-a avut în Parlamentul European, marea majoritate a acestora având aceleaşi subiecte, şi anume autonomia teritorială, desprinderea unei părţi a României, pericolul integrităţii statale, etc., în fapt atacuri sub centură, dar făţişe, la adresa statului naţional unitar român. Nu în ultimul rând, solicitarea europarlamentarului român László Tőkés adresată premierul Ungariei, Viktor Orban, de instituire a unui protectorat maghiar asupra Transilvaniei, a reprezentat punctul culminant al unei avalanşe de declaraţii, acţiuni şi manifestări antiromâneşti ale decoratului pastor, un individ realmente periculos pentru caracterul unitar al statului român.

Acest “popă scrântit”, promotor de vază al autonomiei pe criterii etnice ar trebui, în opinia mea, să renunţe atât la calitatea de cetăţean român, cât şi, implicit, la cea de europarlamentar, tot român. Domnia sa nu mai este român de mult, nu ştiu dacă a fost vreodată! Pentru prejudiciile pe care le-a adus României în planul imaginii internaţionale, dar şi pentru exacerbarea unor tensiuni mocnite dintre populaţia majoritară şi minoritarii maghiari, mai ales în judeţele care se vor autonome, “pedeapsa” cu retragerea Ordinului Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler este echivalentă cu o mângâiere. Fără doar şi poate, preşedintele ţării trebuie să îşi respecte cuvântul dat şi să emită decretul aferent acestui demers. Dar nu este destul! Nu va fi suficient ca László Tőkés să se potolească. De aceea, îmi exprim convingerea că europarlamentarului antiromân, dacă nu renunţă din proprie iniţiativă, trebuie să i se retragă pur şi simplu cetăţenia română! Nu cred că ar fi un demers exagerat, ba chiar ar fi un gest de normalitate.

Un om care îşi petrece tot timpul acuzând ţara sa nu se numeşte român şi nu trebuie să aibă calitatea de cetăţean român! Dacă doreşte să fie doar cetăţean maghiar, poate să ne înjure cât va vrea el! Mi se pare că reprezentanţii statului român trebuie să ia odată şi odată “taurul de coarne”, respectiv cetăţenia lui László Tőkés, pentru instaurarea unui climat firesc, de linişte şi normalitate din acest punct de vedere. Măcar de sărbători…

Media
No rating yet

Comments are closed.