Avram Constantin – Taxare până la capăt! USL te vrea sărac.” de către grupurile parlamentare ale PDL şi PP-DD

Domnul Constantin Avram:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Domnule preşedinte de şedinţă,

Doamnelor şi domnilor,

Stimaţi colegi,

18 pagini de vorbe goale! Da, domnilor semnatari ai acestei moţiuni mincinoase. Aţi redactat un document plin de greşeli statistice, exagerări şi informaţii eronate pe care astăzi îl dezbatem pierzând timp preţios ce ar fi putut fi alocat discuţiilor pe temele cu adevărat serioase ale României. V-au trebuit 18 pagini pentru a radiografia cele 18 luni de guvernare ale USL, stranie coincidenţă, respectiv o pagină pentru fiecare lună.

În opinia deputaţilor Partidului Conservator, credem că ar fi trebuit să scrieţi 18 pagini numai despre performanţa Domniilor Voastre, distinşi semnatari ai prezentei moţiuni, de a tăia drepturile fundamentale ale românilor, salariile şi pensiile, de a reduce până la limita sărăciei drepturile oamenilor la o viaţă decentă, de a lua bani de la gura copiilor prin tăierea indemnizaţiei mamelor şi a persoanelor cu handicap.

Cu asta trebuia să începeţi. Să recunoaşteţi că aţi luat măsuri disperate, că aţi batjocorit milioane de români, că aţi închis şcoli şi spitale, că aţi îngrădit chiar şi dreptul la speranţă al românilor.

În plus, majorarea TVA a dus la creşterea tuturor preţurilor şi a pus o altă presiune greu de suportat de către români. Aţi greşit destinatarul, stimaţi colegi. Trebuia să folosiţi aceste pagini pentru a vă adresa colegilor dumneavoastră Boc şi Ungureanu, adevăraţii responsabili ai dezastrului despre care amintiţi în acest document funebru.

E plictisitor pentru oricine să lectureze un document nerealist. Guvernul Ponta a creat haos financiar, se spune la un moment dat în materialul Domniilor Voastre, dragi foşti guvernanţi. Când spuneţi haos, vă referiţi cu siguranţă la rezultatul politicii lui Băsescu şi Boc de a tăia încontinuu de peste tot, fapt ce a condus la un dezastru instituţional şi social, o degradare incredibilă a instituţiilor statului şi la distrugerea încrederii în viitor a românilor.

În urma reducerilor de personal decise în ultimii ani de guvernare a PDL, instituţiile statului au funcţionat în regim de avarie şi este o utopie să vii acum să ceri performanţe de tip minuni peste noapte.

Cum cred că vă amintiţi, distinşi colegi semnatari ai moţiunii, România lui Boc, un stat european, a ajuns în situaţia paradoxală de a nu se mai vorbi deloc despre prosperitate, dezvoltare şi viitor, totul fiind rezumat la administrarea sărăciei, la tăieri, la renunţări, la austeritate, la împrumuturi costisitoare – şi amintesc aici cele 20 de miliarde de euro contractate, atât în plan economic, şi la nesfârşite abuzuri şi aservirea statului către propria clientelă, în plan politic. Acesta este rezultatul guvernării PDL-iste. Haideţi să ne aducem aminte, stimaţi colegi, şi permiteţi-mi să presupun că am dreptate.

Stimaţi iniţiatori,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

La instalarea primului guvern condus de Victor Ponta, România se afla în stare de blocaj general economic, social şi politic. Sub guvernarea PDL românii nu au văzut decât reduceri de salarii, de pensii, neîndeplinirea responsabilităţilor fundamentale ale statului, fără ca aceste sacrificii să se vadă în cea mai mică ameliorare a vieţii lor. Românii au fost condamnaţi cu încăpăţânare la austeritate, la disperare chiar, în vreme ce fosta putere, în speţă, dumneavoastră, doamnelor şi domnilor, nu aţi luat nicio măsură pentru a salva veniturile cetăţenilor pentru o creştere economică, pentru a spori numărul de locuri de muncă.

De altfel, chiar forurile internaţionale au recunoscut public că în perioada 2008-2012 s-au luat măsuri eronate care nu au avut rezultatul scontat. Acesta este adevăratul haos despre care vorbiţi al României. Faptul că v-aţi încăpăţânat să rămâneţi atât de mult la guvernare, în ciuda tuturor preceptelor de conduită politică şi morală.

Vorbiţi din nou fără acoperire…

…………………………………………
Domnul Constantin Avram:

Imediat, domnule preşedinte.

Vorbiţi din nou fără acoperire despre fonduri europene, despre Oltchim, CFR Marfă şi fabrica de şomeri. În fapt, repetaţi ceea ce aţi mai spus şi cu prilejul moţiunilor anterioare depuse în acest an, a căror soartă a fost aceeaşi cu a celei de astăzi. Nimic nou sub soare, sub această cupolă.

Din păcate, statisticile vă contrazic. Mai ales în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, capitol la care actualul Guvern a deblocat toate plăţile aferente domeniilor blocate pe vremea guvernării de tristă amintire a PDL şi, mai mult, într-un an şi jumătate, România a tras bani europeni aproape cât în întreaga guvernare anterioară.

Ca să nu mai vorbim de previziunile pentru viitoarea perioadă de referinţă 2014-2020, când vom atrage în mod real bani europeni care să ne permită o dezvoltare sustenabilă.

Aş mai aminti ultimul raport al Eurostat care a relevat că România a înregistrat în trimestrul al treilea din acest an cea mai puternică creştere economică din întreaga Uniune Europeană, de 1,6 la sută, timp în care economia zonei euro a încetinit. Acestea sunt fapte, domnilor, nu vorbe.

Cât despre “fabrica de şomeri” pe care o evocaţi, şi aceasta poartă semnăturile Domniilor Voastre, în închiderea a 200 de mii de IMM-uri, ca urmare a măsurilor luate de fostul ministru Gheorghe Pogea.

Un singur argument în plus mai aduc, un raport realizat de celebra bancă elveţiană Credit Suisse a relevat că averea populaţiei României a scăzut cu 36 la sută, tocmai în perioada iulie 2011-iunie 2012, respectiv în ultimul an la guvernărilor Boc-Ungureanu. Fapt care ne-a situat pe primul loc pe plan mondial în ceea ce priveşte scăderea drastică a nivelului de trai. Acest nedorit testament este rezultatul guvernării dezastruoase a PDL din ultimii ani.

În concluzie, voi aţi vrut şi aţi reuşit să transformaţi, aşa cum se intitulează şi moţiunea de astăzi, “românul într-un om sărac”. Să fiţi sănătoşi şi cât mai departe de guvernare! Şi cum proverbul românului: “Foaie verde băţ, n-ai de treabă, fă-ţi!” e mai actual ca oricând, Grupul parlamentar al Partidului Conservator nu va vota această moţiune.

Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Media
No rating yet

Comments are closed.