Bujor Dumitru Marcel – Drepturile şi interesele copilului societăţii româneşti

EXTRAS

din stenograma sedintei Senatului din 28 noiembrie 2013

Domnul Dumitru-Marcel Bujor:

Multumesc.

Titlul declaratiei politice – „Drepturile si interesele copilului societatii romanesti”.

Domnule presedinte,

Stimati colegi,

Data de 20 noiembrie a marcat si in acest an Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, respectarea acestora fiind necesara si prioritara pentru imbunatatirea conditiei copilului si valorizarii sale in cadrul societatii.

in anul 1989, Organizatia Natiunilor Unite a adoptat Conventia cu privire la drepturile copilului, ratificata si de catre Romania la data de 28 septembrie 1990, prin Legea nr. 18 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, considerand ca este important de a pregati pe deplin copilul pentru a avea o viata individuala in societate si de a-1 creste in spiritul pacii, libertatii, egalitatii si solidaritatii.

Din pacate, aceasta lege este ignorata, Romania intampinand dificultati in manevrarea fenomenului de eradicare a saraciei in randul copiilor, dar si in fenomenele alarmante privind abuzurile asupra copilului, cele mai multe cazuri fiind semnalate in cadrul familiei.

Datele centralizate de Directia pentru protectia copilului din cadrul Ministerului Muncii trag un semnal de alarma asupra faptului ca in primele sase luni ale anului aproape 6 000 de copii au fost neglijati, abuzati fizic, emotional sau sexual si exploatati, cele mai multe dintre cazuri inregistrandu-se in familie, si peste 700 de copii abandonati in maternitati, sectii de pediatrie si in alte sectii din spitale.

Potrivit Comisiei de Statistica a Uniunii Europene – Eurostat, 49% dintre copiii din Romania sunt afectati de saracie si excluziune sociala, tara noastra clasandu-se pe locul doi, dupa Bulgaria, in problematica copiilor care sufera din cauza saraciei. Statul roman a uitat sa-si sustina intr-un mod eficient natalitatea, platind o suma infima ca alocatie de stat pentru copii, de 35 de ori mai mica decat media Uniunii Europene.

Acelasi raport international ne arata cu degetul, catalogand copiii Romaniei drept „africanii Europei” in privinta alimentatiei. Totodata, Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care copiii nu se bucura de privilegiul de a beneficia de asistenta stomatologica gratuita sau compensata partial.

Toate aceste rapoarte internationale aliniaza Romania in randul statelor lumii a treia, nicidecum alaturi de tarile Uniunii Europene.

De la tribuna Senatului, doresc sa evidentiez faptul ca statul are numeroase lacune in ameliorarea situatiei copilului societatii romanesti, in domenii precum cel social, familial, educational si sanitar, desi dispune de strategii si politici care nu sunt implementate la un nivel optim pentru garantarea cresterii calitatii vietii copilului in Romania.

Copilul roman isi doreste sa beneficieze de un tratament corect si echitabil din partea autoritatilor, care detin abilitatea de a satisface nevoia vitala de protectie a interesului si drepturilor sale pentru progrese semnificative ale Romaniei si alinierea la standardele europene.

Sa nu uitam, copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai, nu de promisiuni electorale, abandonate si neconcretizate in discursuri atent elaborate.

Va multumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.