Avram Constantin – Spiritul Uniunii Social-Liberale trebuie salvat

Domnul Constantin Avram:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Declaraţia politică de astăzi se intitulează: “Spiritul Uniunii Social Liberale trebuie salvat”.

După magistrala gafă făcută de domnul Crin Antonescu, în numele Partidului Naţional Liberal, de ieşire de la guvernarea României, pentru motive ce ţin mai mult de orgolii personale, de neînţelegerea unei situaţii politice complexe, de ambiţii copilăreşti, am remarcat cu toţii uşurinţa cu care PNL-ul, derobându-se de responsabilitatea guvernării, a uitat complet de români. Ba, mai mult, chiar după renunţarea la guvernare, doresc să-şi păstreze reprezentanţii în structurile administraţiei publice, constituite prin majorităţi USL la nivel local, dar şi reprezentanţii în structurile deconcentrate, care puneau în aplicare programul de guvernare al USL.

Păi cum vine asta, fraţilor? La nivel central treci în opoziţie, atacând măsurile guvernamentale, iar în teritoriu le pui în practică? Ce fel de politică este asta? Unde este respectul cuvântului dat către electoratul USL, unde şi cum sunt respectate angajamentele Partidului Naţional Liberal în programul de guvernare dacă la centru te dezici de el, iar în teritoriu vrei să-l aplici prin persoane propuse şi susţinute de PNL?

Este adevărat, specialişti nominalizaţi prin concurs, conform legilor în vigoare, dar selecţionaţi şi recomandaţi de Partidul Naţional Liberal. Se pare că PNL una spune la nivel central, prin Crin Antonescu şi alta fumează în teritoriu… în mod normal, toţi reprezentanţii PNL în structurile deconcentrate ale Guvernului ar trebui să-şi prezinte demisia de onoare şi să le lase posibilitatea noii coaliţii de a continua Programul de guvernare al USL, cu alţi specialişti dispuşi să continue acest program.

Vom vedea dacă acest gest va fi făcut, deşi mă îndoiesc, pentru că în curtea PNL-ului onoarea nu a zăbovit prea mult.

De aceea, şi în acest context remarcăm gestul domnului Călin Popescu-Tăriceanu de a fi în continuare parte a programului de guvernare al USL-ului.

În opinia mea este un gest matur, responsabil, oportun şi potrivit pentru stabilitatea măsurilor liberale din programul de guvernare al Uniunii Social-Liberale. Şi cu această ocazie îmi exprim speranţa că mulţi alţi liberali vor înţelege mutarea politică a domnului Tăriceanu, alăturându-i-se acestuia.

Rămâne de văzut în ce măsură va fi înţeles acest gest, în ce măsură liberalii nu uită ce le-au promis oamenilor în campania electorală, pentru că într-adevăr în opoziţie este mai uşor să critici, să acuzi, să nu fii de acord, dar le reamintesc liberalilor de pretutindeni că scopul înfiinţării unei formaţiuni politice este acela de a ajunge la guvernare tocmai pentru a-ţi materializa doctrina în interesul celor care te-au votat, nu de a da bir cu fugiţii, aşa, în masă, că aşa vrea domnul Crin Antonescu.

Şi vedem cu toţii evoluţia, sau mai bine spus involuţia, în sondajele de opinie efectuate de casele de sondaje cu reputaţie neîndoielnică. Şi asta se petrece pentru că oamenii se simt trădaţi în aşteptările lor. Se simt trădate speranţele de mai bine şi într-o viaţă mai bună. Mare păcat de destrămarea temporară a USL ca urmare a deciziei liberalilor, dar satisfacţia lui Traian Băsescu cred că este supremă, din moment ce a reuşit să destrame pentru moment, cu complicitatea liberalilor, cea mai solidă alianţă de guvernare de după alegeri, din exteriorul acesteia, profitând, repet, de slăbiciunea interioară a liberalilor.

Pentru că a mai stricat câteva alianţe de guvernare dar din interior, şi amintesc aici de Convenţia Democrată, de Alianţa DA, de Alianţa PDL-PSD din 2009. Constat că este o premieră naţională de care liberalii nu sunt străini.

Încă o dată spun că e mare păcat că s-a dat satisfacţie politică unui singur om. Dar asta este, şi noi trebuie să mergem mai departe să guvernăm ţara, atâta timp cât vom putea, cât vom rezolva problemele românilor, cât ne vom bucura de încrederea lor.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Constantin Avram, deputat PC de Bacău.

Media
No rating yet

Comments are closed.