Avram Constantin – Roşia Montană şi câinii fără stăpân – subiecte tratate excesiv politic; românii rămân cu problemele lor sociale şi economice

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

“Roşia Montană şi câinii fără stăpân – subiecte tratate excesiv politic; românii rămân cu problemele lor sociale şi economice”

De câteva săptămâni, suntem, vrem sau nu vrem, martorii unei supermediatizări a două subiecte care au bulversat serios societatea românească: exploatarea resurselor minerale din Roşia Montană şi problema câinilor fără stăpân.

Este adevărat că aceste subiecte succed, întâmplător sau nu, circului naţional conturat în subiectul celor două coroanede “regi ai ţiganilor”pentru care s-au alocat spaţii media generoase de aproape toate trusturile de presă, dar nu putem trece cu vederea încercările insistente de abatere a opiniei publice de la problemele stringente care preocupă populaţia românească. Acestea, la o primă vedere, sunt de natură socială sau economică. Cred că în spatele acestor subiecte tip “Roşia Montană” sau “câinii fără stăpân” stau încercările de a ecrana, a trimite în spaţiul public secundar alte subiecte ce ţin, în opinia mea, de activitatea unor foşti miniştri în Guvernul Boc, activitate luată la puricat de Direcţia Naţională Anticorupţie sau DIICOT, care au catalogat, în prima etapă, aceste activităţi ministeriale drept “subminare a economiei naţionale” sau “fraudarea bugetului Ministerului Dezvoltării cu zeci sau sute de milioane de euro”,acuzaţii grele asupra foştilor miniştri Elena Udrea şi Adrian Videanu, care până una-alta trebuie să se bucure de prezumţia de nevinovăţie. Acestor două ultime subiecte le-au fost alocate spaţii mediatice atât cât să nu se spună că au fost trecute sub tăcere. Ştirile conturate pe aceste subiecteau fost efectiv sufocatede ştirile despre Roşia Montană sau despre câinii fără stăpân.

DespreRoşia Montană s-a discutat excesiv, iar emisiunile pro Roşia Montană au fost frenetic susţinute de o campanie de publicitate care a costat zeci de milioane de euro, împotriva unui curent naţional puternic, ce se opune deschiderii exploatării zăcămintelor de la Roşia Montană.

Eu cred căîn spatele acestui subiect sunt oameni care îşi cunosc foarte bine interesele economice proprii, care nu au nicio tangenţă cu interesul naţional, de păstrare a suveranităţii economice a statului român asupra resurselor minerale ale ţării. Chiar prim-ministrul României, Victor Ponta, nu este hotărât cum să abordeze acest proiect. A promovat ordonanţa de urgenţă a Guvernului, dar a declarat că nu va vota în Parlament proiectul de lege pe această temă:”Eu nu am să votez acest proiect de lege, în această formă, deoarece simt că, reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation ne spun ademenitor «daţi-ne nouă voie să exploatăm resursele voastre, pentru ca voi, românii, să aveţi şansa nobilă de a munci pentru noi».Bună afacere…pentru cei de la Roşia Montană Gold Corporation! Pentru noi, românii, totuşi rămâne ceva: praful de pe tobă!

Cât priveşte serialul problemei câinilor fără stăpân, am convingerea ca textul de lege recent aprobat este unul bun întrucât împacă şi iubitorii de câini dar şi interesele comunităţilor locale şi, până la urmă, asigură cetăţenilor din România liniştea şi siguranţa deplasării libere pe stradă spre serviciu, spre şcoală, la cumpărături şi, de ce nu, la plimbare. Cei care mai fac încă scandal pe tema câinilor fără stăpânpot fi suspectaţi de interese materiale personale,pentru că mă întreb de ce se uită foarte uşor de masacrarea porcilor mistreţi la Balc, Judeţul Bihor, de faptul că românii sacrifică animale de Crăciun sau de Paşti. Cum adică, porcul mistreţ, porcul domestic, mielul, păsările de curte sau vitele nu sunt şi ele animale?!Şi ele sunt iubite….dar sacrificate.De ce câinii ar fi trataţi altfel în situaţia când fac victime nevinovate?

În tot acest timp, Traian Băsescu, Preşedintele Republicii, construieşte partide sau alianţe politice, evident împotriva prevederilor constituţionale!

Media
No rating yet

Comments are closed.