Avram Constantin – Reconstrucţia Şcolii generale din Brătila, satul Brătila, comuna Helegiu, judeţul Bacău, o urgenţă a comunităţii

Domnul Constantin Avram:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Declaraţia politică de astăzi se intitulează “Reconstrucţia Şcolii generale din Brătila, satul Brătila, comuna Helegiu, judeţul Bacău, o urgenţă a comunităţii”.

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Recent, mai exact în ziua de 6 februarie 2014, am fost invitat de Primăria comunei Helegiu să iau cunoştinţă de urmările incendiului catastrofal din data de 29 ianuarie 2014, ora 19,50, care a provocat daune totale asupra clădirii Şcolii generale nr. 2 din satul Brătila. Mai exact, au fost distruse, prin ardere, aproape 500 mp din acoperişul şcolii, dar şi bunurile ce aparţin şcolii, bunuri ce asigurau desfăşurarea procesului de învăţământ – bănci, catedre, materiale didactice, evidenţe şcolare, aparatură electronică etc.

În majoritatea unor astfel de situaţii, se mai salva câte ceva din patrimoniul clădirilor, dar în cazul de faţă pot să spun că rar mi-a fost dat să văd cum un incendiu a distrus clădirea şcolii în proporţie de 90%, doar pereţii rămânând în picioare, şi aceia crăpaţi, înclinaţi sau chiar decojiţi de tencuiala protectoare. Toată structura de rezistenţă a acoperişului şcolii a fost distrusă, prăbuşindu-se în interiorul sălilor de clasă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, prin Detaşamentul de Pompieri Oneşti, a intervenit în timp util, dar nu a putut salva mai nimic, ţinând cont de intensitatea incendiului şi aria de propagare a acestuia.

În clădirea şcolii învăţau 134 de elevi şi, dat fiind faptul că Primăria comunei Helegiu, judeţul Bacău, nu dispune de alte spaţii în care să se desfăşoare procesul de învăţământ, clădirea fiind complet distrusă, se impune alocarea sumei de 1.500.000 RON pentru reconstruirea, în regim de urgenţă, a Şcolii generale nr. 2 din satul Brătila, comuna Helegiu, judeţul Bacău, imediat ce este finalizată expertiza clădirii de către Oficiul Judeţean al Inspectoratului de Stat în Construcţii, precum şi evaluarea preliminară a unei firme de specialitate. Deoarece Consiliul Judeţean Bacău nu a putut încă preciza suma pe care o poate aloca pentru reconstruirea clădirii şcolii, opinez că este necesară alocarea acestor resurse prin hotărâre de guvern, din Fondul de rezervă al Guvernului României, hotărâre care să fie iniţiată de Consiliul Judeţean Bacău, împreună cu Prefectura Bacău.

Ţinând cont de faptul că Primăria Helegiu nu dispune de resurse financiare, doresc să menţionez că personal voi uza de toate pârghiile legale ce-mi stau la dispoziţie în vederea rezolvării urgente a acestei situaţii speciale, şi sesizez pe această cale Secretariatul General al Guvernului României în vederea demarării procedurilor specifice.

Pentru ca la începerea noului an şcolar, adică la 15 septembrie 2014, procesul de învăţământ să fie reluat în bune condiţii, trebuie consumate rapid toate etapele necesare: expertizarea clădirii, reproiectarea acesteia şi executarea lucrărilor. Doresc să subliniez că mai sunt la dispoziţie şase luni, iar această problemă trebuie tratată ca o situaţie de urgenţă.

Constantin Avram, deputat Colegiul nr.6 Bacău.

Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Media
No rating yet

Comments are closed.